Pozabili tradicionalno rubriko! Knjige, ki so nas navdušile leta 2013 …
Kaže, da smo pozabili na vsakoletno rubriko … 😉
Letos nisem izbirala med veliko knjigami, saj sem pol leta tolkla povprečne in rahlo nadpovprečne krimiče & vohunke – vsekakor take sorte, da jih ni mogoče uvrstiti med naj leta.
Od ostalih so me navdušile naslednje (vrstni red naključen):
William Trevor: After Rain
Elegantne daljše zgodbe stare šole. Vedno v užitek.
Jaoquin Perez Azaustre: The Swimmers
Tale me je najbrž najbolj navdušila, čeprav sem pri tem subjektivna, ker mi je plavanje strast … absolutno priporočam tudi drugim, saj to ni edina in ne nezamenljiva tema.
Ivančica Đerić: Nesreća i stvarne potrebe
Za fene Jergovića in drugih boljših avtorjev z območja ex YU.
Margaret Laurence: Jest of God
Dogajanje je skromno, tisti “kako” pa brezhiben. Za ljubitelje knjig, v katerih se ne zgodi veliko, ne da bi bile pri tem dolgočasne.
Ja, sem pogrešila tole rubriko, a sem se toliko časa obirala, da si bila hitrejša, Katja10, kar mi je tudi prav 🙂
Tudi moj skupen nabor za 2013 je bil bolj povprečen – ne švoh, ampak izstopa jih pa bolj malo. Čeprav če zdajle pogledam, kaj sem izbrala za naj v 2012 in od tega po letu dni še ohranila v spominu, je rezultat pod črto za 2013 vsaj primerljiv, če ne celo boljši.
C. L. Zafon: Senca vetra
Odličen začetek leta, bi bil čas, da se lotim nadaljevanj. Ravno prav krimiča, ravno prav ljubezni, nekaj žalosti, na koncu se pa izravna v super roman.
R. Lupton: Sestra
Dober krimič, ki mi je od vseh lanskih najbolj ostal v spominu.
E. Donoghue: Soba
Ker sem bila precej paf.
G. Vojnović: Čefurji raus
Všečna, sodobna, odlično ujeta kultura in jezik.
Pa mogoče še C. Iggulden: zbirka Imperator
Ker sem od gimnazijskega piflanja zgodovinskih faktov odnesla bolj malo, mi je bila tale zbirka pisana na kožo. Avtor zna dobro zmešat prava dejstva in fikcijo.
To je pa mojih Top 5 (tudi random vrstni red):
Thomas Mann: Doktor Faustus – ker nemška legenda o dr. Faustu, postane še bolj nemška. Thomas Mann je tudi tokrat sijajen in nenadkriljiv
Maja Haderlap: Angel pozabe – najboljša slovenska knjiga zadnjega leta; poklon koroškim partizanom
Kate Atkinson: Life After Life – za izvirno zgodbo, kjer ima glavna junakinja možnost, da svoje življenje preživi na različne načine; pokaže se, kako pomembne so naše odločitve
Ruth Ozeki: A Tale for the Time Being – za oris ene najbolj simpatičnih literarnih najstnic
Katie Ward: Girl Reading – prvenec, kakršnih je malo; izredna zrelost mlade pisateljice, ki se sproščeno sprehaja skozi različna zgodovinska obdobja
2013. leto je bilo zame knjižno bogato v vseh smislih. 🙂
Po naključnem vrstnem redu:
Neil Gaiman: Pokopališka knjiga (še vedno menda vrhunec prebranega, kmalu se je bom lotila še enkrat) in Zvezdni prah (tudi film je odličen).
Jojo Moyes: Ob tebi
Pretresljivo, prepričljivo, “blizu”.
Jonas Jonasson: Stoletnik, ki …
Čudovito lahkotno, napeto, hecno, zanimivo. “Pobeg”.
G. Vojnović: Čefurji raus!
Berljivo, duhovito, kritično. “Pogled drugega”.
Helen Zahavi: Umazani vikend
Presenetljivo, slogovno dovršeno, kritično. “Maščevalka”.
Mark Twain: Slavni skočižabec iz okraja Calaveras …
Za sladokusce. Pretanjen humor, ironiziranje.
Rudi Podržaj: Simonove priče
Odlično. Zanimivo, pretresljivo, kritično.
T. R. Smith: Otrok 44
Pretresljivo, napeto, grozljivo (zaradi stalinizma).
B. Golob: Raclette
Kratko in sladko. 🙂 Duhovito, lahkotno.
A. Lightman: gospod b
Vesoljsko. 🙂 Poučno in odpuljeno.
S. King: Dead zone
Skrivnostno, napeto, nežno ljubezensko.
E. Donoghue: Soba
Pretresljivo, napeto, kritično, psihološko.
Lili Potpara: Zgodbe na dušek
Zlasti zadnja, slovo od očeta.
Anja Golob: Vesa v zgibi
Pesniški dragulj, ki sem ga nekako pozabila omeniti v decembrski temi. Res prvovrstna poezija.
Kerstin
Tudi sam sem prebral kar nekaj knjig. Všeč so mi bile:
Dan Brown: Inferno
Všeč mi je avtorjev slog in čeprav sem vsa njegova dela prebral, mi je bil Inferno najboljši.
Emma Donoghue: Soba
Dober in napet roman.
Tone Pavček: Angeli
Lep pogled na življenje…
Dante Alighieri: Božanska komedija
Čeprav sem jo imel namen prebrati že dolgo časa, me je Inferno spodbudil k branju. Malo klasike ne škodi.
Pa še jaz, čeprav nisem prav pridno brala…
Aleksandra Kocmut: Čisto sam na svetu
Ta me je sezula.
Tadej Golob: Ali boma ye
Zelo uživala v branju.
Doris Lessing: Peti otrok
Očarana in začarana.
Miljenko Jergović: Pleše v somraku
Potapljanje v globine človeških duš.
Apostolos Doxiadis: Stric Petros in Goldbachova domneva
Očarljivka leta.
Avgust Demšar: Obsedenosti v času krize
Kraljica kriminalk.
Našla sem zanimivo spletno stran, kjer so naj knjige na kratko opisane, podano pa je tudi mnenje o knjigi.
Kako se vam zdi?