Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Potrebujem nasvet

Potrebujem nasvet

Jaz sem pa prebral navodila od avta,sicer ne vsega,ker je preveč,prebral sem pa bolj servisne strani in o sami vožnji.Med drugim piše,ko zalaufaš avto,če dalj časa stoji je dobro,da vsaj 10 sekund laufa preden spelješ,piše da ni dobro servovolana imeti med obračanjem avta zavrtenega skrajno do konca za določeno št. sekund,ga zalaufati z ročico menjalnika v nevtralnem položaju in z pritisnjeno sklopko,ko se z avtom zaustaviš naj najprej obrati padejo na delovno območje nevtralnega položaja preden ga ugasneš…,no tisto,da ni dobro hladnega tiščati tako ali tako že od prej vem,sicer ga pa tud,ko je že ogret ne tiščim,razen če je nuja ga pritisnem malo bolj v obrate,npr. med prehitevanjem.Za nekaj od teh stvari ne vem zakaj je tako,ampak se držim napisanega.Nimam pojma,čemu je dobro,da je pri vžiganju prestava v ler pa pritisnjena še sklopka,zakaj ni dobro zalavfat,če je v prestavi (seveda vemo,da takrat sklopka tako ali tako mora biti pritisnjena),ali pa da je v leru pa da zalavfaš brez da bi držal še sklopko?

fajn da si to napisal…marsikdo tega ne upošteva.

Kakšen nasvet pa ti potrebuješ? Saj si že vse prebral 😀

on je že res vse prebral..
..pravi pa da ne razume zakaj tako..
..torej..

po mojem znanju..
..je nakako takole..
..nasplošno v življenju velja da vse skrajnosti niso OK..
..se pravi “matranje” serva pri polnem odklonu npr pri speljevanju povzroča največje obremenitve na vse vključene elemente (črpalko, volanski mehanizem, končnike)..
..od enkrat oz parkrat ni seveda nič narobe..
..če pa imate 10 let avto vedno parkiran tako da imate polni odklon v eno smer in zjutraj hladnega tako matrate pri speljevanju, je velika verjetnost da bo kak del odpovedal ravno zaradi tega..
..
..če v jutru pustite teči avto v prostem teku..
..pomeni za motor balzam, saj je prosti tek manj obremenjujoč kot vožnja, kjer pride do obremenitev (speljevanje, zavijanje, zaviranje), saj se vsi deli ki se vrtijo še niso ustrezno segreli in namazali..

..
nevtralni položaj menjalnika ob spuščeni sklopki pomeni, da motor žene menjalnik in ga segreva oz maže ker se vrti os v menjalniku in obrača mazivo..
..
tiščanje sklopke pri zagonu pomaga motorju pri zagonu ker NI potebno obračati sklopke in menjalnika..dodatna energija oz moment

tako na kratko in laično..
bodo pa kaki večji strokovnjaki tle še kaj več povedali ..

simpl dobro si tole napisa. 🙂 Sedi, 5.

Ja kaj,zanima me pač zakaj je dobro da zalaufaš motor v nevtralnem položaju in da je istočasno še pritisnjena sklopka.Zakaj je to bolj priporočljivo kot,da imaš npr. v prestavi s pritisnjeno sklopko in da zalaufaš ali da imaš v nevtralnem položaju brez pritisnjene sklopke.Torej kaj oz. zakaj to ni najbolje za avto,da imaš v ler in še pritisnjeno sklopko istočasno pa je dobro za avto,zakaj?

No hvala,ampak tisto,da zjutraj pustiš teči avto v prostem teku to morda drži,ko je zunaj res mraz.Ampak v knjigi to ni omenjeno,pač nasplošno piše.Tud ponavadi večkrat kje preberem,da je za avto bolje,če takoj spelješ in da ga ne ogrevaš predolgo na mestu,ker se baje med vožnjo lepše in enakomernejše ogreje,seveda je treba pri primernih obratih prestavljat,ko je motor še hladen.Jaz mislim,da je tisto o 10-ih sekundah to bolj mišljeno morda zaradi olja.Da olje zaokroži po motorju,ko so obrati še na nivoju nevtralnega položaja?Je pa res,da ko avto dalj časa stoji,da so obrati malo višji,po kakšni minuti se pa umirijo,to tud ne vem zakaj je tako,pa ne glede na to ali je zima ali poletje.

R829,no morda bi moral napisat,da potrebujem obrazložitev.

New Report

Close