Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Povedkovo določilo

Povedkovo določilo

Pred seboj imam besedilo, ki se glasi: “Povedkovo določilo je del povedka ob pomožnem glagolu in opisuje nanosnika POVEDKA.”
Ali ne gre tu za napako in bi moralo pisati OSEBKA, in ne POVEDKA?

Hvala za odgovor!

Talita

Ja, zdi se, da gre res za napako in bi moralo pisati osebka. Mi je pa čudna trditev, da gre le za zvezo s pomožnim glagolom, bolje bi bilo reči, da stoji ob nepolnopomenskem glagolu, primer: Sava teče motna.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovor! Rešujem primer grškega stavka, ki se v slovenščini glasi: “Bog je bila Beseda”, kjer je zaradi pesniškega paralelizma predikat pred subjektom.

Talita

Sava teče motna je povedkov prilastek, ne določilo. Primer za določilo: on je študent. Oz. lahko tudi Bog je bila Beseda. S sestavkom ni nič narobe, študentka se tu nanaša na ona, Beseda pa na Bog in Bog je nanosnik povedka.

Pardon, verjetno ravno obratno: Bog je bila Beseda. Torej Bog je določilo, ki opisuje nanosnik povedka (osebek) Beseda.

Res je, hvala za popravek. Sava je motna bi moral biti moj zgornji primer. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hej, zakaj pa meni ne odgovorite?

New Report

Close