povrnitev vlaganj v nepremičnino
V kolikor nekdo vlaga v nepremičnino – obnova itd. je upravičen, da dobi to povrnjeno, ko se izseli.
Na kakšen način se to dokazuje in kakšni so roki – po kolikšnem času se lahko to še uveljavlja? (preselil sem se pred letom dni, sicer stalni naslov imam še isti, čeprav nepremičnina ni pisana na mene – je še čas dobiti kaj iz tega naslova in kako, če nimam več originalnih računov, obstaja pa osebna evidenca izpred petih let v računalniški obliki (excelu)in to bi se dalo dokazat, da ni bilo kaj spremenjeno v zadnjem času… Bi šlo?
Nisem najemnik. Vlagal sem v hišo svojih staršev (z ustnim soglasjem, pisno seveda ni nimam nič) in tam tudi živel. Po smrti očeta je vse podedoval brat. Zdaj pa mi ne povrne teh vlaganj, čeprav je bilo to dogovorjeno oz. se je smatralo kot logično. Ne zdi se mi fer puščati tam mojega denarja, ki sem ga vložil v obnovo…
Kaj mi je storiti?
48. člen Stvarnopravnega zakonika:
Povečanje vrednosti nepremičnine
(1) Če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini ne pridobi lastninske pravice, lahko pa od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten.
(2) Lastnik in graditelj se lahko dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo.
(3) Zastaralni roki za zahtevke graditelja tečejo od dneva, ko je graditelj izgubil posest nepremičnine.
Hvala SPZ za tvoj odgovor. A mi lahko prosim pojasniš še zastaralne roke iz 3. odstavka?
In kako se to dokazuje, če ni originalnih računov – je sploh kaj možnosti to dokazat s svojim seznamom, ki je bil sestavljen v tistem času?
A gre za dejansko vsoto – ali je možno kompenzirati obresti z amortizacijo in je torej znesek tisti ki je bil dejansko porabljen (od vlaganja pa do sedaj gre za dobo 5 let – 5 let sem to uporabljal)?
A sem zamudil, če sem se dedovanju odpovedal, bi bilo potrebno to uveljavljati takrat?
Forum je zaprt za komentiranje.