Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pravilen stavek

pravilen stavek

prosim, če mi lahko kdo pomaga: kateri stavek je slovnično (bolj) pravilen:

Jernej je preživel celo življenje kot veliki posestnik ali
Jernej je preživel celotno življenje kot veliki posestnik.

hvala za pomoč,

tina

celo – prislov, ki stopnjuje povedano z dodatno močnejšo ali nepričakovano trditvijo
celoten – pridevnik, ki obsega vse med seboj povezane sestavne deleo

Po moje da celotno, razen če ni nad prvim samoglasnikom v prvem primeru akut.
Zadovoljna z odgovorom?

moram biti zadovoljna:) hvala primožek!

problem je v tem, da mi dva moja prijatelja (oba slavista) ne znata pomagati oz. eden se je odločil, da je bolj pravilen prvi stavek, drugi pravi ravno obratno:)

za to sprašujem tukaj, ker vas je kar nekaj s “foha” …

hvala, lp

tina

Hm, nisem iz foha, se mi pa zdi bolj pravilen prvi stavek. Tudi če upoštevam razlago “primožka”.
Zakaj pa ne: “Jernej je bil celo življenje veleposestnik”? (čeprav čisto celo verjetno ne, ker dvomim, da je bil to že od rojstva…).

Tole vprašanje bi sicer bolj spadalo na forum Al’ prav se piše, pa vendar: nas so učili, da če nečesa ne moreš konkretno razkosati kot npr. torto, uporabljaj ves/vsa/vse:, torej VSE življenje.

Ja, strinjam se z Brižinskim.

od vseh forumov v povezavi s pisano besedo, berem le knjižne molje, zato sem tudi izbrala ta forum za moje vprasanje …
hvala Brižinski, in vsi ostali, za odgovor, je prišel pravočasno in sem ga že uporabila:)

tina

škoda, ker je že mimo, a mislim, da je primožek z razlago usekal mimo. “celo” po mojem razumevanju povedi ni mišljen kot prislov, ampak kot pridevnik (cel). torej, če postaviš v imenovalnik imaš celo življenje proti celotno življenje (pridevniki v srednjem spolu imajo pač isto obliko kot prislovi, a zaradi tega jih ne smemo mešati).
in seveda si dobila različne odgovore, ker nič ni bolj pravilno, ampak se gre le za variantnost. ne vem, zakaj bi bilo celo bolj pravilno kot celotno ali obratno. kaj ti bolj ustreza, moraš pa sama ugotovit. če načrtuješ metričen stavek, potem je odločitev najbrž lažja, sicer pa kakor ti sede, kakor se ti sliši.

ful lep pozdrav od študentskega servisa za študente

New Report

Close