potni list vs. osebna – London
OK, vem, da lahko potujem z enim ali drugim dokumentom. Pa vendar me zanima, ali je imel kdo izmed vas že slabo izkušnjo, ko je potoval z osebno izkaznico?
Odpravljamo se v London in z možem imava potne liste, sin pa samo osebno. Časa za izdelavo potnega lista ni 🙁 A res znajo fajn komplicirat?? Tolk, da se že vnaprej pripravim 🙂
Jaz pa sem imela probleme, ker sem imela osebno izkaznico. Res je, da sem šla čez pol leta, ko smo vstopili v EU, ampak sem očitno naletela na “ta pravega” policaja, ki mi je težil. Zaradi tega so me zadržali skoraj 3 ure na letališču. Na koncu je bilo vse ok, ampak ni bila prijetna izkušnja.
P.S. Policaj sploh ni vedel, kaj in kje je Slovenija.
Pred 3 leti sem letel iz Zagreba v Barcelono z osebno. Imel sem problem pri check in na letališču v Zagrebu, saj oni (hrvati) potrebujejo potni list za v Španijo in niso vedli kaj naj z mojo osebno (je pa za nas dovolj osebna tako za na hrvaško, kot za Španijo). No, končalo se je dobro, samo na letalo so me spustili žal zadnjega.
V skladu z evropsko zakonodajo za potovanja po EU (in za slovenske državljane v nekatere druge države) zadostuje osebna izkazica. Drugo vprašanje pa je, če zakonodajo poznajo obmejni policisti.
Pred kratkim sem imel recimo zanimivo izkušnjo s potovanjem z vlakom Eurostar iz Londona v Pariz in nazaj. V uradnem spletnem mestu Eurostarja piše, da morajo imeti vsi potniki, razen državljanov Združenega kraljestva, Francije in Belgije, potne liste, kar je v nasprotju z evropsko zakonodajo. Poskusil sem srečo z osebno izkaznico (potni list sem imel za vsak slučaj v prtljagi), in ni bilo nobenih težav.
Jaz imam sorodnike v Veliki Britaniji. Obiščem jo skoraj vsako leto. Drugo šolsko leto grem še na ekskurzijo v london, torej vem kako je tam. Na meji so zaradi napadov na london poostrili varnostni nadzor. Od takrat vse potne listine skenirajo. Moj prijatelj, ki je šel v London je moral dlje čakat na meji, ker je imel osebno. Uradno lahko greš z osebno, ampak za Anglijo priporočam slovenski BIOMETRIČNI potni list, ki ti ga skenirajo v parih sekundah in je pol gotovo. Jaz imam sicer oba dokumenta. Ko sem pokazal moj SLO potni list na angleški meji je bilo čakanje na meji sigurno manj kot 30 sekund, pa tut nč te ne uprašajo. Moj prijatelj, ki sem ga prej omenil, ki je potoval z mojo skupino, pa je čakal cca. 2 minute.
P.S. V Veliki Britaniji je življenje zelo konzervativno in tudi rajši vidijo da imaš potni list, ker je v VB toliko priseljencev iz vzhodne evrope(Poljska, Romunija….), ki imajo samo osebno. Angleži so imeli referendum glede osebnih in jih je več kot 80% blo proti. Torej priporočam potni list.
Vsem Slovencem, ki potujejo v VB ne priporočam Leeds-Bradford letališče ! ! ! . Meni so zgubili prtljago. Ko sem odšel iz Leedsa ob 1 sem poletel preko Bruslja in vse je bilo OK. Ko sem ob 22:00 prišel na Brnik ni bilo nikjer moje prtljage. Ko sem prijavil izgubljeno prtljago na brniku sem je dobil šele čez 5 dni. Napisali so mi naslednje v angleščini, ki sem zdaj prevedel v SLO:
Zaradi varnostnih razlogov smo vašo prtljago ustavili. Vzeli smo vam pa zaradi tega, ker je bil neki oster del, ki se je izkazal za modelček, ki je bil namenjem za mojo malo sestrično, ki sem ga kupil.
2.Tako nesramen kader za znort. Nič te ne pozdravijo, so lahko sarkastični in nesramni. Najhuje so na security-ju kjer so me zajebaval za znort. Tako nesramnga kadra ni nikjer.
RAJE SI ZBERTE MANCHESTER, KJER IMAJO ZELO PRIJAZEN IN IZVRSTEN KADER.
Forum je zaprt za komentiranje.