potek pogodbe pred nastopom porodniške
če se z delodajalcem razumete naj vam napise aneks k pogodbi, da se ta izteče čez 15 dni. Dva tedna ga ne stane prav veliko, lahko se celo zmenita, da ne boste koristla dopusta, če je to bilo v planu, ampak boste v službi. Z malo več sreče greste lahko v bolniško, pa ga to stane manj in še prišpara na malici in prevozu.
only me,
mogoče veste kako urediti če se z delodajalcem ne da dogovoriti?prav tako mi poteče pogodba (16dni) pred nastopom porodniške in so mi na CSD povedali, da bom upravičena samo do zajamčene porodniške, se pravi cca 400 eur, ker v času ko nastopam porodniško ne bom zaposlena. Mi mogoče znate svetovati kako v tem primeru priti do “svoje”porodniške (se pravi povprečja 12 plač). Zaposlena sem bila dve leti,sem pa v bolniškem staležu zadnjih deset dni.
vnaprej se Vam lepo zahvaljujem
Bom kar kopirala svoj odgovor iz ene druge teme – ali boš dobila “porodniško” ali pa le starševski dodatek je odvisno od tega, koliko delovne dobe imaš v zadnjih treh letih. (glej spodaj)
Do porodniške si upravičena v dveh primerih:
a) zadnji dan pred nastopom porodniške si zaposlena (lahko samo ta dan)
b) če zadnji dan pred nastopom porodniške nisi zaposlena, a imaš v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev delovne dobe (ni potrebno, da je teh 12m v enem kosu).
V obeh primerih se za osnovo vzamejo prihodki v zadnjih 12 mesecih (od katerih so bili plačani prispevki – torej plača, regres nad uredbo, morebitne nagrade…). Za mesece, ko plače ni bilo (ker npr. nisi bila zaposlena), se šteje, kot da je bila plača enaka 55% minimalne plače.
Teoretično si lahko bila nezaposlena v zadnjih 12mesecih, pred tem si bila zaposlena 1 leto -> v osnovo za porodniško se šteje 12 * 55% minimalne plače (torej porodniška v tem primeru znaša 55% minimalne plače, t.j prb 403€ bruto).
Če ne zadostuješ pogojema pod a in b, si upravičena do starševskega dodatka (prejemaš ga 1 leto, začenši z dnevom rojstva otroka), ki trenutno znaša 195,56€
Forum je zaprt za komentiranje.