potni nalogi
Prosim za pomoč: sem samostojni podjetnik, nisem davčni zavezanec. Moje delo je opravljanje storitev posredovanja. Nimam nobenega zaposlenega. Ko grem na teren, vem, da moram izpolniti potni nalog. Avto je v zasebni lasti. Zanima me nekaj stvari:
1. ker se vozim okrog strank vsakodnevno, v istem dnevu na različne lokacije: ali lahko naredim mesečni potni nalog?Kako se izpolni, če sem v isti osebi napotitelj in delavec, ter izplačevalec?
Kako izplačilo prikažem knjigovodsko, če imam enostavno knjigovodstvo?
2. obračun potnih stroškov: ali je lahko v excelu in v tabeli po dnevih navedem relacije?In je potem ta obračun priloga k potnemu nalogu(po zaključku meseca)?
3. ali moram narediti potni nalog oz. obračun potnih stroškov tudi, če grem na kosilo s poslovnimi partnerji? Ali je potem ta račun za reprezentanco lahko priloga obračunu pot. str.?
4. ali je še kaj , na kar moram paziti?
1. ker se vozim okrog strank vsakodnevno, v istem dnevu na različne lokacije: ali lahko naredim mesečni potni nalog?Kako se izpolni, če sem v isti osebi napotitelj in delavec, ter izplačevalec?
Kako izplačilo prikažem knjigovodsko, če imam enostavno knjigovodstvo?
Vpišete pod stroške potne nalogi. Potni nalog napišete za vsak dan in na njem navedete stranke in km po števcu, ko se vozite od ene do druge stranke. Ker ste v isti osebi delavec in izplačevalec se podpišete pod vse.
2. obračun potnih stroškov: ali je lahko v excelu in v tabeli po dnevih navedem relacije?In je potem ta obračun priloga k potnemu nalogu(po zaključku meseca)? Če prav razumem, bi si v excelu naredili tabelo za obračun stroškov k potnemu nalogu. Lahko spnete skupaj s potnimi nalogi- da je excel tabela seštevek potnih nalogov.
3. ali moram narediti potni nalog oz. obračun potnih stroškov tudi, če grem na kosilo s poslovnimi partnerji? Ali je potem ta račun za reprezentanco lahko priloga obračunu pot. str.?
Račun je lahko priloga k obračunu, a tukaj velja nekaj pravil:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
4. ali je še kaj , na kar moram paziti?
Najbolje je, da imate obrazec s potnimi nalogi v avtu in ga pišete dnevno, ker edino na ta način boste imeli res pravo evidenco potnih stroškov. Na tem kupljenem obrazcu imate na zadnji strani tudi obračun potnih stroškov, kjer si lahko izračunate kilometrino in en list uporabite za knjiženje, blok s kopijami pa primerno shranite, ko je poln.
Najlepša hvala za odgovor.
Vendar me pod točko 1. kljub temu še vedno “mori” to, zakaj ne morem napisati mesečnega potnega naloga? Pod relacijo pa bi vpisal Slovenija.
Zakaj moram naloge dnevno izpolnjevati, ker je to ogromno pisarije? Ali res ne zadošča en potni nalog za ves mesec-izdan v naprej, potem pa je priloga k nalogu obračun potnih stroškov po dnevih.(ali sem v tem primeru v prekršku, če pridejo dacarji’?)
Prosim, še to mi pojasnite.
Hvala in lep pozdrav
Dneve morate imeti pokrite s stanjem kilometrov na števcu- če boste vse potrebne podatke zapisali v vašo dodatno evidenco bo ok, samo morajo res biti vsi (je pa res da je veliko dela, samo postavite se na stran kontrolorja, da je njemu v interesu, da imate čim manj potnih nalogov in vam jih tudi najlažje znižuje kot strošek, zato morate imeti tako spisane, da vsak km lahko opravičite).
Več o tem:
http://racunovodja.com/mdokumenti/potni.asp
samo vprašanje – kaj vam ta podatek koristi, ko vam številke kilometrov za zasebne vožnje itak manjkajo? pa še to – lahko potujem s svojim, moževim ali sosedovim avtomobilom, tako so lahko te številke toliko različne… jaz vidim smisel pisanja stanja števca le pri službenih vozilih, ko v takem zapisu noben kilometer ne sme ”manjkati”. Če pa se že komu ljubi pisati te kilometre, jih naj piše. Jaz raje težim za drugimi dokazi – vstopnice od sejma, povabila partnerja, predračuni, pogodbe, zapisniki sestankov itd.
Ko sem jaz vodila knjige, sem za kilometrino pisala relacijo (točka A, B in spet A), št. km in namen (obisk stranke, prevzem blaga, servis…). Saj sem večino stvari potem lahko podkrepila z računi. Po navodilih računovodkinje sem vsako pot obračunala posebej. Torej, če sem šla iz točke A do točke B in potem še točke C, sem napisala dve poti: A-B-A, A-C-A in za vsako posebej km.
Če bi bila kontrola, mislim, da mesečni pavšal ne bi šel skozi.
Brecka, tukaj ne govorimo o nobenem mesečnem pavšalu, ampak o mesečnem potnem nalogu, kjer so prav tako napisane vse relacije (od A do B in nazaj, od A do C in nazaj), samo podatki, ki so vedno isti (ime priimek, naslov, vrsta prevoza….) se napišejo samo enkrat. Stvar dokazovanja je vedno na zavezancu samem, zato se vsak odloči, ali bo pisal potni nalog za vsako pot ali zbirni potni nalog. Jaz prakticiram zbirnega za krajše relacije in krajše časovne odsotnosti, kjer ni dnevnic in drugih stroškov. Ponavadi poleg potnega naloga itak zahtevajo še druga dokazila. Potni nalog, ki ga kupite v knjigarni, ni nikjer zakonsko predpisan, je samo nastal na podlagi dobre prakse, sicer pa si lahko popolnoma identičnega naredite v Excelu, boste imeli manj ročnega dela.
Pozdravljeni,
Jaz tudi imam s.p in moja računovodkinja mi je rekla da samo upišem koliko na dan kilometrov imam prevoženih in dodam samo lj-okolica ni mi treba vse posebaj ker imam ogromno kilometrov do 1000 na mesec, ker imam čistilni servis in vedno imam sestanke, potem delo, pa čistila iskat in tako naprej, a je to dovolj ……
Jaz mislim, da LJ okolica ni dovolj, da je vseeno treba opisati vsako relacijo posebej in za vsako relacijo namen poti… verjamem da je malo več dela, vendar sama menim, da s takim pavšalnim pojasnilom inšpektorji ne bi bili zadovoljni. Naj vam računovodkinja nastavi eno enostavno tabelo, kjer boste lahko vpisali vsako relacijo, št. kilometrov in namen poti (recimo Ljubljana Mengeš – sestanek z Čisto d.o.o., Mengeš – Domžale – Trgovina d.o.o. nabava čistil). Sama menim, da to vzame na dan par minut dela, ob morebitnem pregledu pa odtehta veliko.
Forum je zaprt za komentiranje.