potni stroški na podjemni pogodbi
Prosim za nasvet.
V letu 2011 sem imela sklenjeni 2 podjemni pogodbi pri isti organizaciji, ki ni moj redni delodajalec.
Pri pogodbi A sem dobila izplačane tudi potne stroške, ki so se šteli v bruto, priznanih je bilo 10% normiranih stroškov in odvedena akontacija dohodnine. Potni stroški so nanesli veliko več kot teh 10% normiranih stroškov.
Pri pogodbi B je bilo izplačilo za opravljeno delo, brez dodatnih stroškov.
Zdaj sem dobila letni obračun, kjer je pod bruto seštevek A+B, od tega potem 10% normiranih stroškov. Ker je bil znesek pogodbe B precej višji kot A, skupni normirani stroški recimo pokrijejo tisto kilometrino.
Zdaj me pa zanima, kakšen papir bi jaz morala pridobiti od delodajalca, da bi lahko uveljavljala za pogodbo A dejanske stroške, za pogodbo B pa normirane. Ali je to sploh možno?
Hvala in lep pozdrav.
Pri podjemnih pogodbah morajo vedno upoštevati 10% normiranih stroškov od bruto osnove (predvdievam seveda, da nimate kakega posebnega statusa in posebne odločbe DURS-a o drugačnih normiranih stroških).
Imate pa pravico ugovarjati na informativni izračun in takrat poleg 10% normiranih stroškov uveljavljati tudi dokumentirane stroške nočitev in kilometrin.
Barca, hvala za odgovor.
Kakšno dokazilo bi bilo najbolje pridobiti? Jaz sem poleg podpisane pogodbe, kjer je bruto znesek za opravljeno delo, izpolnila še posebej zahtevek za izplačilo potnih stroškov na relaciji XY. Vendar jaz zdaj nimam nobenega papirja, izplačevalec je takrat samo nakazal na TRR, brez da bi posebej poslali potrdilo, kaj je dejansko bilo nakazano in v kakšnem znesku (specifikacija).
Izplačevalec ti mora poslati povzetek dohodkov od 01.01. do 31.12.. Tudi pri izplačilu posameznega zneska bi moral poslati obračun.
Za dokazilo dejanskih povračil stroškov, pa ti naj pošljejo kopijo zahtevka– osnov za kilometrino? Običajno bi morala “izdati” potni nalog z obračunom kilometrine (npr.), ki ti ga potrdijo in vključijo v obračun podjemne pogodbe.
Forum je zaprt za komentiranje.