pravni nasvet
Lep pozdrav.
Lepo bi prosila, če je tu kak pravnik /pravnica za nasvet.
Moja mati želi prenesti name 1/4 nepremičnine in sicer s prodajno pogodbo.
Imam sestro. Zanima me, če lahko sestra po smrti moje matere na kakršenkoli način zahteva iz te pogodbe nujni delež oz. ali lahko izpodbija to pogodbo.
Zanima me za to, ker bomo hišo rušili in gradili novo in bi se rada izognila kasnejšim težavam.
Najlepša hvala!
Če bo prodajna pogodba fiktivna (kupnina ne bo plačana), jo lahko sestra izpodbija oziroma se bo to v zapuščini štelo kot darilo. V kolikor bo kupnina dejansko plačana (potrdilo!), problemom ob dedovanju ne bo. Drugače vam ostane izročilna pogodba (soglasje sestre) ali pogodba o dosmrtnem preživljanju (soglasje sestre ni potrebno, vendar morate pogodbo izpolnjevat, drugače lahko sestra trdi, da je bila pogodba zopet samo fiktivna).
Pri takih zadevah je nujno, da se obrnete na notarja ali odvetnika, da vam sestavi pogodbo glede na dejansko stanje in vaše želje, da kasneje ni problemov. Včasih ena za laika nepomemebna okoliščina lahko postavi celo zadevo na glavo.
LP
Da se pogodba o preužitku med sorodniki ne sklepa slišim prvič. Mogoče ste notarko slabo razumeli, saj sem prepričana, da ni pravnih ovir za sestavo take pogodbe. Se pa strinjam v vsemi ostalimi zgoraj navedenimi odgovori, predvsem s tem, da potrebujete dober pravni nasvet. Dobro premislite tudi o pravnih posledicah fiktivne (navidezne) pogodbe. V pravu včasih res ne obstajajo “bližnjice” oz. se na koncu izkažejo za zelo drage. Tudi po mojem mnenju je v vašem primeru najprimernejša izročilna pogodba. LP
Forum je zaprt za komentiranje.