posušen paradižnik
Evo, tole sem našla na tem forumu:
Recept za sušenje paradižnikov je bil objavljen na straneh Kulinarične Slovenije na klinaričnem Forumu.
Sušeni paradižniki
Za sušenje so primerni paradižniki sorte Roma (pelati). Paradižnike prerežete na polovico (po dolgem), z žličko izdolbete semena tako, da ostane samo meso (semena in vodo, ki ostane, lahko porabite za kakšno omako), posolite in postavite na vroče sonce (obstaja varianta, da jih sušite v sušilcu, ampak tega še nisem poskusil). Sušenje je odvisno od temperature – najbolje pa boste vedeli kdaj so dovolj suhi, ko bodo na otip podobni suhim marelicam. Istočasno posušite kar nekaj rožmarina in kakšen na drobno zrezan pekoč feferon. V kozarčke nadevajte posušene paradižnike, vmes vlagajte rožmarin, poprova zrna, malo feferonov (ne preveč, da ne bodo preveč pekoči) in na koncu vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Nekateri dajejo notri tudi druge začimbe (suha bazilika, timijan ipd. – to je odvisno od okusa). Tako vloženi paradižniki morajo počivati vsaj 1 mesec v temnem in hladnem prostoru, da se vse dišave premešajo. Zadeva je odlična.
LP Peter
Forum je zaprt za komentiranje.