Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev potrebujem nasvet

potrebujem nasvet

Odločil sem se da tudi jaz vprašam tukaj na tem forumu za en nasvet. Delam namreč v podjetju (manjša firma) vseh skupaj 10 zaposlenih, kjer pa se dogajajo čudne reči. Plače redno zamujajo vsaj 15 dni, nadure nam ne plačujejo, opazil sem da sem jaz osebno nekomu trn v peti, me ne prenašajo najbolje. Zdaj sem trenutno na bolniški zaradi težav s kolenom. te težave se mi vlečejo že dalj časa, vendar sem bil celo življenje deloholik in nikoli nisem hodil na bolniško. Pojedel sem kakšen ketonal pred odhodom v službo, pa sem nekako zdržal. Zdaj pa sem se odločil da tem težavam naredim konec. Tako da sem kot sem že omenil zdaj na bolniški in čakam na nadaljnje obravnave.
Včeraj popoldan me je obiskal sodelavec brez prehodne najave. Odprla mu je žena in mu pač povedala da sem šel na en kratek sprehod. Po obrazni mimiki sodeč (po mnenju žene) se je videlu da mu to ni bilo všeč.
Zdaj sem v skrbeh kaj lahko sploh pričakujem?
Je možno da mi pripravijo odpoved, iz katerga koli razloga, ker sem na bolniški ni pa me bilo doma.
Prepričan sem da se sodelavec ni oglasil z prijateljskim namenom, ker ga poznam že več kot 10 let in vem kam pes taco moli. Sumim da so mi že kdaj prej poslali kakšno anonimno kontrolo.

Če bi slučajno uspeli najti razlog za mojo odpoved iz krivdnega razloga-potrudili se bodo maksimalno kolikor jih poznam, ali jih lahko prehitim z svojo izredno odpovedjo -zaradi zamujanja pri izplačevanja plač in še drugih zadev ki jih kršijo. Ker če bom dal jaz izredno odpoved zaradi stvari ki sem jih naštel -potem imam pravico do nadomestila na zavodu, če pa mi bodo dali oni odpoved pa nimam teh pravic?

prosim za odgovore, res sem v skrbeh

Mogoče se motim, a tudi če daš sam odpoved, nimaš pravice do denarnega nadomestila na zavodu. Vsaj tako so meni rekli. So me vprašali, ali mi je delodajalec dal odpoved ali sem dala sama odpoved, pa sem rekla, da mi je potekla pogodba za določen čas. Mi je svetovalka rekla, da če bi sama dala odpoved, mi nadomestilo ne bi pripadalo.

Glede sprehoda pa je tako: če ti je zdravnik napisal, da lahko hodiš na sprehode in ti ni predpisal strogega mirovanja, potem ti ne morejo nič. No, sodelavec te lahko zatoži delodajalcu in bo to (po tvojih besedah sodeč) verjetno tudi storil, vendar on ni inšpektor. Če se pa vseeno zgodi, da dobiš odpoved z njihove strani, pa se lahko pritožiš, če meniš, da ti je bila storjena krivica.

Ja, če sam daš odopoved in če je delodajalec rees zamujal s plačo, mislim da v pol leta triktrak, potem lahko daš odpoved mislim da je iz krivnega razloga. Na ta način ti pripada odpravnina in tudi nadomestilo, samo verjetno boš pa to moral dokazovati na sodišču.

Glede na to, da so te samo enkrat obiskali in to sodelavec, mislim, da je to bolj opozorilno zate, da te opazujejo, kot pa da bi te lahko zaradi tega vrgli iz podjetja. Moraš dobiti najprej opomin in nato vse po zakonu o delovnih razmerjih.

Veš pa sam, da ni prav, če si na bolniški, da nisi doma. In glede tega ti pa lahko sčasoma dokažejo, npr najamejo detektiva, ki te spremlja in je tudi lahko priča na sodišču.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close