povezava racunalnik-tv
kot sem ze opisal v eni prejsnjih tem imam tezave z povezavo rač – tv. Slika na tv-ju je namreč črnobela (sicer zelo jasna ampak črnobela)
Zadevo sem testiral na kolegovem tv-ju (s-video sem adaptiral na činč tega pa priklopil direktno v tv in ponovno je bila slika črnobela. (grafična je s3 graphics prosavageddr. Imam nastavljeno na pal – zanima pa me tudi kaj pomenijo ostali dve kratici: ntsc in ntsc/japan. Tv output imam nastavljen na s-video (imam se s-video+composite in composite). Poskusal sem ze vse kombinacije pa ni nič bolje. (testiral nisem edino se direktnega priklop s-video-s-video) Ima morda kdo se kaksno idejo? Racunalnik pa je star 2 meseca.
PAL in NTSC so kratice formatov v katerih po svetu delajo televizije. Tudi PAL ni samo eden, meni je še najbolj delal PAl-B, priklpo pa:
iz kartice adapter s-video/činč
nato kabel činč – činč
in končno adapter činč/scart
v televizijo scart
Zanimivo da mi s-video – svideo/scart ni delal – slika je bila ČB.
Wega.
Plep ppameten pin pskromen
Malo vam bom pomagal, da razčistimo pojme kaj je S-Video in kaj je Composite (cinch).
V video tehniki se poleg drugih analognih in digitalnih prenosov uporabljata tudi zgoraj omenjena analogna standarda, ki ga zelo pogosto uporabljajo PC Graficne kartice.
Pri Composite video se uporabljajo cinch konektorji, sam prenos slikovne informacije se pa vrši po eni žili. V tem primeru se prenaša svetloba (luminanca ali Y) in barva (color, Crominanca ali C) skupaj po eni žili. Ovoj služi za maso.
Pri S-Video ali t.i. SVHS prenosu imamo več žil. Tako se prenašata barva in svetloba vsaka posebej s svojo maso.
Napaka, kot je zgoraj opisani primer običajno pomeni, da je barvna informacija izgubljena. Seveda če ja vse ostalo nastavljeno pravilno! Zato svetujem, da poizkusiš nekje dobiti nekaj različnih S-Video-to-cinch adapterjev ter na ta način poizkusiš dobiti pravo sliko na TV. Rzličnih zato kjer se tudi razlikujejo od kartice do kartice
Bodi pozoren tudi na SCART adapter. Le ta mora biti IN in ne OUT.
Kdo je kriv za te težave ?
Običano so to nesposobni (Tajvanski) izdelovalci VGA kartic, ki se ne držijo standardne razporeditve pinov.
Forum je zaprt za komentiranje.