Pravilno sem napovedala, cene hiš na podeželju gredo gor
Ja pa to niso oglasi blokarjev, no. To kmetje iščejo dodatne obdelovalne površine.
Enkrat sem ti to že razlagala, pa se te očitno ne prime. Prodaje kmetijskih zemljišč niso v celoti prosta odločitev lastnika, po Zakonu o kmetijskih zemljiščih je cel kup predkupnih upravičencev, vsi mejaši, solastniki, kmetje, kmetijska podjetja in celo država (preko sklada kmetijskih zemljišč). In kmetijskih površin zelo primanjkuje, to je mesarsko klanje, kadar se kaj pametnega prodaja.
Tako da ne samo, da blokar nima kaj početi z njivo, magari tako z nadstreškom, tudi do nje ne more prit. Cene pa pač so take kot so, in od korone precej neodvisne.
Mi smo pravkar kupili parcelo in precej spremljam tudi ostale nepremičnine. Opazila sem, da včasih ravno nepremičninski agenti umetno dvigujejo cene, sploh, če so v nekem kraju močni na trgu. To se meni ne zdi prav sicer, ampak prepovedano pa tudi ni. Kdor preplača, je to njegov problem. Midva sva iskala tako dolgo, da sva dobila solidno parcelo v naselju s krasnim pogledom na naravo za popolnoma realno ceno, seveda mimo nepremičninskih agencij.
Cene gredo dol. Redno spremljam 2 hiši. Obe imata v pol leta za cca 3000eur nižji ceni. Počakal bom da padeta še za enkrat toliko. Tudi cena agencij je če si vztrajen na koncu še vsaj za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja od najnižje oglaševane cene. Smo kupili in prodali 3 hiše v Prekmurju v zadnjih 7 letih. Če kupujete, počakajte še kakšno leto, cene bodo za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižje kot danes. Kot v BiH dacia lani za 10800 mark (5400eur), pri nas isti model 8990eur.
Brala sem, da posrednik iz nepremičninske agencije NepremičnineSV razlaga, da je trenutno ogromno povpraševanje po kmetijah z nekaj hektarji zemlje v Prekmurju. Čemu je to tako, je bilo to že prej taka situacija ali se je s korono kaj spremenilo?
Kako veste, da bodo šle v Prekmurju cene dol, se res splača počakati?
podeželka, 30.05.2021 ob 12:20
BRavo, prav imaš podeželka. Očitni se res to dogaja.
podeželka, 20.07.2020 ob 17:51
Kot primer par hiš – eden je dvignil iz 50 tisoč EUR na skoraj 70 tisoč EUR, je pa res, da prodaja že skoraj dve leti. Gradbena parcela z nekaj kmetijskega s 30 tisoč na 35 tisoč EUR. Pa to je samo od teh stvari, ki jih spremljam, verjamem, da je to širši trend. Ali opažate kaj podobnega?
Če prodaja tako dolgo pomeni, da je postavil previsoko ceno in bo moral imeti srečo, da jo bo prodal po taki ceni oz. bo moral ceno znižat, če jo bo sploh želel prodati.
A to je kot tisto, da gredo cene starih avtov tudi gor? Haha, folk ima denar in kupuje nove (ti pa se konstantno dražijo), starih je ko listja in trave.
Stare bajte se nič bolj ne prodajajo. Cene gredo pa v Ljubljani v nebo, zato potem folk gleda izven Lj. Povpraševanje je, samo dejansko pa se proda bolj malo.
Forum je zaprt za komentiranje.