postopek prodaje parcele
Zanima me, kakšen je nadaljni postopek pri prodaji zazidalne parcele. Kupca sva našla, trenutno usklajujemo pogodbo, katere predlog sva pripravila z moženm na podlagi podobne druge pogodbe o prodaji parcele. Plačilo je predvideno s kreditom, tako da smo v pogodbi določili enomesečni rok plačila, ki je pogoj, da postaneta lastnika parcele, pogodba pa sicer začne veljati s podpisom in overitvijo pri notarju. Torej gremo samo k notarju in to je to?
Pa še eno vprašanje, Z možem sva v ZK vpisana kot lastnika vsak polovice parcele, pri čemer pa sem jaz vpisana še s priimkom, ki sem ga imela pred poroko, ker pač takrat še nisva bila poročena. Zato me zanima, a sedaj v tej kupoprodajni pogodbi napišem svoj novi priimek in – ne vem, priložim poročni list?
Upam, da mi bo kdo znal svetovat.
Lep dan vsem bralcem posta.
Na začetku naj bo najbolj važen nasvet, ki je bil že neštetokrat ponovljen na tem forumu: pogodbo naj vam sestavi nekdo, ki se na to dobro spozna.
Drugače pa gre postopek takole: po sklenitvi (obojestranskem podpisu) pogodbe sledi postopek na DURS, po plačilu davka pa sledi overitev prodajalčevega podpisa pri notarju. Obvezno je potrebno pridobiti potrdilo o namenski rabi zemljišča (najbolje še pred sklenitvijo pogodbe, saj ga boste morali pokazati tako na DURS, kot pri notarju).
Glede priimka pa v pogodbo napišite oba in sicer najprej vaš sedanji priimek in ime, zatem pa napišite, da ste v zemljiški knjigi še vedno vpisani z dekliškim priimkom. Za vsak slučaj lahko priložite kopijo rojstnega ali poročnega lista. LP
Hvala za nasvete.
Se strinjam, da je treba pripravo pogodbe prepustiti strokovnjakom, zato pa sva najino pripravljeno pogodbo “kopirala” od pogodbe, pripravljene s strani strokovnjaka za skoraj enak primer prodaje.
Samo še vprašanje – a potrdilo o namenski rabi zemljišča je enako lokacijski informaciji za promet z nepremičnimami?
lp
Potrdilo o namenski rabi zemljišča je po namenu enako lokacijski informaciji (za namen prometa). Torej potrebno je imeti eno ali drugo.
Kar pa se tiče “kopiranja” pogodbe bi rekla samo še to. Za ljudi, ki niso pravni strokovnjaki na tem področju, je navidez podobna situacija lahko enaka, dejansko pa je popolnoma različna. Laik ne more vedeti kaj je pri dejanskem stanju enako in kaj različno. Razlike so v navideznih malenkostih, ki pa so s pravnega vidika (včasih) zelo pomembne in popolnoma obrnejo situacijo. Na srečo pa se večina pravnih poslov izpelje brez problemov ne glede na to, kaj je v pogodbah dejansko napisano. Pa srečno s pogodbo. LP
Forum je zaprt za komentiranje.