potratna potica, Potica Mlinarica, Štajerska potica,….?
To so meni za zdaj le po imenu znane potice,ki jih še nisem sprobala. Ampak kolikor sem gledala recepte gre v bistvu povsod za enako potico s skuto in biskvitom z drugačnim imenom. Na kulinariki sem gedala recept za potratno potico pa je narobe napisana sestavina za testo(500gmoke- 0,5 dcl mleka) in nisem našla odgovora kaj bi bilo prav. No potem imam v svoji zbirki receptov (Hali upam da si že kaj spekla izmed vse množce receptov, jaz sem jih še dodala-nove) recept za potico Mlinarico ki je zelo zelo podobna potrtani (verjetno bom delala po tem receptu), Štajerska potica pa je baje podobna prvima dvema.
Ali obstaja še kakšen recept in ime za to vrsto potice kjer je skuta, orehi biskvitno testo in kvašeno testo? Kolikokrat ste se že lotile peke podobne potice in v kakšen pekač ste jo “naložile”?
Pa še nekaj iz mojih dogodivščin….. Moram vam priznat da sem letos pekla potico prvič (tradicionalno orehovo za Veliko noč), niti ne po svoji izbiri ampak ker sem že pekla kruh v peči mi je bilo naročeno naj spečem še potico (pa ne za našo družino ampak za strica in njegovo družino in babico). Pojma nisem imela kaj in kako(stara mama lahko samo gleda ker ni ne vem kako mobilna), imela sem približen seznam kaj rabim za testo in koliko ter za namaz. Ker pa so hlebci prehitro (glede na to da je bila še potica v delu) vzhajali sem metala sestavine ki so potrebne za potico samo skupaj, nisem nič merila ne nič in na koncu mi je prišlo za tri potice ven testa namaza pa sem imela za eno samo. Sem malo počarala in sem dobila ven tri “revno” namazane potice. Ena okrogla se je lepo spekla v glinenem pekaču v krušni peči skupaj s kruhom, dve pa v pečici. Po koncu mojega “ustvarjalnega dneva” sem se sam prekrižala in upala da bo potica nečemu podobna po tem ko jo bodo prerezali in postregli. Mislim da se ne bom spustila več pečt potice in kruha skupaj , še posebej če bom pekla večjo količino hlebcev in bom sama morala skrbet še za to da bo peč pravočasno očiščena in zakurjena, ker sedaj so mi hlebci kar lezli iz peharjev peč pa je bila prepozno usposobljena in so bili revčki trikrat pregneteni.
Potratne sicer sama nisem delala, sem jo pa jedla po tem receptu. Dodala sem ti še za mlinarico – za primerjavo. Mislim, da je recept za potratno iz revije 5 zvezdic.
POTRATNA POTICA
Sestavine:
Kvašeno testo:
50dag moke
4dag kvasa
2 rumenjaka
2 žl. sladkorja
2-3 dcl mleka
2 žl. ruma
sol
limonina lupina
Rumeni biskvit:
4 jajca
22 dag sladkorja
1 žl. pecilnega praška
2 vanilijeva sladkorja
8 žl. vode
22 dag moke
Rjavi biskvit:
4 jajca
18 dag sladkorja
1 žl. pecilnega praška
2 vanilijeva sladkorja
8 žl. vode
22 dag moke
9 dag kakava
Orehov nadev:
50 dag grobo mletih orehov
cimet
4 dcl kisle smetane
2 vanilijeva sladkorja
sneg 2 beljakov
sladkor po okusu
Skutni nadev:
50dag skute
4 dcl smetane
2 vanilijeva sladkorja
rum
sladkor po okusu
NAČIN IZDELAVE
Najprej zamesimo kvašeno testo, ga pustimo vzhajati
Nato pripravimo biskvitno testo: jajca penasto umešamo in postopoma dodajamo ostale sestavine. Vsak biskvit posebej spečemo.
Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo nadeva.
Kvašeno testo razvaljamo in položimo v pekač tako, da visi čez rob pekača.
Testo najprej namažemo z orehovim nadevom, nanj položimo rjav biskvit, namažemo s skutnim nadevom, po vrhu položimo še svetel biskvit in ga premažemo z orehovim nadevom.
Vse skupaj pokrijemo s testom in damo v pečico.
POTICA MLINARICA
Sestavine:
Biskvit:
6 rumenjakov
30 dag. Sladkorja
1 vanili sladkor
24 dag. Moke
1 pecilni prašek
sneg iz 6 beljakov
Testo:
½ kg. gladke moke
kvas
mleko
1 jajce
sol
Testo:
½ kg. gladke moke
kvas
mleko
1 jajce
sol
NAČIN IZDELAVE
Biskvit:
Sestavine zmešamo v primerno maso in spečemo biskvit. Ohlajenega prerežemo po dolžini na dva dela.
Testo:
Sestavine za testo zmešamo in naredimo testo za potico. Ko je narejeno naj nekaj časa počiva.
Nato ga razvaljamo na dolžino pekača. Dno namazanega pekača prekrijemo s testom ostalo naj visi čez pekač. Testo namažemo z orehovim nadevom, nanj pa položimo en del biskvita, ki ga namažemo s skutinim nadevom. Nato položimo drugi del biskvita in ga namažemo z orehovim nadevom. Vse skupaj prekrijemo s preostalim testom in vrhove potlačimo ob pekač. Pečemo 1 uro na temperaturi 170 – 180˚ C.
Hej Barbi!
Moram te razočarat,potice že zelo dolgo nisem pekla (jo pečeta mama in tašča in jaz kaj drugega naredim).
Me pa zanima še ena stvar:pri sosedi vsako veliko noč jemo mlinčno potico.To pečejo v okolici Lemberga.V bistvu je nadev samo orehov,plošče testa naj bi se posebej spekle,nadev se naredi pa iz orehov in jajc.Ogromno jajc,pravijo da delajo “jajčni sir”. A katera poznato vrsto potice?
Potratni potici pri nas rečemo tudi biskvitna potica. Delam jo po podobnem receptu kot ti ga je dala Kate.
Čisto iz prakse, če jo boš pekla: paziti moraš na to, da imaš pravokoten pekač. Razni zaobljeni robovi odpadejo, saj kvašenega testa ne moreš lepo “obrniti”, ko prekrivaš celo umetnino.
In pa, seveda, biskvit peci v istem pekaču, v katerem bo pozneje potica.
Na koncu, ko vse prekriješ s kvašenim testom, to testo dobro zatlači ob robove pekača, da se bo potica “držala skupaj”. In malo prepikaj zgornjo plast, preden daš pečt.
Potica je zelo dobra. Letos je še nisem delala, saj so se jo moji malo prenajedli (moja najljubša potica ;)), zato sem spekla orehovo in trojko (tudi zelo dobra!).
Pa povej, kako ti je uspela, če se jo boš lotila! 🙂
če govoriva o kruhu potem res ne, vedno delam kruh tako kot so to počeli v starih časih, z vodo ali mlekom, kvasom, malo sladkorja in malo soli in moko seveda. Pa do zdej se je vedno počasi dvigal ampak kot zakleto se mi je pa zdej tok hitr dvigal da je joj. AL mu je pa bilo v kuhni tok všeč k je bil šporget zakurjen.
Pekač naj bo podolgovat, višji in pravokoten.
Takole jo sestaviš v pekač:
– kvašeno testo razvaljaš na dolžino dobrih 2 pekačev, položiš ga na namaščen pekač, na ožji strani ti testo visi čez rob in “čaka”
– to kvašeno testo, ki je v pekaču, namaži s 1/2 orehove mase
– svetel biskvit
– skutin nadev
– temen biskvit
– preostali orehov nadev
– kvašeno testo, ki je čakalo, da ga zavihaš nazaj in vse “pokriješ”. Dobro zatlači, kot da pokrivaš otroka ;))))
Jaz potico nato dam NA ODPRTA VRATA pečice, ki sem jo prej ogrela na 200 stopinj in jo pustim 10-15 min vzhajati. Ko malo kipne, jo dam pečt.Še prej jo namažem s stepenim jajcem.
Če karkoli ni razumljivo, samo vprašaj! 😉
Naj še povem svoj recept, ki se malce če že ne po sestavinah razlikuje po samemi izdelavi.
Testo tako kot za navadno orehovo otico:
– 60 dag moke
– 5 dag kvasa
– 2 dl meka
– 14 dag slakorja
– 14 dag masla
– 4 rumenjaki
– sol
– vaniij
glede mleka in moke ni čisto točno – pač daš več po potrebi.
Rumen biskvit:
– 3 jajce – sneg
-15 dag moke
-18 dag sladkorja v rahu
– 1/2 pecilnega
– 1 vanilnega
– 5 žlic vode
12 min peči pri 20°C (jaz pečem tako dolgo dokler ni pečeno – lepo zlatorjavo
Rjav biskvit:
enako kot zgoraj + 2-3 žlice kakava 8po okusu in barvi 🙂 )
Biskvit pečeš enakem pekaču, kjer boš potem potico.
Orehov nadev:
– 60 dag orehov (jaz jih dam kakih 80 dag več)
– 20 dag sadkorja
– limonin olup
– 1/2 mleka (ker bo masa premao redka, še daj kaki dl kuhane kave ne premočne)
– rum
Skuta:
– 1kg skute
– 1 velika kisla smetana
– sladkor po okusu
– rum
– cimet po okusu
– po potrebi nekaj vode, tako da je nadev bolj tekoč (vedar ne preredek)
Kvašeno testo daš v pekač, na vsaki stranipeača pustih nekaj testa viška da potem lepo celo potico pokriješ. Potem daš najprej orehov nadev, ki naj bolj redek kot je za navadno potice, vendar ne preveč. Na te orehe poliješ skutin nadev (naj bo dovolj redek da ga lahko polivaš vendar ne tako da bo res rav tekel). nato en biskvit. nto zopet isto najprej orehi nato skuta in drugi biskvit. še enkrat orehi in skuta in vse skupaj pokrijemo s kvašenim testom. Testo popikaj z zobotrebcem po vrhu, da ne poči med pečenjem.
potico peči pri 200°C cca 50 min (z zobotrebcem probaj če je v notranjosti že pečeno)
Potica je zelo sočna in kar precej naložena. za ta recept porabim pa dva pekača, ker je kar precej tega.
Ali je Mlinča potica lahko tudi potica mlinarica. Ker sta si imena tako podobna. Tale recept imam jaz doma že nekaj časa, mislim da sem ga “pobrala” prav tukaj, je podoben unemu zgoraj od Kate*, samo za nadev mu manjkajo podatki, tistemu zgoraj. Če je to to, potem se Hali, povleči za uhlje ker nisi v uni zbirki preverla:)
Sestavine:
Biskvit:
6 rumenjakov
30 dag. sladkorja
1 vanili sladkor
24 dag. moke
1 pecilni prašek
sneg iz 6 beljakov
Testo:
½ kg. gladke moke
kvas
mleko
1 jajce
sol
Nadev:
25 dag. orehov
1 rumenjak
sladkor po okusu (orehov nad.)
50 dag. skut e
1 jajce
sladkor po okusu (skutin nadev)
NAČIN IZDELAVE
Biskvit:
Sestavine zmešamo v primerno maso in spečemo biskvit. Ohlajenega prerežemo po dolžini na dva dela.
Testo:
Sestavine za testo zmešamo in naredimo testo za potico. Ko je narejeno naj nekaj časa počiva.
Nato ga razvaljamo na dolžino pekača. Dno namazanega pekača prekrijemo s testom ostalo naj visi čez pekač. Testo namažemo z orehovim nadevom, nanj pa položimo en del biskvita, ki ga namažemo s skutinim nadevom. Nato položimo drugi del biskvita in ga namažemo z orehovim nadevom. Vse skupaj prekrijemo s preostalim testom in vrhove potlačimo ob pekač. Pečemo 1 uro na temperaturi 170 – 180˚ C.
Forum je zaprt za komentiranje.