Najdi forum

Računalnik star cca 13 let smo premestili iz mojega stanovanja v drugo nadstropje k drugi osebi, kjer pa je povezava interneta enaka (T2, router). A interneta ni zaznalo. Vrnili smo ga k meni in ga ni več zaznalo niti pri meni. Vrnjen v drugo nadstropje so na računalnik namestili linux in zamenjali mrežno kartico, ker naj bi bil to problem.
Linux je prepoznal staro in novo mrežno kartico, ampak vseeno se ni mogoče povezati z internetom.
Povezuje in napiše prekinjena linija.
Kaj bi bilo lahko narobe?
Hvala.

Živjo,

Najbolje bi bilo pripopati kakšen posnetek zaslona (PrintScreen, op.p.) napake na forum za podrobnosti, sicer pa za kateri linux se gre ? Ubuntu, OpenSuSe,… ?

Če z novo zamenjano mrečno kartico ni prišlo kakšnih linux gonilnikov, potem je možno, da je linux ne prepoznava. A lučki na ethernet vhodu na kartici v računalniku gorita kaj, utripata ?

Drugače se pa lahko, če veste ime proizvajalca in model mrežne kartice, malce pobrska po spletu in pogleda, če h kartici pridejo kakšni linux gonilniki – če ne, potem je pa verjetno treba v linuxu nastaviti katero mrežno kartico naj uporabi za priklop na splet. Očitno je bilo potrebno tudi za prejšnjo mrežno kartico naložiti gonilnike za linux, ker če niso bili potrebni, potem bi Vam moral prepoznati samo novo vstavljeno, ne pa zaznavati še stare.

To so enostavna sklepanja, bo pa kdo drug, ki ima več izkušenj, pristavil “svoj pisker”. 😀

LP,
12thDNAStrandActive

Škoda, da ste kar takoj scagali in zamenjali OS. Če novi uporabnik ni vajen linuxa, je najbolje znova namestiti Windows 98, kaj novejšega na tako starem čarunalniku itak ne špila. Potem bo internetna povezava zagotovo spet delovala.
Lahko poskusite tudi z resetiranjem routerja – na to uporabniki pogosto kar pozabijo. Marsikomu občasno ponagaja npr. wireless povezava, po resetu routerja pa je takoj vse v redu. Podobno je ob pojavu ‘kockanja’ na T-2 TV ali pri upočasnjenih prenosih na omrežju T-2.

No jaaa… če to narediš, se lahko določene nastavitve izbrišejo (recimo seznam vrat ali portov za torrent/eMule/LimeWire/itn.) – odvisno kako imaš to urejeno, če sploh (varnost vs. priročnost).

LP,
12thDNAStrandActive

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close