Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pravilnik

pravilnik

Kako je prav: pravilnik ali Pravilnik o tem in tem?

Lahko je oboje, odvisno od konteksta: z malo, če pišeš o pravilniku nasplošno, ne da bi vedela za njegovo ime, če pa gre za uradno ime nekega pravilnika, pa se piše z veliko.

Primera: Šola je sestavila nov pravilnik o oblačenju učencev.
V Pravilniku o varovanju osebnih podatkov piše, da …

Pa kaj se!!! Z malo

Hm, tamara pa zna postavljati vprašanja, ki burijo duhove. Zagotovo pa ji je mely pravilno odgovorila.

K.

Hm, zanimivo, namreč sama sem bila 95-odstotno prepričana, da se to piše z malo. Recimo v korpus sem vpisala “pravilnik o merilih” (torej točno poimenovanje pravilnika) in je vedno zapisano z malo. Pravopis navaja pravilnik o delovnih razmerjih – torej pisano z malo.

Zato moram moram spet vprašati, zakaj naj bi se pisalo z veliko.

Hehe, tu se s Kerstin spet ne bova strinjali. 🙂
Jaz zagovarjam, da se piše z malo, ker gre za obče ime – tudi če gre za natančno imenovanje pravilnika. Je pač pravilnik o tem in tem.
Kerstin v tem primeru zagovarja pisanje z veliko, ker da je to lastno ime.

Jaz bi pisala z malo, dopuščam pa pisanje z veliko. Zadeva namreč niti ni tako enostavna. V tem primeru že (vsaj zame) ni dvoma, da je to obče ime (pravilnik o merilih = pravilnik, ki govori o merilih). V primerih, ko bi bilo ime pravilnika zelo specifično ali ne bi imelo nobene jasne povezave z vsebino, bi pa verjetno tudi jaz morala zagovarjati pisanje z veliko.

Ja, špela, to je najina kleč, ni kaj! 🙂
Vseeno me pa čudi, da si ponekod tako dosledna (remember Miki Miška?), drugod pa kar nočeš upoštevati pravopisa. Hmmmm?

K.

Spela*, v mislih sem imela tiste pravilnike, ki se tako začnejo, npr. pravilnik o merilih za oblikovanje cen zdravil, pravilnik o merilih za določitev lokacij itd.
Tu vsi pravite, da se piše z veliko, korpus pa se s tem ne strinja. Presneto?!

V takih primerih se velika začetnica pogosto uporablja po nepotrebnem in tako kazi izgled besedila.

No, jaz bi pisala z malo. Odloči se pa sama.

kerstin, jaz SEM dosledna. Pri nekaterih zadevah se pač z navedbami v pravopisu ne strinjam in se tudi ne morem strinjati. Saj se verjetno še spomniš, da je tudi Topirišič po ugovarjanjih stroke priznal precej napak, med drugim tisto o naglaševanju (glavnih in vrstilnih) števnikov od 12 do 19 izključno na zadnjem zlogu?

Male začetnice v primeru pravilnikov, zakonov in podobnega ne zagovarjam zaradi pogostosti rabe ali zato, ker je v nasprotnem primeru zmanjšana preglednost besedila (kot pravi Filip – to je sicer res, a to ni zadosten razlog), ampak zato, ker menim, da gre v tem primeru za obče ime. Torej sem dosledna in imam pri tem svoje argumente. Jaz osebno bom pisala z malo. Napisala sem pa že tudi to, da takih stvari, če bi bila npr. lektorica, ne bi popravljala.

Špela – nisem mislil na preglednost, temveč na estetski izgled besedila.

Kakor koli, to ni zadosten argument. Kako neestetska je torej šele nemščina. 🙂

Vsake oči imajo svojega malarja. In nemščina je meni res grozna za pogledat.

Kaj šele za poslušat … :-/

Ja – avstrijska :((

New Report

Close