pražen krompir
vsem znana osnova
olje (mast ) , čebula in krompir
1. recept – ki ga imam najraje , namreč prežgana čebula mi ne tekne .
zmiksaj ali na drobno sesekljaj čebulo-rdeča je super
popraži na olju , da postekleni , dodaj na lističe narezan – olupljen
krompir , popraži , zalij z govejo juho , posoli , dodaj kari (curry)-
-po okusu , z mečkalcem za krompir vsebino pregneti .
Tako dobiš ,če preveč ne tlačiš , čudovit pražen krompir .
p . s .
VEMO KAJ SO DANES OTROCI
pri nam je ostalo vse drugo , samo krompirja ne , je pa še in še
kar se da dodati .Se čitamo – beremo
L . P OGI
No, Ogi – tudi osnove so različne.
Pri nas rečen RENSTAN krompir ima velikokrat za osnovo ocvirke, brez čebule. Na stopljene ocvirke se nareže kuhan krompir. Malo prepraži in postreže. Juha ni obvezna.
Ker se po novem tudi krompir razlikuje med sabo – pri nas prisegajo na rdeč krompir. (mislim da je sorta Desire), ker se ne razkuha in ima rahlo sladkast okus. Menda je tudi najboljši za krompirjeve solate.
Lp, Ela S
Hej! Da malo popestrimo. Za izraze:renstan, restan, prazen… sem zvedela
sele, ko sem spoznala se druge kraje Slovenije.
Na Goriskem smo pri noni jedli “krompir v kozici”.Mislim, da sem tudi sem pa tja slisala izraz tjenstan. Kako je bil tocno narejen, ne vem; veckrat so bili ocvirki ali tisto, kar je nona odrezala od prsuta(kot manj vredno).
V Istri sem pa spoznala “krompir v tjec’i (mekani c’)- beri kozici. Moram reci, da sem si ga kar prilastila, ker je za kuhanje za dva zelo prirocen nacin.
Krompirja ni potrebno prej kuhati v lupini (torej skrajsan postopek in pihanje v prste ob lupljenju odpade).
Krompir narezemo na rezine, ga se mokrega damo v tjeco z narezano cebulo (porom ali se varianta s sladkim janezem), prelijemo s hladnim olivnim oljem(malo) in mogoce zlico vode, posolimo; pokrijemo. Zelo pomembno je, da je posoda primerna, da se ne kaj prismodi. To v bistvu dusimo na zmerni toploti. Para, ki nastaja pod pokrovko, mehca krompir.
Ce delamo pazljivo, nastane na dnu tudi lepa skorjica. So seveda se variante; ocvirki, proti koncu se paradiznik, poper …
Ne bom trdila, da je to tisti restan krompir,ki je znan po Sloveniji, je pa dober in olje se ne pregreva. Cas priprave je tudi krajsi.
Ela, jaz dobim krompir z Bloske planote; nekaj belega, nekaj rdecega-oba res krompirje za prste obliznit:)))
Sicer imam pa najraje kuhan v oblicah in skuto zraven:)))
Lep pozdrav in uzivajte ob vasem najljubsem nacinu krompirja Babi
Pri nas na Gorenjskem rečemo tenstan krompir. Mast, čebula, krompir, ocvirkov ne dam ker jih starejši sin ne mara, čeprav se mi zdi da je okus boljši. Če pečem pečenko dodam še ta pečenkin sok.
Najboljši tenstan oz. pražen krompir pa smo jedli enkrat v gostilni v Žirovnici. Sama takega ne znam narediti.
Pozdravček.
Pri nas na Štajerskem se reče pražen krompir. Naredi pa se tako, da ga skuhaš z lupino. Malo olja, prepražiš čebulo, pol pa dodaš olupljen in narezan (lahko tudi nariban z ribežem-to je boljše)krompir in to je to. Pa seveda začimbe dodaš, da ima okus. Jaz sem nora na pražen krompir. Pražen krompir brez čebule-samo z oljem in začimbami, pa mi ni dober.
Pri nas pa nismo navdušeni nad praženim krompirjem, uporabim pa včasih drobtine, ki ostanejo od cvrtja (če se cvre le ena runda)… odlijem olje in na drobtinicah, ki ostanejo, “potenstam” krompir.
Vladka
JOJMENE-JOJTEBE -ŠTAJERKA???
p.s . domači pogovor
idi po hišah , ukul sebe , pa prašaj , kaki bob jejo u nedejlo , za
vobed ,poulek kuhane govedne – či jo majo , ta eni ,še tisti pa ti
bojo rekli -RESTAN BOB .
PREVOD-pojdi do sosedov in vprašaj , kako pripravljen krompir ,bodo jedli ob kuhani govedini ,če jo imajo , za nedeljsko kosilo- nekateri ki jo pa imajo
pa bodo imeli (NA ŠTAJERSKEM) restan – pražen krompir .
Ob preletu linka , sem opazil ,da nisem omenil – neolupljenega kuhanega
krompirja , zame je pač samoumnevno , kako se stvari streže…
Iz ostalih -LINKOV ,pa vidim , da uporabljamo za dve krompirjevi prilogi ,
izraze , kot da je ena :
-MAMS- bil sem tudi na gorenski , ka lep čas ,vendar TENSTAN
krompir , je “dušen”
– na restan je pa pražen
Kot sem že omenil , je še in še različic -izpišite se
L. P. OGI
No, najbrž sem jaz na Gorenjskem dalj časa, kot si bil ti in lahko ti iz izkušenj povem, da je beseda za pražen krompir – tenstan krompir. Pa ni mi treba odgovarjat, ker me ne boš prepričal, da ni tako. Konec koncev sem bila kot otrok popolnoma razočarana, če so pvedali, da bo za kosilo tenstan krompir. Mi pač ni bil všeč okus po pečeni čebuli.
Kako to misliš – “tenstan” krompir je dušen? Pri nas jemo “tenstan krompir” (Dolenjska) in ta ni prav nič dušen. Na olju popražiš na drobno sesekljano čebulo, dodaš na lističe narezan krompir in ga pražiš. Meni se to ne zdi prav nič dušeno. In nikogar na dolenjskem nisem še slišala reči drugače kot tenstan krompir tej zadevi. Nekateri res dodajajo vanj še ocvirke. Ampak še vedno mu rečejo tenstan krompir. Ogi, mogoče se imaš res za poznavalca narečij, ampak včasih ga malo “pihneš mimo”. Mogče pri vas doma razlikujete ti dve besedi in jeste dve rezlični stvari, ampak ni rečeno da je povsod tako.
Se strinjam s Kresnico glede “veselja” ob objavi da bo tenstan krompir na mizi ;-)).
tudi mi recemo “tenstan”…varianta je “restan” .!? naredim ga na precej preprazene cebule… nanjo narezem krompir in se malo “tenstam” 🙂 pa sol in poper in to je to. nam doma je tak najboljsi. so pa seveda se variante z malo zaseke,lahko pa tudi s prazenimi drobtinami. kadar ga dela hci,je cebula s krompirjem : )) nihce nima nic proti,ceprav se mi zdi,da je najboljsi tisti 1/3 cebule, 2/3 krompirja 🙂 okusi so pac razlicni. lp petra
moja stara mama pa je delala “tenstan krompir” na drobtinicah, ki so ostale od pohanega mesa. maščobo – pol olja, pol svinjske masti- je po cvrenju odlila, malo je je pustila notri in na njej spražila drobtinice, narejene iz preostanka jajca in drobtin. nanje je potem dala dobro ohlajen, na lističe narezan krompir, solila in pražila. ja vem, da boste rekle, nezdravo, svinjska mast, drobtine…. ampak sem in tja ne more škodit. pazit je treba le, da se drobtine ne prežgejo.
zelo dober krompir!!
Forum je zaprt za komentiranje.