Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pravilna predstavitev

Pravilna predstavitev

Pozdravljeni!

Kako je pravilno?
Napišemo najprej ime in potem priimek ali se napiše najprej priimek in šele nato ime?

Primer.

Janez Novak s.p.
Novak Janez s.p.

Janez Novak, s. p.

Hvala !!!

Odvisno, kako je ta Janes Novak registriran. Če nastopa kot fizična oseba z dejavnostjo in je registriran kot Novak Janez s.p., potem se ga tako pač piše, saj fizične osebe z dejavnostjo Janez Novak s.p. preprosto ni.

Če pa sprašuješ za ime, kako bi si registrirala dejavnost, je pa uporaben Metkin nasvet, ja, torej ime in priimek, samo krajšave s. p. ti pa ne bodo dovolili pisati s presledkom.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

ali je za Novak vejica? hvala.

Ja, je.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, res hvala za odgovore, vendar sedaj sem malo zmedena. Na moje vprašanje ali je za Janez Novak, s.p. vejica ali ne, ste napisala: ja, je.

Vidim pa, da vi za imenom in priimkom nimate vejice, prav tako pa ste v istem linku, ki ste mi ga posredovala na gornje vprašanje, glede razmikov v označbi podjetja, ki ga navajam spodaj napisala, da vejice ni. Se opravičujem za mojo tečnobo, ampak bi res rada vedela, kaj je prav.

Datum: 25.03.2009 11:24

Ne, vejice vmes ni: Maja Novak l.r.

Lektor’ca
Nataša Purkat s.p.

Zmeda je odveč. 🙂
Treba je pač upoštevati namen besedila, ne moremo slepo slediti samo temu, kar pravi eno pravilo. Greva po vrsti.

1) Pri Janezu Novaku, s. p., načeloma vejica je, tako ji zahteva pravopis. Drugo pa je dejanska registracija imena, torej uradno ime fizične osebe z dejavnostjo (tudi o tem sem že razlagala na tem forumu: http://med.over.net/forum5/read.php?125,5360582,5367716#msg-5367716), kot jo registrira Ajpes. Žal je tako, da pri registraciji imena ni mogoče, da bi si ime povsem določili sami. Ime kot tako že izberemo sami, potem pa ima tudi Ajpes neka svoja pravila. No, vsaj tako so mi to razložili, ko sem se registrirala. Kot lektorica itak vem, kje naj bi bile vejice, ampak nismo prišli skupaj. 🙂

2) Glede razmikov in vejic pri podjetju je podobno: po pravopisu pišemo Podjetje, d. o. o. (priporočam stične presledke, da ni težav v zapisu oz. prehodu v novo vrstico), vendar če lektor popravlja npr. letno poročilo takega podjetja, mora ohraniti njegovo pravo uradno ime, sicer ima lahko to podjetje težave, torej če je registrirano Podjetje d.o.o., mora pač tako pisati. Če pa ime tega podjetja pišemo npr. v predstavitvi ipd., ga pišemo, kot veleva pravopis.

3) Primer, ki je naveden na koncu, je druga zgodba – lastnoročno je nekaj drugega kot s. p. Tudi o tem sem že razlagala, med l.r. ni presledka, vejice pred tem pa tudi ni.

Nataša, hvala za obširne odgovore. Mi je sedaj jasno. Se pa opravičujem, sem v nagalici spregledala, da se je tisti objavi, ki sem jo citirala, vaš zapis nanašal na l.r. in ne na s.p.

Torej to bi bilo tako: ko se registriraš Janez Novak s.p., pravilno v drugih zapisih pa bi glasilo: Janez Novak, s. p.

In hvala še za napotek glede d. o. o., me je prav to potem matralo, kako naj zapis obdržim skupaj v isti vrstici.

New Report

Close