potapljanje na dah – kaj je potrebno vedeti
Ravnokar sem se vrnil z dopusta kjer sem po cca 15 letih ponovno kupil novo masko (saj mi je stara enostavno postala premajhna,saj jo imam iz najstniških let) in me je prijatelj navdušil nad potapljanjem na dah. Zanima me na kaj je potrebno biti pozoren pri tem, naj povem da sem bil pri 4 letih operiran na srcu (pulmonalna stenoza), vendar od takrat naprej nimam nobenih težav. Torej, na kaj biti pazljiv in kaj je potrebno vedeti o tem športu.
LP
Na http://www.h2oteam.com sigurno najdes vse potrebne podatke!
Lp.
Pozdravljen Daniel,
v kolikor ste imeli operacijo zaradi zožitve pljučne zaklopke in sedaj že več let nimate nobenih težav, potem čimprej v vodo. Res so v vodi večji pritiski in s tem je srce bolj obremenjeno, vendar vredno je poizkusiti. V kolikor dobro prenašate druge športe in obremenitve, se vam tudi tukaj ni kaj bati.
Telo dostikrat samo pove, kaj mu paše. Teorije je v tem športu veliko, zato težko naštejem, kaj vse je potrebno vedeti. To je kakor, kaj moram vedeti, da se vozim z avtomobilom. Vendar pa bi izpostavil dve zelo pomembni stvari.
1. Pozorni morate biti na pravilno in dovolj pogosto izanečevanje (na vsak meter in že na površini) in seveda potapljati se v paru (eden pod vodo drugi na gladini in obratno, zaradi večje varnosti).
2. Zaradi neprevidnih voznikov hitrih motornih čolnov imejte lokacijo potapljanja dobro označeno z potapljaško bojo, saj je v zadnjem času bilo žal kar nekaj povoženih kopalcev in apneistov v sosednji državi.
Lep pozdrav,
Forum je zaprt za komentiranje.