Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika posušen paradižnik

posušen paradižnik

Pri poplavi paradižnika na vrtu sem se odločila, da ga nekaj posušim v sušilniku in vložim v olivno olje. Ima mogoče kdo s tem izkušnje in kakšen recept? Predvsem me zanima, katere začimbe ste dodali.

Jaz imam recept, a doma. Če se ti ljubi, pobrskaj po “kulinarika.net”, jaz sem ga lani dobila tam.
lp

Zakaj se pa takšen paradižnik potem uporablja? Jaz vedno kadar ga je preveč skuham mezgo in jo dam v lončke, ter v skrinjo. Potem pa pride zelo prav za kakšne omake ali paradižnikovo juho.

Vzameš rezino belega kruha, daš nanj malo mocarele in en posušen paradižnik in popečeš v pečici.

Evo, tole sem našla na tem forumu:

Recept za sušenje paradižnikov je bil objavljen na straneh Kulinarične Slovenije na klinaričnem Forumu.

Sušeni paradižniki
Za sušenje so primerni paradižniki sorte Roma (pelati). Paradižnike prerežete na polovico (po dolgem), z žličko izdolbete semena tako, da ostane samo meso (semena in vodo, ki ostane, lahko porabite za kakšno omako), posolite in postavite na vroče sonce (obstaja varianta, da jih sušite v sušilcu, ampak tega še nisem poskusil). Sušenje je odvisno od temperature – najbolje pa boste vedeli kdaj so dovolj suhi, ko bodo na otip podobni suhim marelicam. Istočasno posušite kar nekaj rožmarina in kakšen na drobno zrezan pekoč feferon. V kozarčke nadevajte posušene paradižnike, vmes vlagajte rožmarin, poprova zrna, malo feferonov (ne preveč, da ne bodo preveč pekoči) in na koncu vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Nekateri dajejo notri tudi druge začimbe (suha bazilika, timijan ipd. – to je odvisno od okusa). Tako vloženi paradižniki morajo počivati vsaj 1 mesec v temnem in hladnem prostoru, da se vse dišave premešajo. Zadeva je odlična.

LP Peter

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close