pot z dela in na delo – 3 ure, kaj šteje?
Pozdravljeni. Bila sem premeščena v drugo enoto, ki je sicer oddaljena 40km od mojega doma. Z avtom je sicer 30min vožnje, vendar mi plačujejo najcenejši možni prevoz, to je lpp (sem iz lj) + medkrajevni avtobus, kar bi zneslo okoli 100 eur, porabila bi pa bistveno več (star avtomobil, velika poraba, amortizacija..).
ZDR pravi:
. Če je kraj opravljanja dela v pogodbi o zaposlitvi širše določen, se kot kraj opravljanja dela štejejo vse organizacijske enote delodajalca, do katerih pot na delo in z dela z razpoložljivimi prevoznimi sredstvi ne traja dlje kot tri ure od prebivališča delavca po pogodbi o zaposlitvi, če gre za mater z otrokom do treh let starosti, pa ne dalj kot eno uro
Zanima me, kaj šteje kot POT z dela in na delo. Samo vožnja? Ali tudi čakanje na avtobus, prestopanje in hoja?
V eno smer bi se namreč z javnim prevozom vozila 1:45-2 uri, torej v obe smeri 3,5-4 ure. Sem upravičena do kilometrine?
Če končam ob 15h npr., imam prvi bus šele ob 16h, in potem še 2 uri vožnje domov. Kdaj se torej moja pot začne in kdaj konča?
Če delaš v javnem sektorju, potem, če bi uporaba javnega prevoza pomenila več kot 1 uro izgube v eno smer, se šteje, da javni prevoz ne obstaja in ti pripada kilometrina, to izhaja iz 5. člena aneksa k kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti (Ur. list RS, št. 40/12)
Pot na delo vključuje tudi čakanje, ko prestopaš iz enega prevoznega sredstva na drugo.
Čeprav pri 40 km v okolici Ljubljane težko verjamem, da bi prišlo do izgube 1 ure v eno smer z uporabo javnega prevoznega sredstva, namesto z osebnim avtom.
V zasebnem sektorju pa take določbe ni, tako da bi ti pripadali stroški javnega prevoza.
Forum je zaprt za komentiranje.