Najdi forum

Imam dva rač. povezana med sabo s crosover cablom. V obeh win98 se-SLO, prvega pa imam povezanega na kabelski internet preko USB. V obeh imam compexovo mrežno kartico. Mreža deluje, diski v skupni rabi delujejo lepo. Hočem pa z drugim rač priti na internet. Na prvem rač. sem nastavil skupno rabo interneta (nadzorna plošča/dodaj odstrani programe/windows namestitew/orodja za internet/skupna raba interneta). Izdelal sem disketo za povezavo, jo dal v drugi rač., zagnal vendar zadeva ne deluje. Kartico v drugem rač. sem nastavil po navodilih, pa nič. Ne vem, v čem je štos.
Ali mogoče kdo ve rešitev?

PS. Vem, da bi lahko zadevo rešil z routerjem, vendar me zanima zakaj skupna raba ne deluje. IP imam statični.

OK, pa gremo lepo po vrsti. Če greš na drugem računalniku (tisti ki ni povezan neposredno v internet) na start > zaženi > command ter napišeš “ping 193.2.1.87”, kaj se zgodi?

Bom probal, sam zdaj mi je še mreža crknila, pa jo moram prvo nazaj postavit. Ko mi bo ratalo, se oglasim. OK

OK, pingal, zgodilo se ni nič, iztekla časovna omejitev. Kaj naprej?

Si dal na drugem rač. gateaway (prehod) na prvi, oz. kaj ti javi ipconfig tam kjer ti piše prevzeti prehod?

Stvar je taka. Sekundarni rač. ima konfigurirana sedaj dva IP in sicer tistega za mrežo in tistega za skupno rabo interneta.

Mrežni IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
privzeti prehod-ga ni

Configuriran IP 192.168.0.3
maska 255.255.255.0
privzeti prehod 192.168.0.1

Privzeti prehod je IP primarnega rač. za mrežno povezavo.
ipcofig/all na primarnem rač. pa mi pokaže:
1. da je kartica ICSHARE adapter
2. DHCP omogočen
3. IP169.254.170.18
4. maska 255.255.0.0
5. DHCP stržnik 255.255.255.255

Čudno,kaj?

Hmm.. stvar tako ne mora delovat niti teoretično. Na sekundarnem računalu ohrani le en IP naslov, ne rabiš dveh. Se pravi imej na sekudarnem računalniku IP 192.168.0.2, na serverju pa 192.168.0.1. Na sekundarnem nastaviš prehod na 192.168.0.1
Se pravi, da skunfiguriraš najprej server. tako kot si ga že, potem pa ročno nastaviš sekundarnega, kot sem ti zgoraj napisal (ne rabiš diskete).

Moti me pa IP naslov serverja. Moral bi v bistvu biti viden notranji, se pravi 192.168.0.1.

Upam, da bo šlo. Drugače se oglasi še kaj.

lp

Aja, na drugem računalu nastavi DNS-je:
193.2.1.66
193.2.1.72

Hehe, kar takole okoli ovinka pa ne no boš videl interneta na drugem mlinčku. Uporabiti bi moral poseben program, WinProxy ali kaj podobnega.
Takšno je moje mnenje, morda drugi poznajo kakšen trik, ampak brez tega ti bo pogosto nekaj štekalo. Pa še Win98, huh!

obupal

Ma te je tajfun_ prestrašil?:)

Ni tako komplicirano kot zgleda.. V bistvu samo definiraš getaway na drugemu računalniku.

Poglej, sedaj imaš ti na drugemu računalniku dve omrežni povezavi. Prva ima IP-naslov 192.168.0.2, druga pa 192.168.0.3. To drugo povezavo kar izbriši, ker jo ne potrebuješ. Potrebuješ samo 192.168.0.2. Klikneš na njo z desno mišjo, izbereš lastnosti, poiščeš TCP/IP protokol in v njem nastaviš PREHOD na 192.168.0.1, potrdiš z OK in jo omogočiš. Zdaj greš na start -> command in odtipkaš ping 192.168.0.1. Če vrača paketke je lokalna povezava OK. Če je tako napišeš še npr. ping 193.2.1.87. Če se odziva je stvar ze skoraj resena. Če se ne odziva bo treba še kaj pošarit po serverju.

lp

No, da vidimo, kdaj bo zadeva delovala 🙂

Evo, odgovarjam iz drugega računalnika. USPELO. V čem je bil štos. Imel sem instaliran Kerio firewall in ta k…a mi je naredil pravo štalo (podrl mrežo, onemogočil internet, itd). Zadevo odstranil, delal po navodilih, ki jih dobiš, ko izdelaš disketo, instaliral, zadeva deluje, instalacija preprosta.

KONČNO

Tadej_ HVALA!!

Tajfun_ ne straši ljudi, tudi z Win98 se da kaj narediti.

No vidiš, da se ne splača tako hitro obupat!

Lepo, da si uštimal..

Tajfuna se ljudje morajo malce bati 🙂

OK, saj imaš prav, tudi strah je zdrava zadeva.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close