pravica do krajšega delovnika
… po končanem porodniškem dopustu!
delodajalec mi je to pravico zavrnil. Razmišljam, da bi svojo pravico poiskala na inšpektoratu za delo, vendar ne vem kaj to v bodoče pomeni za mojo službo?
Me lahko med trajanjem pogodbe, ki je podpisana za določen čas enega leta odslovijo? S kakšnim razlogom?
Kaj pa je pravica do koriščenja ene ure za doječe matere? Se ta zadeva dejansko koristi v praksi?
In kaj pomeni da se doječe matere ne more odpustiti ? Je to res?
najlepša hvala za vse odgovore!
LP,
Barbara.
Pravico do intervencije s strani inšpekcije za delo seveda imate, kako bo pa to vplivalo na vaše odnose z delodajalcem v prihodnje, pa seveda le vi lahko ocenite. Pogodbo lahko delodajalec odpove iz zakonsko določenih razlogov (krivdni razlog, razlog nesposobnosti, poslovni razlog).
Kolikor vem, se odmor za dojenje ponekod koristi brez problema in se tudi pri plačilu zanj ne komplicira, ponekod pa je popoolnoma izključeno, da bi delavka sploh pomislila na kaj takega. Čisto odvisno od posameznega delodajalca, splošne kulture in odnosov pri njem itd.
Doječe matere pa delodajalec ne sme odpustiti v primeru, če je zaposlena za nedoločen čas. Pogodba za določen čas pa preneha ne glede na to dejstvo.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.