povezava
Imam dva rač. povezana med sabo s crosover cablom. V obeh win98 se-SLO, prvega pa imam povezanega na kabelski internet preko USB. V obeh imam compexovo mrežno kartico. Mreža deluje, diski v skupni rabi delujejo lepo. Hočem pa z drugim rač priti na internet. Na prvem rač. sem nastavil skupno rabo interneta (nadzorna plošča/dodaj odstrani programe/windows namestitew/orodja za internet/skupna raba interneta). Izdelal sem disketo za povezavo, jo dal v drugi rač., zagnal vendar zadeva ne deluje. Kartico v drugem rač. sem nastavil po navodilih, pa nič. Ne vem, v čem je štos.
Ali mogoče kdo ve rešitev?
PS. Vem, da bi lahko zadevo rešil z routerjem, vendar me zanima zakaj skupna raba ne deluje. IP imam statični.
Stvar je taka. Sekundarni rač. ima konfigurirana sedaj dva IP in sicer tistega za mrežo in tistega za skupno rabo interneta.
Mrežni IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
privzeti prehod-ga ni
Configuriran IP 192.168.0.3
maska 255.255.255.0
privzeti prehod 192.168.0.1
Privzeti prehod je IP primarnega rač. za mrežno povezavo.
ipcofig/all na primarnem rač. pa mi pokaže:
1. da je kartica ICSHARE adapter
2. DHCP omogočen
3. IP169.254.170.18
4. maska 255.255.0.0
5. DHCP stržnik 255.255.255.255
Čudno,kaj?
Hmm.. stvar tako ne mora delovat niti teoretično. Na sekundarnem računalu ohrani le en IP naslov, ne rabiš dveh. Se pravi imej na sekudarnem računalniku IP 192.168.0.2, na serverju pa 192.168.0.1. Na sekundarnem nastaviš prehod na 192.168.0.1
Se pravi, da skunfiguriraš najprej server. tako kot si ga že, potem pa ročno nastaviš sekundarnega, kot sem ti zgoraj napisal (ne rabiš diskete).
Moti me pa IP naslov serverja. Moral bi v bistvu biti viden notranji, se pravi 192.168.0.1.
Upam, da bo šlo. Drugače se oglasi še kaj.
lp
Ma te je tajfun_ prestrašil?:)
Ni tako komplicirano kot zgleda.. V bistvu samo definiraš getaway na drugemu računalniku.
Poglej, sedaj imaš ti na drugemu računalniku dve omrežni povezavi. Prva ima IP-naslov 192.168.0.2, druga pa 192.168.0.3. To drugo povezavo kar izbriši, ker jo ne potrebuješ. Potrebuješ samo 192.168.0.2. Klikneš na njo z desno mišjo, izbereš lastnosti, poiščeš TCP/IP protokol in v njem nastaviš PREHOD na 192.168.0.1, potrdiš z OK in jo omogočiš. Zdaj greš na start -> command in odtipkaš ping 192.168.0.1. Če vrača paketke je lokalna povezava OK. Če je tako napišeš še npr. ping 193.2.1.87. Če se odziva je stvar ze skoraj resena. Če se ne odziva bo treba še kaj pošarit po serverju.
lp
Evo, odgovarjam iz drugega računalnika. USPELO. V čem je bil štos. Imel sem instaliran Kerio firewall in ta k…a mi je naredil pravo štalo (podrl mrežo, onemogočil internet, itd). Zadevo odstranil, delal po navodilih, ki jih dobiš, ko izdelaš disketo, instaliral, zadeva deluje, instalacija preprosta.
KONČNO
Tadej_ HVALA!!
Tajfun_ ne straši ljudi, tudi z Win98 se da kaj narediti.
Forum je zaprt za komentiranje.