Povišan holesterol – jedilniki
Dragi moji, prosila bi vas za pomoč.
Mojemu dragemu so na zdr. pregledu ugotovili povišan holesterol in dobil je tisti list z “navodili” kaj lahko je in česa ne. Zanima me pa, če mogoče obstajajo tudi kakšni konkretni jedilniki, za cel dan ali za posamezne obroke. (svojo dmoišljijo sva že izčrpala) Brskala sem že po internetu, ampak sem jih našla samo ene par. Mogoče kdo ve za kakšno tako povezavo (lahko tudi v ang. ali nem.) ali celo kuharsko knjigo?
Najlepša hvala!
Pri nas doma sta imeli holesterol sestra in mama…..kaj smo naredili? Nič, samo totalno smo črtali maščobe iz jedilnika (vse, razen olja). Drugače pa jedilnikov nismo spreminjali.
Seveda sta črtali tudi vsa jajca (le občasno kakšnega), mleko, sir, svinjsko in goveje meso……juho pa smo zmeraj pustili stati, da se je maščoba strdila, da smo jo pobrali dol…… no…po enem letu sta obe zbili holesterol iz 8 na 5…
svetujem ti, da možu čimvečkrat pripraviš SOJO v kakrkšni koli obliki (sojina zrnja,sojini kalčki,sojino mleko,sojino meso-že narejeno kupiš v trgovini) ampak res SOJO ne zeleno,rdečo, ker to ni soja, to je fižol….mora biti RUMENA SOJA…no ta ne samo da je nadomestek za meso, ampak dokazano zmanjšuje holesterol……veselo na delo torej…..
Jaz sem si sposodila knjigo “HOLESTEROL” Mladinske založbe, je kar v redu, tudi recepti so prikladni. Tudi jaz se matram s to nadlogo. Veliko je potrebno se gibati, dnevno vsaj pol ure hitre hoje ali kako drugo rekreacijo. Dnevno je dovoljeno samo cca 3 čajne žličke olja, kje pa so vse tiste skrite maščobe v mesu in drugje. Zato je bolje uživati pusto puranje, morda piščanje, najbolj pa ribe, vendar pečene v folijo, NE PA CVRTE. Čimveč zelenjave, pa skoraj brez olja, veliko sadja, poiskati moraš izdelke z varovalnim srcem: jogurt, manj mastno mleko, sojo, graham testenine. Sicer pa je sredozemska prehrana najboljša, ribe, bučke, melancane, česen, olivno olje, paradižnik… Potruditi se je treba, čao, Anita
Forum je zaprt za komentiranje.