Potica iz polnozrnate moke????
Spet težim s pirino moko.
Torej moja na pšenico alergična hči obožuje potico (še iz časov, ko nismo vedeli, od česa alergija). Sedaj pa se bližajo prazniki in kamorkoli bomo šli, bodo seveda imeli potico. Pa sem se odločila, da jo zanjo spečem sama. Problem je najprej v tem, da še nikoli v življenju nisem pekla niti navadne potice, kaj šele, da bi kaj improvizrala. Nimam bele, pač pa samo polbelo pirino moko, ki je precej fino zmleta.
A mislite da bo vredu, če enostavno vzamem en recept za orehovo potico in moko nadomestim s pirino ali naj naredim testo mehkejše kot v receptu?
Imam tudi nekaj bele ržene moke, ampak se mi zdi, da ni najbolj primerna za peciva.
V glavnem – vsak predlog in izkušnja bo zelo dobrodošla.
LP
Lena
Lena!
Jaz sem enkrat delala s pšenično moko TIP 1100 v tečaju in je ratalo, čeprav je bla to moja prva potica v življenju. Po moje bi moralo it s pirino moko tudi. Ker so bili to vegetarjanci so vse surovine “njihove” naj te to ne moti:
1kg moke (polnozrnata tip 1100)
posoliš (4 ščepe)
malo manj kot 1l riževega mleka
4 žlice rjavega sladkorja
3/4 Vitaquel margarine (mislim da je pakirana po 250g)
2 mala paketka kvasa (ne instantnega)
Pol mleka segreješ, raztopiš notri sladkor in dodaš še V. margarino (ta je iz hladno stiskanih olj in mešanice tropskih olj brez trans maščob kot navadna margarina). Zamesiš testo iz moke, soli, mleka (s sladkorjem in margarino), nadrobiš notri kvas. Ko je testo enakomerno vzameš kuhlo in mesiš naprej tako, da probaš čimveč zraka not vdelat. Daš na pomokano površino in pustiš, da vzhaja.
Pazljivo razvlečeš testo z naoljenimi rokami, namažeš z margarino in namažeš z namazom čisto do roba. Zviješ in spečeš. Nadev je bil iz sojinega deserta s kokosovo moko.
To je vse kar sem si sproti na hitro zapisala. Upam, da kaj pomaga.
LP Barb
Med mojimi recepti, na: http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/ je tudi recept za rožičevo potico brez pšenične moke, jajc in kravjega mleka. Brezglutenske moke enostavno zamenjaš s pirino moko.
Forum je zaprt za komentiranje.