Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pravljica vaše mladosti

pravljica vaše mladosti

Zanima me katera je pravljica vaše mladosti. Danse sem si prav zaželela ostati v postelji in prebrat kakšno pravljico, ki sem jo brala ko sem bila še majhna.
Kaj ste brali vi? Katere pravljice so bile takrat aktualne?????

Od klasičnih se mi je najbolj vsedla v srce Deklica z vžigalicami. Pa Divji labodi (tudi od Andersena). Naravnost oboževala (in znala na pamet) pa sem dve v rimah: Ježkova hišica in Čuri Muri v Afriki :-).

S. Makarovič: Pisano okno. Pri treh sem se naučila brati, do petega leta sem knjigo ogulila, malo tudi kje kaj dorisala … :)) Še danes, čeprav je “razcapana”, rada sežem po njej, tudi hčerki je bila všeč.
Ja, Ježkova hišica, odlična zgodba v verzih in krasne ilustracije. Tista pot po gozdu me je vedno najbolj presunila, megličasti gozd, nekakšna skrivnostnost …
Andersenova Mala morska deklica, originalna, s krutim koncem – sicer sem prelivala solze in jih še danes, ampak – izjemna. (In koliko je sploh pravljica? Kot odrasla bralka vidim pod pravljičnimi simboli čisto realne ljubezenske zgodbe.)
Sneguljčica v verzih, prepesnil Janko Moder. (Živela je nekoč kraljica, / ki mislila je dan in noč, / da je največja lepotica, / dokler ni zvedela nekoč, / da lepša pastorka je njena. / Raztogoti jo to na moč, / da vse postavi na kolena … – še vedno jo znam na pamet, otroka jo zelo rada poslušata.)
Veverička Skokica (mislim vsaj, da je bila skokica – imela je skromen rep, njena sestra pa košatega – lepa zgodba o tem, kako se lahko nekdo počuti manjvrednega in mora prenašati zaničevanje, o (ne)pomembnosti zunanje lepote; nazadnje pa za dežjem le posije sonce, ilustracije pa prečudovite).
Rada sem brala tudi Svetlanine iz zbirke Pravljice iz mačje preje.
Pa Slovenske ljudske pravljice.
Tri gozdne zgodbice.
Pravzaprav je bilo malo takih, da mi niso bile silno všeč. 🙂

Najljubša: Ela Peroci – Moj dežnik je lahko balon

Velikokrat prebrano: Začarani vrt (slovenske pravljice in pripovedke)

Fran Levstik: Martin Krpan
Svetlana Makarovič: Sapra Miška
Josip Ribičič: Miškolin
Jan Malik: Žogica Nogica

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

Kosovirja na leteči žlici in Kam pa kam kosovirja, pa Pekarna miš maš od Makarovičeve
potem Lepotica Roža in druge Turške pravljice
Pepelka, Trnjulčica, Sneguljičica, Heidi ,Marinka in še mnoge druge.

Andersenove pravljice.

Vedno so se mi zdele tudi malce grozljive in nenavadne in prav zato so mi verjetno še posebej ostale v spominu.

Miškolin
Kosovirja na leteči žlici
Medved Pu
Moj prijatelj Piki Jakob
Juri Muri v Afriki (še zdaj znam cele odlomke na pamet :D)

Od knjigic Piki Jakob, Marinka, Pa ena zbirka disneyevih najlepših pravljic, od kaset pa prigode Trdonje, Zvitorepca in Lakotnika pa Čebelica Maja, Kekec na hudi poti,… ogromno je tistih starih dobrih pravljic, se pa najde tudi kakšna nova ki je super. Pri nas je trenutno Prostoročasomat iz dežele pravljic blazno popularen 🙂

Meni je bila pa všeč Metuljčica.. Pa Pedenjped, Anča Pomaranča, Maksipes Fik, Palček Pim, Moj dežnik je lahko balon, Sovica Oka.. Kako sem vesela, da imam zdaj majhne otroke, in je hiša spet polna pravljic:)

Ali se kdo spominja pravljice…o fantku, ki je zivel v LJ med okupacijo…dedek je popravljal ure…fantek pa je nosil po Lj letake z napisom zivela OF….
nikakor se ne morem spomniti naslova…

New Report

Close