potovalni KOVČKI
Nahrbtnike se še najhitreje najde med vsemi ostalimi kovčki, še posebej če so bolj živih barv ;-).
Na spletni strani adrie airways navajajo, da dimenzije ročne prtljage ne smejo presegati 55 x 40 x 20 cm in ne smejo presegati teže 8 kg.Potnik lahko brez doplačila vzame na letalo plašč, dežnik, bergle, fotoaparat, daljnogled, primerno količino čtiva, košaro ali zložljiv voziček za dojenčka in primerno količino hrane za dojenčka.
Ponavadi ti to vse piše tudi na letalski karti oz. je navedeno na spletni strani prevoznika. V kovček z navedenimi merami se da spraviti veliko preko 8 kg. Vendar nikoli ne veš, ali ti bodo težili zaradi teže. Pa tudi pri shranjevanju na letalu je lahko problem, če je pretežko (ali v bunkerje nad glavami, ali pa pod sedež, pri AA, pa se lahko zgodi, da morate tudi ročno prtljago oddati, ker je eno od njihovih letal zeloo malo ).
Na kovčke se ne spoznam, kot pravi marko, za oddano prtljago uporabljam nahrbtnik. Kovček sem uporabila le 2x za ročno prtljago. Predvsem, naj se dobro zaprejo in zaklenejo. Najbolj kritična mesta so šivi oz. sklopi, ki bi pri grobem ravnanju lahko popokali. Na letališčih ne delajo najbolj nežno z njimi.
Odvisno s katerim prevoznikom letiš. Nizkocenovni prevozniki po evropi imajo neka svoja pravila. Teh ne bi vedela. Na čezoceanskih linijah s katerimi sem se jaz do sedaj vozila (austrian, turkish…) in adrii airways pa je ponavadi dovoljeno prtljage 20 kg za oddati (lahko je v 1 ali več kosih, ampak to je za vprašati pri letalski družbi, ko kupiš karte, ker američani imajo spet neka svoja pravila, da mora biti prtljaga v 1 kosu). Plus 8 kg oz. zgoraj omenjene dimenzije. Pa še kakšna stvar se lahko da v žep vetrovke, če je premalo prostora :-). Vsekakor ne pozabiti na kakšno steklenico vode in kakšen prigrizek. Čakanje na letalo se lahko malo zavleče, pa tudi na letalu nisi takoj postrežen. Ali pa je ravno turbulenca, ko se pripravljajo streči kosilo ;-).
Na spletni strani od Brnika imajo pri nasvetih za potnike napisano nekaj teh napotkov.
Najbolje da kupis trd kovcek, tako da bo tvoja prtljaga maksimalno zavarovana. Na letaliscih delajo z prtljago izredno grdo in meno so uspeli kovcek celo preluknjati.
Pazi na kolesa, da so res kvalitetna in da imajo lezaje. In da ne strlijo prevec ven, da ti jih ne bodo kje odbili.
Pazi glede kljucavnic, da so vredu in da ni samo ena, ker pr tko lepem ravnanju lahko tudi popusti. Pr osebni prtljagi to ni problem, ker sam verjetno kovcka ne bos metal ob tla.
Kovcek. ki ga oddas je lahko precej velik in mislim, da nebi smelo biti problemov. Jst bi sam pazil pr tezi, da ne bo pretezak in ti pozrl pol dovoljene teze. Povprecna omejitev teze prtljage je pa tko 20 KG, lahko je pa tudi precej visja. Eni kovcki so res zlo masivni.
Kar se tice rocne prtljage, omejitev je sicer 8 KG, sam zelo redko preverjajo. Jst sm mel notri skoraj 20 KG, sej ce bi me dobili, bi bilo zlo neprijetno. Resnici na ljubo je tako veliko prtljage velik problem okl vlact.
Tudi glede velikosti se nisme videl da bi komplicirali. Razen za dolge predmete (je neka omejitev) pri katerih so vztrajali, da so bili oddani. Ceprav sm pol videl folk z nic kaj krajsimi zadevami pr vkrcavanju na letalo.
Moj kovcek ziher nebi uspel stlaciti v tist model za preverjanej velikosti, sam jih majo tko bolj za okras.
Kar pa ne pomeni, da je pametno pretiravati, ker nikoli ne ves kdo se bo spravil nate.
Kolk si pripravljen reskirat je pac voja stvar. Meni se je do sedaj zmeraj dobro obneslo:).
Še to. Jaz sem pogruntala, da je najbolše, če kombiniram nahrbtnik za oddano prtljago in kovček za ročno prtljago. Ženske pa imajo lahko še manjšo torbico :-))). To pač spada ki naši garderobi. Je lažje za prenašati po letališču in vlakih. Če pa vzameš kovček za oddano prtljago, pa priporočam za ročno prtljago nahrbtnik (razen, če boš šel s taksijem z letališča ali pa imaš zelo veliko stvari). Ker z dvema težkima kovčkoma ali dvema nahrbtnikoma je prav muka hoditi naokoli.
Kar pa se tiče kilaže…sem enkrat imela 18 kg glavne prtljage (ker se ful bojim, da bi morala doplačati) in 15 kg ročne prtljage. Toliko o umetnosti pakiranja. Meni je drugače 20 kg kar zadosti za nositi okoli. Ponavadi, ko grem na potovanje se potrudim, da ne vzamem več kot 15 kg v glavni prtljagi in 5 kg v ročni. Pri povratku nazaj pa je seveda čisto drugače. Ker so moja potovanja povečini povezana s študijem, si tam nabavim knjig in prospektov, pa še kakšen spominek, da je kar problem vse spakirati.
Fuby, kam pa nameravaš potovati?
Tisto o 8kg “ročne” prtljage ni čisto sveto pravilo. Odvisno od letalskih družb. Ene imajo tudi 10, ali pa le 7…. Pa seveda odvisno od razreda. Če letiš v prvem razredu je tudi oddana prtljaga lahko 30kg itd.
Pa še izkušnje: v Gani (Swiss) so mi čekirali 36kg prtljage (hehehe spominki – velike lesene maske namreč) brez problemov – no, potreben je bil prijazen nasmešek uslužbenki na šalterju; v Colombu (Royal Jordanian) pa sem imel nešteto težav s številom, težo, obliko in kaj vem še čem, prtljage.
Torej – pravila ni; veliko odvisno od sreče in nasmeškov 🙂
A se bojim, da v ZDA nič od tega ne bi pomagalo – mimogrede: ali še vedno velja, da mora biti vsa prtljaga odklenjena, oziromati jo oni nasilno odprejo????
Forum je zaprt za komentiranje.