Najdi forum

potica

Mene pa zanima ali ima katera kašen dober recept za potico. Meni vedno odstopa skorja, pa ne vem zakaj?

Jaz vedno zgornjo plast (skorjo še predno je pečena) napikam, da se med peko ne dvigne in da spodaj ne nastane “luft”.
Kaj mislite osali?

Skorja odstopa, ker ti potica preden jo daš peči preveč vzhaja.Živim v bloku kjer je centralna kurjava in je seveda zelo toplo, zato potico, ko jo zvijem skupaj in dam v pekač sploh ne dam še enkrat kipnit. Tudi to je v redu da ji pred peko prepikaš z zobotrebcem zgornjo plast. Pa tesno jo zvij skupaj.

Kaj pa recept, tega ni nobena napisala?

Recepte za razne potice najdeš na kulinariki.

Super potička!

Moja potica

1 kg moke
20 dag masla
2 jajci
2 rumenjaka
2 žlici sladkorja
1 žlica soli (1,4 dag)
4 dag kvasa
5,5 dl mleka

Kvas zdrobimo, ga položimo v jamico moke, ga zmešamo z malo sladkorja in moke ali ga »postavimo« v lončku. Maščobo, sladkor in sol raztopimo v mlačnem mleku, dodamo stepena jajca. Ko kvas vzhaja, stresemo vse dodatke k moki in zamešamo v gladko testo. Moj super pomočnik pri tem postopku je Boschev mešalnik. Po potrebi dodamo še malo moke, tako da se testo loči od posode.

Testo položimo v pomokano skledo, jo pokrijemo s pokrovko ali kuhinjsko krpo in počakamo, da testo vzhaja na dvojno količino. Potem testo razdelimo na tri dele, vsakega razvaljamo, nadevamo, zvijemo in položimo v s peki papirjem obložen pekač (v velikosti pečice). Potico lahko namažemo s stepenim jajcem, po sredini pa jo nekajkrat prebodemo s palčko za ražnjiče.
Postavimo jo v hladno pečico in vključimo termostat na 170 stopinj C. Ko se bo pečica ogrela, bo tudi potica vzhajala.Če imamo dovolj časa, pustimo potico, da počasi vzhaja in vzhajano postavimo v vročo pečico. Pečemo približno eno uro.
Pečeno potico zvrnemo na desko in jo če želimo, posipamo s sladkorno moko.

Po tem receptu sem spekla že ogromno potic z raznimi nadevi (orehov, kakavov, čokoladni, makov, pehtranov, skutni, kokosov) in mi vedno lepo uspe.

Lp Aja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close