potica
Skorja odstopa, ker ti potica preden jo daš peči preveč vzhaja.Živim v bloku kjer je centralna kurjava in je seveda zelo toplo, zato potico, ko jo zvijem skupaj in dam v pekač sploh ne dam še enkrat kipnit. Tudi to je v redu da ji pred peko prepikaš z zobotrebcem zgornjo plast. Pa tesno jo zvij skupaj.
Moja potica
1 kg moke
20 dag masla
2 jajci
2 rumenjaka
2 žlici sladkorja
1 žlica soli (1,4 dag)
4 dag kvasa
5,5 dl mleka
Kvas zdrobimo, ga položimo v jamico moke, ga zmešamo z malo sladkorja in moke ali ga »postavimo« v lončku. Maščobo, sladkor in sol raztopimo v mlačnem mleku, dodamo stepena jajca. Ko kvas vzhaja, stresemo vse dodatke k moki in zamešamo v gladko testo. Moj super pomočnik pri tem postopku je Boschev mešalnik. Po potrebi dodamo še malo moke, tako da se testo loči od posode.
Testo položimo v pomokano skledo, jo pokrijemo s pokrovko ali kuhinjsko krpo in počakamo, da testo vzhaja na dvojno količino. Potem testo razdelimo na tri dele, vsakega razvaljamo, nadevamo, zvijemo in položimo v s peki papirjem obložen pekač (v velikosti pečice). Potico lahko namažemo s stepenim jajcem, po sredini pa jo nekajkrat prebodemo s palčko za ražnjiče.
Postavimo jo v hladno pečico in vključimo termostat na 170 stopinj C. Ko se bo pečica ogrela, bo tudi potica vzhajala.Če imamo dovolj časa, pustimo potico, da počasi vzhaja in vzhajano postavimo v vročo pečico. Pečemo približno eno uro.
Pečeno potico zvrnemo na desko in jo če želimo, posipamo s sladkorno moko.
Po tem receptu sem spekla že ogromno potic z raznimi nadevi (orehov, kakavov, čokoladni, makov, pehtranov, skutni, kokosov) in mi vedno lepo uspe.
Lp Aja
Forum je zaprt za komentiranje.