Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev potrdilo o nekaznovanosti

potrdilo o nekaznovanosti

Spoštovani!

Zanima me sledeče:

1
kako dolgo velja potrdilo o nekaznovanosti?

2
ali se to potrdilo pošlje skupaj z vlogo za zaposlitev, in sicer original ali kopija ali damo izključno ob sklenitvi delovnega razmerja?

Hvala in lp

Živjo,

delodajalec nikakor ne sme zahtevati potrdila o nekaznovanosti, ker krši Varstvo osebnih podatkov in še marsikaj drugega.

LP,

Maja

Maja27, nimaš prav. Za določene poklice se zahteva, da delavec ni kaznovan, tako da je popolnoma zakonito tako potrdilo zahtevati od delavca. Ne bi pa bilo zakonito, če bi delodajalec sam hotel pridobiti te podatke oziroma bi mu jih pristojni organ dal. Hecno je, da celo, če se prijavljaš za službo na samo Ministrstvo za pravosodje, ne pridobijo oni sami tega podatka, ampak moraš to sam predložiti (mogoče je sedaj že kaj drugače, ampak pred 1 letom je bilo tako).

Običajno v razpis napišejo, da naj predloži kandidat potrdilo o nekaznovanosti, ki ni starejše od 30 dni. Tako da jaz bi se tega kar držala, če pa imaš tako potrdilo staro npr. 2 meseca, bi ga jaz priložila, potem bi me pa že pozvali, če bi želeli novejšega. Sicer pa je tako potrdilo zastonj, če je za zaposlitev, torej se taksa ne plača, pa še, kolikor vem, ga lahko dobiš po pošti, če pišeš na Ministrstvo za pravosodje. Po potrdilo, da zoper tebe v tem trenutnku ne teče noben kazenski postopek (nekateri delodajalci zahtevajo tudi tega) pa greš na pristojno okrajno sodišče, tega pa žal ne moreš dobiti po pošti, pa še dvakrat moraš tja (najprej naročiš, nato dobiš, ker običajno ni nobenega sodnika v bližini ob naročilu, on pa mora to podpisati).

LP in srečno s službo.

Še drugo vrpašanje: jaz sem vedno dala zraven z vlogo in to v originalu, se nisem upala dajati v kopiji (nekateri delodajalci namreč nočejo pozivati, ampak samo štejejo, da kandidat ni predložil vseh zahtevanih potrdil). Ampak je bilo tudi vedno napisano, da je to treba predložiti. Če nič ne piše, mogoče prineseš s sabo na razgovor?

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close