Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravijo, da je težko dobiti delavce

Pravijo, da je težko dobiti delavce

Pravijo, da je težko dobiti delavce, da morajo zdaj delodajalci iskati in se truditi za delavce, ampak kje to?

Gledam recimo Zavod za zaposlovanje. 82.000 brezposelnih, 2500 delovnih mest (večina je tako ali tako lažnih razpisov). Plus tega, da službo iščemo tudi taki, ki nismo prijavljeni med brezposelnimi.

Potem pa odnos delodajalcev. Imajo razpise. Se prijaviš, odgovora ni. Eni zahtevajo cel kup stvari, ponujajo pa malce več kot minimalca in tako naprej in naprej.

Skrivanje višine plače je pa itak značilnost večine.

V proizvodnji. Za minimalca. Za 3 mesece in malo več.

In se čudijo, da ljudje ne derejo k njim.

Ja, bo kar držalo.

Delavce za delo v proizvodnji, kuharje, natakarje, trgovce je res zelo težko dobiti zato se sedaj poslužujejo uvoza ljudi iz BIH in Srbije pa se ti gredo takoj ko je prilika na zahod. Generacije so manjše, veliko ljudi se je izselilo, veliko jih tudi noče delati za minimalno plačo in zato druge variante kot uvoz z juga ni. Jaz dam tistim, ki za drobiž ne želijo delati popolnoma prav. Tudi jaz ne bi.

Ja, če pa človek išče spodobno službo, s spodobno plačo, 40 urnim delovnikom in brez neplačanih nadur. Je pa druga pesem.

Res iščejo tam, kjer so zanič plače, neplačane nadure, nemogoči delovniki…

Se strinjam.

Pri nas in pri večini konkurence (spremljam oglase) iščejo ing (računalništvo, elektrotehnika) in tudi prodajalce. Zelo težko jih je dobiti. Ali so brez izkušenj, ali imajo neprimerne izkušnje, ali so karakterno neprimerni….
Niso plače niti približno minimalec, ampak dejstvo je da je brezposelnih še vedno veliko (čeprav je očitna razlika koliko oglasov za delo je zadnje leto zunaj napram zadnja leta), ampak ogromno jih je nekvalificiranih ali pa direkt iz faksa. In veliko delovnih mest ni primernih za ljudi brez izkušenj. Žal.
Mi imamo 5 študentov, ampak oni se še učijo. Da bodo samostojno lahko delali bo trajalo leta.

Ti povem če si iz računalniškega faha – sposobni so šli v tujino, za veeelikoo večjo plačo, kot jo ponujate vi.
Trgovci – delo je še slabše kot v proizvodni. Veliko fizičnega dela, ko postaneš invalid, pa se trudijo na vse načine, da se te znebijo (videno). Zaposlen za manj kot 40 ur tedensko, delaš pa takrat ko se jim sprdne. Recimo, dva dni v tednu nič – nedelja 10 ur. Izveš tik pred zdajci.

Ja res je, če bi dvignili plačo bi ti problemi izginili dobesedno čez noč, pa še od drugje bi prihajali, kot samo iz nerazvitih držav, kjer so standardi bistveno manjši, ker je zahtevnost manjša in tako tudi nam manjšajo kvaliteto, kar je pa zelo razumljivo, ker so tudi tako malo plačani.
Skratka če bi radi nerazvito državo, še manj jim dajte, pa boste lahko samo še opice iz džungle zaposlovali. Dobesedno, ker edina lahko spi na drevesu v parku he he he he ampak skoraj dobesedno.

Hja, izkušeni se vas ogibajo.
Vsi bi imeli ekstra izobražene, zelo izkušene, mlade, a ne?
Kje pa bodo dobili izkušnje?

Vsaka resna firma ponuja kadrovske štipendije in potem nima problemov z iskanjem primerne delovne sile z izkušnjami. Resnih podjetij je v Sloveniji malo. Vsi bi imeli doktorje znanosti, ki lahko občasno opravljajo tudi delo snažilke, z izpitom B kategorije, da lahko še kakšen prevoz med skladišči opravijo… Sam qrc, ker jim moraš potem vsaj minimalca dat!

Pri 40., 50tih še nisi izkušen, kda pa potem si?
Jih ne jemljejo.
Torej je to o izkušenosti blef.

V JU imajo najraje falirance, ki bodo kimali, so za d.č. in poceni delovna sila.
V privat sektornu večina ne išče strokovnjakov, izkušenih, ker so dragi in niso tiho.

Vsaka resna firma ponuja kadrovske štipendije in potem nima problemov z iskanjem primerne delovne sile z izkušnjami. Resnih podjetij je v Sloveniji malo. Vsi bi imeli doktorje znanosti, ki lahko občasno opravljajo tudi delo snažilke, z izpitom B kategorije, da lahko še kakšen prevoz med skladišči opravijo… Sam qrc, ker jim moraš potem vsaj minimalca dat!
[/quote]

Bedarija. Sposobni mladi danes niso neumni, da bi se pustili privezat s karovskimi štipendijami, če pa je cilj vseh tujina. Na tak način dobrega kadra sigurno ne dobiš. Če pa ti ga uspe privezat, je pa to samo dve leti, pa via. Bo treba kaj drugega poštudirat, ta vlak je odpeljal. Brez višjih plač ne bo šlo. In to že v izhodišču, ne ko se dokažejo. Ker potem teh boljših časov kar naenkrat ni od nikoder.

Jaz bi šla za natakarico, ampak sem prestara. Žal. Me nihče ne vzame. Ej, ljudje, ali vam je res važno, da vas postreže mlada natakarica? Zakaj to? Kaj ima veze, saj ne boste z njo seksali, samo hrano in pijačo vam bo prinesla:)

Bedarija. Sposobni mladi danes niso neumni, da bi se pustili privezat s karovskimi štipendijami, če pa je cilj vseh tujina. Na tak način dobrega kadra sigurno ne dobiš. Če pa ti ga uspe privezat, je pa to samo dve leti, pa via. Bo treba kaj drugega poštudirat, ta vlak je odpeljal. Brez višjih plač ne bo šlo. In to že v izhodišču, ne ko se dokažejo. Ker potem teh boljših časov kar naenkrat ni od nikoder.
[/quote]

Si kdaj pomislila kaj mlade vleče v tujino? Očitno ne. Ponudi jim primerno plačo in dober kader bo ostal doma. Zakaj bi tukaj delal za minimalca, če lahko v tujini za enako delo dobi 2-3k Eur?

Ja res je, če bi dvignili plačo bi ti problemi izginili dobesedno čez noč, pa še od drugje bi prihajali, kot samo iz nerazvitih držav, kjer so standardi bistveno manjši, ker je zahtevnost manjša in tako tudi nam manjšajo kvaliteto, kar je pa zelo razumljivo, ker so tudi tako malo plačani.
Skratka če bi radi nerazvito državo, še manj jim dajte, pa boste lahko samo še opice iz džungle zaposlovali. Dobesedno, ker edina lahko spi na drevesu v parku he he he he ampak skoraj dobesedno.
[/quote]

res si dobro zadel bistvo problema..
enostavna dela.. enostavni/opica delavci…male mezde..brez kupne moči..ostala napredna tehnologija propade (nihče ne in ne more kupovat) ali se orientira navzen..oz spizdi stran v tujino.. na koncu imaš džunglo opic, ki se tepe da 24 ur dela za eno “banano”..

je pa res da par 10 mandlcev kasira bajno..
kam bodo vsi ti šli mi ni jasno..ker v Monacu menda že delajo umetno četrt..
u švico ide balkan s vama..
drugje bo pa s tem prihodom “nizke” mentalitete, pač proces malo dlje trajal..

Ljudje raje ne delajo kot delajo za minimalno plačo in moje mnenje je, da imajo prav. Ker ni dostojna za preživetje.
Ko bodo minimalno plačo dvignili vsaj na 800 eur, bodo pa delavce sigurno imeli.

Ljudje raje ne delajo kot delajo za minimalno plačo in moje mnenje je, da imajo prav. Ker ni dostojna za preživetje.
Ko bodo minimalno plačo dvignili vsaj na 800 eur, bodo pa delavce sigurno imeli.
[/quote]

Res je tako.
Zdaj pa bi radi , da ima človek magisterij, ne vem koliko let izkušenj, kup licenc, plačo pa 800€.
Če je pa strojni ali elektro ing. star 50, ga imajo pa za staro šaro.
Če je mlad, ga nočejo, ker nima izkušenj.

Zgoraj ena jamra, da ne dobijo ing., ker oni bi seveda izkušene. Neizkušenih nočejo. Le kje bodo dobili izkušnje?
Zraven priznava, da imajo zaposlene študente. Vemo kaj to pomeni: poceni delovna sila. Večkrat sem to okusila. Imela diplomo, edina rešitev je bila delo preko študenta za borno mezdo, ker zaposlili pa me seveda ne bi. Pa bi me imeli dve leti preko študenta in so potem se odločili, da bi me zaposlii, kot pripravnico. Sem jih skenslala pokvarjence.

Si kdaj pomislila kaj mlade vleče v tujino? Očitno ne. Ponudi jim primerno plačo in dober kader bo ostal doma. Zakaj bi tukaj delal za minimalca, če lahko v tujini za enako delo dobi 2-3k Eur?
[/quote]

Ne vem, zakaj repliciraš meni. Meni je to kristalno jasno. Pravim samo, da resne firme mlad kader dostojno plačajo, ne pa hinavijo s kadrovskimi štipendiji, s katerimi jih priklenejo nase za komaj kaj več od minimalca. Tega ne dela nobena zares resna firma. Resne firme nimajo nobenega pomanjkanja kadra in ne rabijo talat kadrovskih štipedij. In v vsakem okolju se dobro ve, katere so.

Ne vem, zakaj repliciraš meni. Meni je to kristalno jasno. Pravim samo, da resne firme mlad kader dostojno plačajo, ne pa hinavijo s kadrovskimi štipendiji, s katerimi jih priklenejo nase za komaj kaj več od minimalca. Tega ne dela nobena zares resna firma. Resne firme nimajo nobenega pomanjkanja kadra in ne rabijo talat kadrovskih štipedij. In v vsakem okolju se dobro ve, katere so.
[/quote]

Ja, tisto o višji plači je bilo spregledano. Kadrovske štipendije podeljujejo tiste firme, ki jim je v interesu pridobiti strokovni kader, ki po zaključku študija že pozna delo v firmi in se lahko takoj na polno zaposli. Podjetje, ki ima resne razvojne namene tudi dobro plača svoj kader in od tam štipendisti ne odhajajo. Če pa bo plača mizerna, normalno, da greš

Kar se kadrovskih štipendij tiče nisem ravno na tekočem.

Vem pa za primere, da dajo kadrovsko štipendijo, tako mizerno, da je bistveno nižja od republiške ali zoisove štipendije.
Po drugi strani pa vem tudi za firme, ki dajo odlične kadrovske štipendije, zaposlijo in tudi plače so fajne.
Tako, da oboje je.
So pa tudi take variante, da so kadrovske štipendije razpisane za sončke tam zaposlenih vodilnih ljudi. Tudi take primere poznam. Pa so visoke.

so naložili plačilo specializacije, ki je sploh ni opravil, saj je ni mogel. Uničili so mu vso prihodnost, vse življe nje.

Podpišem tole! Bolj se nebi mogla strinjat v vsem.

večina teh razpisov je lažnih prirejenih in so žlahtniki že na okopih, tisto kar nekaj je za delat pa skrivajo višino plače iz več razlogov, da prideš na razgovor, ker noben ne bi prišel če bi povedali kako mizerijo ti ponujajo pa da te fajn na……..tipično slo oni gor so se lepo zaščitili roka roko umije štekaš

večina teh razpisov je lažnih prirejenih in so žlahtniki že na okopih, tisto kar nekaj je za delat pa skrivajo višino plače iz več razlogov, da prideš na razgovor, ker noben ne bi prišel če bi povedali kako mizerijo ti ponujajo pa da te fajn na……..tipično slo oni gor so se lepo zaščitili roka roko umije štekaš
[/quote]

Ja, to je izjemna redkost, da veš za kako plačo gre.
Mene pa to jezi. Iščem namreč boljšo službo. Da grem na razgovor moram vzeti dopust, se odpeljati v tisti kraj, kjer je razgovor. Potem pa ugotoviš, da gre za eno bedno plačo in seveda zavrnem. Ampak moj čas in stroški so pa šli v nič. Pa v končni fazi so tudi oni zapravili čas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close