Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis poznavalci slovenščine-sklon v rodilniku ali tožilniku?

poznavalci slovenščine-sklon v rodilniku ali tožilniku?

torej – za rodilnik se vprašamo koga ali česa (ni), za tožilnik koga ali kaj(vidimo). Je torej tole prav:
1. Je lastnik dveh podjetij. -beseda podjetij je v rodilniku
2. Soseda Rajka ni doma – tudi beseda Rajka je rodilnik
3. Sosedi je podaril šopek nageljnov. tudi beseda nageljnov je v rodilniku

So ti vsi res v rodilniku? Ali ni tako, da je rodilnik vedno le , če zanikamo ali to ni važno za rodilnik? Če je to prav, mi prosim napišite te stavke v tožilniku, hvala

vse kar je zanikano je vedno rodilnik (rajka ni doma = rodilnik)

ostalo je pa tudi rodilnik, kot si napisala

* Je lastnik dve podjetji.
* Soseda Rajka ni doma. (slučajno sta 2. in 4. sklon enaka)
* Podaril ji je šopek nageljne.

Vprašanje Koga ali česa (ni) je samo “oslovski most” za lažjo uporabo rodilnika oz. pravilno sklanjanje, drugače pa to sodi pod posebno slovnično poglavje vezljivost. Pač v določenih primerih uporabljamo rodniki, recimo tudi Sem prebivalka Ljubljane. Ne moreš rečt * Sem prebivalka Ljubljano.

Tudi za tožilnik je to vprašanje Koga ali kaj vidim? samo pomoč, saj veš, da se ne uporablja samo za ta glagol. To bi šele bilo sklonov, če bi vsak glagol terjal svojega.

A bi mi kdo hotel prevest zgornji post, prosim?

Ja, ni problema, v kateri jezik pa??

Drugače je pa zelo lepo razloženo! Sploh zato, ker je iz prvega posta razvidno, da si mora avtorica slovenske sklone še malo bolj pogledat – iz vprašanj lahko razberem eno veliko zmedenost. Ne vem, kako bi se na takšna vprašanja dalo bolj razumljivo odgovorit, sploh zadnji stavek (“Če je to prav, mi prosim napišite te stavke v tožilniku, hvala”) je mimo.

Osnovna pojasnila glede razlik v rodilniku in tožilniku so navedena že v zgornjih postih, jaz lahko dodam le še natančnejšo razlago, zakaj v navedenih primerih uporabljamo rodilnik.

Kot je bilo omenjeno, zanikani glagol terja predmet v rodilniku, vendar to ne pomeni, da rodilnik uporabljamo le v tem pomenu. Uporabljamo ga v več pomenih, na primer za sestavinskost: Šopek (iz) česa? Nageljnov. Gre torej za sestavino šopka, zato rodilnik. Enako še: škatla bombonov (ali škatla z bomboni) se je razsula ipd.

V primeru lastnik dveh podjetij gre za drug primer: lastnik česa, torej svojilnost oz. del nečesa. Podobno še: roka stroja (roka od stroja) se je ustavila.

Takih rab imamo več, vezane pa so na konkretne besedilne primere, samo na kratko sklenem/ponovim: rodilnik nikakor ni samo za zanikane glagole.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

1. Lastnik koga ali česa je? Je lastnik dveh podjetij. (rodilnik)
2. Koga ali česa ni doma? Soseda Rajka ni doma. (rodilnik)
3. Šopek koga ali česa je podaril sosedi? Sosedi je podaril šopek nageljnov. (rodilnik)

Torej vsi ti samostalniki so v rodilniku, ker se po njih vprašamo s “koga ali česa”. Koga ali česa NI je samo pomagalo, sicer je pa dovolj le vprašalnica “koga ali česa”.

Tudi za tožilnik (“koga ali kaj”) je beseda VIDIM samo pomagalo. V resnici se lahko vprašamo tudi:
– koga ali kaj IMAM RADA,
– koga ali kaj BOM OBISKALA,
– koga ali kaj SEM SREČALA,
– koga ali kaj POSLUŠAM …

Da se vpiknem v besedo bombon 🙂 Nas so nekoč učili, da je bonbon … bon bon = dobro dobro.

Tudi mene zanima ta bombon oziroma bonbon. Nas so učili, da je drugo prav. Ali to še vedno drži?

Ja ja, še vedno je bonbon. 🙂

bombon ni več bonbon

iz pravopisa 2001

bombón -a m (ọ̑) lizati ~; mn., snov. vrečka ~ov
bombónček -čka m (ọ̑) manjš.
bombonjêra -e ž (ȇ) |škatla z boljšimi bomboni; trgovina|
kandítbombón -a tudi kandít bombón ~ -a m (ı̑) kandit
mentólbombón -a tudi mentól bombón ~ -a m (ọ̑ọ̑) mentolni bombon
želébombón -a tudi želé bombón ~ -a m (ẹ̑ọ̑) lizati ~e
bajadêra 2 -e ž (ȇ) |čokoladni bombon|
bonbón -a m (ọ̑); gl. bombon
bonboniêra -e [nj] ž (ȇ); gl. bombonjera

zakaj?
ker se pri slovencih vse bolj uveljavlja načelo piši kao što govoriš in bonbon se izgovori bombon.

http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression=bombon&hs=1

So me bomboni prehiteli. 🙂 Ja, res je, tudi jaz se iz otroštva spomnim, da so nas celo popravljali, da mora biti bonbon. Ampak danes temu ni več tako, pravilno je bombon.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kera ofca je šla to spreminjat? Naj bi ostalo bonbon!

Ampak v sskj je bonbon in ne bombon?

http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=bonbon&hs=1

Se pa spomnim, da je v tistih starih bukvah, ne on-line, pravilno oboje.

Za ugotavljanje, katera beseda je pravilnejša v kateri rabi, je ustreznejši Slovenski pravopis, in sicer njegov slovarski del, ta je sodobnejši od SSKJ.

In katera varianta bi bila po vaše pravilna tukaj?

“Bi si želeli drugačen pristop?” ali “Bi si želeli drugačnega pristopa?”

Mislim, da bosta kar obe pravilni. Podobno tudi rečemo: učim se slovenščino/učim se slovenščine.

Po mojem mnenju je pravilno le Bi si želeli drugačen pristop?. Vprašamo se, kaj bi si želeli, odgovor pa je, drugačen pristop.

Kaj je prav, in zakaj?:

Postopek traja okrog eno uro.

Postopek traja okrog ene ure.

Hvala lepa!

Postopek traja okrog eno uro.

Ker je tudi:
Postopek traja eno uro.
“okrog” pa je v zgornjem stavku členek (v pomenu “približno”), ki ne spremeni sklona, in ne predlog, ki bi zahteval za sabo rodilnik.

kangluša
In katera varianta bi bila po vaše pravilna tukaj?

“Bi si želeli drugačen pristop?” ali “Bi si želeli drugačnega pristopa?”

Uf, slovenščina. Sem pa postala res radovedna glede tega primera. 🙂

A si tu res pomagamo z vprašalnico kaj? Vprašanje: “Kaj bi si želeli?” Odgovor: “Drugačen pristop.”
Kaj pa če se vprašamo: “Česa bi si želeli? Odgovorimo: “Drugačnega pristopa.”

Meni je bolj logična slednja varianta. Je pa res, da je največkrat slišati: “Kaj si želiš?” in ne: “Česa si želiš.”

Ivan Cankar si je želel kave.

Pravilna vprašalnica je, kaj si želim, torej to, ne tega. Če bi se spraševala, česa si ne želim, bi si odgovorila, da si tega ne želim. Vprašalnica česa ni uporabna le za zanikane glagole, tudi za številne druge primere, izražanje dela: malo česa, pripadnosti/svojilnosti: roka česa (aparata, stroja) itd.

[right][left][/left][/right]

…Hvala. Siceršnja uporaba vprašalnice mi je načeloma jasna (upam). Še vedno pa ne razumem popolnoma prej omenjenega primera.
Iz razlage razumem, da tole ni pravilno: “Koga/česa si želiš?” (rodilnik) – Odg: “Drugačnega pristopa.”.
Ali se tu uporabi tožilnik “Koga/kaj si želiš?” – Odg: “Drugačen pristop.” ?

…Sem malo brskala in naletela na primer v SSKJ-ju z uporabo “Česa si želiš?”.
Ali obstaja kakšno pravilo na katerega se lahko obrnemo? Ali gre spet za kaprico ali nedoslednost slovenistov (pa ne mislim vas, seveda) ali dopustnost obeh možnosti? Vprašam iz radovednosti, bognedaj zlobe, ker ima slovenščina pravila in izjeme pa spet pravila za izjeme ter pravila za te itd., itd., pa je težko tudi za naravnega, razumno izobraženega govorca, včasih res dostojno napisati kakšen sestavek. Džumbus skratka. 🙂

Ne pozabite ob plačilu navesti številke računa.
Ne pozabite ob plačilu navesti številko računa.

Rodilnik ali tožilnik? Kaj je pravilno? Res ne vem…

New Report

Close