potrebujem pravni nasvet
Zanima me kako naj ravnam oz. kakšne so moje pravice, ko prejmem redno odpoved iz delovnega razmerja za nedoločen čas iz poslovnih razlogov.
Če vam lahko razložim svojo situacijo:
do odhoda na porodniški dopust sem opravljala pri mojem delodajalcu dela “referenta za finančno in tržno poslovanje,ki pa v pogodbi niso konkretno opredeljena (opravljala sem vsa knjigovodska dela z DDV obračuni, brez sestave bilance stanje in izkaza uspeha). Ko sem odšla na porodniško me je nadomestila (zaposlena za določen čas malo pred mojim odhodom) sodelavka, ki je bila zaposlena kot materialni knjigovodja (dejansko materialnega knjigovodstva ni opravljala ampak vsa moja dela +intrastat). Ko bi se morala jaz po zaključeni porodniški vrniti nazaj na delo, mi je domov poslal odločbo, da sem za 6 mesecev na čakanju. In ko sem se vrnila in vse do danes nisem imela možnosti opravljati svojega dela ampak (nadomeščam tajnico na porodniškem dopustu) oziroma opravljam njena dela. Ker mi je po enem mesecu hotel znižati plačo, so se začele težave.
In včeraj sem prejela pisno obvestilo o nameravani odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. 27.6.2010 pa je delavki ki me je nadomeščala (in moje delo opravlja še danes) dal novo pogodbo za knjigovodjo za nedoločen čas.
Zanima me če mi lahko svetujete kako si lahko pomagam oz če glede na opisano stanje imam kakšne možnosti da tožbo (če se seveda pritožim) dobim. Nimam denarja za odvetnika, zato bi rada vsaj približno vedela kakšne so moje možnosti.
zelo bom hvaležna če se boste odzvali moji prošnji in mi svetovali.
prijazen pozdrav,
borka za pravico
Brez odvetnika bo šlo težko. Če si članica kakšnega sindikata ti bodo pomagali tam, drugače pa lahko zaprosiš za brezplačno pravno pomoč, ne vem pa kako zadeva izgleda v praksi
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?sid=438&zdid=810
Jaz bi na tvojem mestu vseeno poiskala kakšnega odvetnika – mogoče boš ugotovila, da si ga vseeno lahko privoščiš. Veliko sreče.
Pozdravljena,
take stvari so precej delikatne in je konkretno težko govorit, če imaš vseh dokumentov pred sabo. Pri poslovnih viških se “igra” odvija naprej predvsem v iskanju procesnih napak delodajalca. Po najavi vam bo vročil odpoved pogodbe, s tem pa vam začne teči odpovedni rok. Če ste članica sindikata se obrnite na sindikat, da bo podal mnenje v 8 dneh in s tem< malce zavlekel postopek. Če ste noseči ali še dojite sta to razloga, na katera morate delodajalca opozoriti, saj vam v takem primeru odpovedi iz poslovnega razloga ne more dati. Če ne, si lahko delovno razmerje nekoliko podaljšate s tem, da greste kak dan pred iztekom odpovednega roka na bolniško, razlog je več kot utemeljen (psihični pritski, nespečnost, slabo počutje...), do izeka bolniške pa vam delovno razmerje ne preneha. Vsaj eno plačo si na ta način prislužite.
Kar se tiče tožbe, morate jo podati v 30 dneh od vročitve odpovedi. Glede utemeljenosti bi na pamet težko komentirala, vsekakor se splača zadevo dati v pregled strokovnjaku. Če vaše delo, na vašem delovnem mestu, sedaj opravja druga delaka, potem tu ziher nekaj smrdi. Opis vaših delin nalog mora biti vsaj v sistemizaciji delovnih mest. Vsekakor si morate vse papirnate dokumente priskrbeti, v kolikor želite iti na sodišče. Pišete, da ste potem nadomeščala tajnico. Ste za to delo podpisali novo pogodbo ali je bilo to nadomeščanje zgolj v praksi?
Leto po odpovedi imate tudi prednostno pravico do zaposlitve, v kolikor delodajalec razpiše prosto delovno mesto za katerega izpolnjujete pogoje.
Več bi težko komentirala.
Srečno.
Hvala obema za nasvet, in ne bo druge kot da poiščem dobrega odvetnika za delovno pravo.
Hvala za nasvet glede bolniške (do katere sem vseekakor opravičena), ker ostalo ne pride v poštev. Glede opisa del in nalog nimamo sistemizacije o delovnih mestih in niti v pogodbi ni podrobno opisano ( vsem piše poleg glavnega dela, ki je pri meni in tisti ki me je nadomeščala (in me še) isti: spremljanje in izvajanje finančnega poslovanja…in vsa dela po nalogu delodajalca. Razlika je samo v tem da je na moji pogodbi navedeno delovno mesto”referent za finančno in tržno poslovanje” na njenem pa “materialni knjigovodja”. Opravljali pa sma ista dela (dejansko ona opravlja vsa dela, ki sem jih do takrat jaz). Moja pogodba je še zmeraj ista, pa čeprav opravljam (po prihodu s porodniške in čakanja na delo) druga dela, ker neuradno nadomeščam tajnico, brez nove ponudbe o zaposlitvi in brez odpovedi dosedanje pogodbe.
Hvala tudi za omembo prednostne pravice do zaposlitve, zanima me ali velja samo za to, če razpiše isto prosto delovno mesto kot je bilo moje ali bilokatero, za katero izpolnjujem pogoje.
hvala in upam še na kak komentar
lp
Prednostna pravica velja za vsako delovno mesto, za katero izpolnjujete pogoje, torej ne nujno vaše. Glede na to, da sistemizacije nimate, sklepam da gre za manjšega delodajalca, sicer je v prekršku. Tudi navedbo “druge naloge” je treba tolmačiti v smislu nalog, ki so vezane na neko delovno mesto, ne pa da boš kot knjigovodja kosil travo ali kuhal kavo….malo pretiravam, da bo bolj razumljivo. Če opisa ni v pogodbi,kar je sicer narobe, še posebej če sistemizacija ne obstaja, se obseg in vrsta nalog lahko v praksi dokazuje posebej. Te napake so bolj stvar inšpekcije, lahko pa je tudi voda na vaš mlin, če delodajalec ne bo mogel dokazati, da npr. nova zaposlena opravlja drugačno delo kot vi. Ker če ni bilo več potrebe po delu skladno z vašo pogodbo, bo težko utemeljil, zakaj je bila potreba po drugi delavki. Razen če ta nima res večjega obsega nalog, več znanj…
Treba je tudi vedeti kakšne kolektivne pogodbe veljajo za vašega delodajalca. Mogoče so tam določeni kriteriji tudi za individulne odpuste, ne vem.
Vsekakor vam svetujem obisk pri strokovnjaku, ko vam bo odpoved vročena. Stroškov nekaj je, vendar v primeru, da zmagate, dobite povrnjene.
Srečno.
Pozdravljeni,
potrebujem nasvet kako naj ravnam. Namreč brat je očetu v umiranju dal v podpis prazen list, darilno pogodbo in oproko. S temi listinami je skušal izigrati dediče po mami in očetu. Očeta je zaprl pred obiski,ter sorodniki, da je izpeljal in ponaredil potrebne vpise v zvezi z temi listinami. Ker se je oče okrepil z zdravjem, mu je postalo dolgčas in ni ga več mogel imeti zaklenjenega. Tako je odšel k mami nazaj v sosednjo hišo. Oče je raziskoval zakaj je bil ugrabljen, ker mu ni bilo jasno. Ugotovil je, da je brat ponaredil vpis v zemljiško knjigo brez njegove vednosti in tudi vsebino zapisov na pogodbah., ter navedel neresnice. Brat je finančno močan in plača odvetnike. Tako se je oče toževal, ker so mu tako svetovali. Lahko bi samo spremenil oporoko in ne bi imel stroškov. Brat ga je blatil, zbiral priče, ki so bile kar pripravljene sodelovati proti staršem, čeprav je oče v življenju vsem naredil veliko uslug in dobrega. Brat je še na pogrebu razlagal ljudem kakšni smo mi… Blatenje se nadaljuje, saj mu je cilj pograbiti tudi premoženje po mami. Že delodajlec postaja nesramen Brat zganja teror nad mamo, katero naj bi jo preživljal…da bi cilje uspešneje izpeljal. Ali ni v tej državi nikogar, ki bi iz ozadja stvari opazoval… Ali si prepuščen nemilosti in pohlepu po premoženju in nadvladi nekoga, za katerega si varčeval in delal celo življenje. Namreč, da ima brat toliko premoženja, je oče delal dan in noč, dokler mu je bolezen dopustila. Z mamo sta pretirano varčevala. In ker je opazil prevaro ni vreden niti venca, ne sveče…Moral se je bolan boriti za pravico, a denar naredi vse…Odvetnik je pisal tudi stvari, ki jih oče ni navedel in niso resnične.
Ne vem kaj vse je še bilo in menim, da je najbolje, da počakam na zapuščinsko razpravo. A me muči vprašanje-delala sem celo življenje tako doma, tako pri sebi in kaj naj storim, da brat ne pograbi celotnega premoženja z svojimi spletkami. Se lahko kdo najame, da ni podkupljen in da stvari spremlja od daleč in neodvisno. Kajti zadeva spada za moje pojme v kazenski pregon.
Forum je zaprt za komentiranje.