Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Postati darovalec organov

Postati darovalec organov

Pred kratkim so uvedli, da se lahko vpišemo v register darovalcev organov z digitalnim potrdilom.

https://siol.net/novice/slovenija/za-darovanje-organov-se-lahko-zdaj-prijavite-tudi-prek-spleta-483630
https://val202.rtvslo.si/2018/11/ambulanta-202-139/

Kaj pravite na spremembo zakonodaje, ki bi določala, da vsi polnoletni državljani samodejno postanejo darovalci, razen če se izrečejo proti temu. Če bi bilo to sprejeto, bi se opredeljevali samo tisti, ki so proti, in ne tudi tisti, ki so za. Tako je že npr. v Avstriji, Belgiji, Hrvaški in Franciji.

BI bili pripravljeni živi darovati npr. ledvico?
Na spletu sem zasledila zgodbo Sereni GOmez darovala ledvico:
https://www.dnevnik.si/1042784728
Američani tudi zelo pogumno iščejo darovalca organov npr. za organ prosijo npr. kar z nalepko na avtomobilu, z napisom na majici … In zanimivo, večina od teh pride do živega darovalca potrebnega organa.

Koliko življenj pa človek lahko reši, če postane darovalec?? 7?

Srce, pljuča, jetra, ledvice, vranica, trebušna slinavka, tanko črevo, roženice, žilje, kosti, koža

In vpisana sem v register že več kot 20 let.

Srce, pljuča, jetra, ledvice, vranica, trebušna slinavka, tanko črevo, roženice, žilje, kosti, koža

In vpisana sem v register že več kot 20 let.
[/quote]

Res? Sem mislila, ker sem videla v filmu Seven pounds, da 7:
https://www.imdb.com/title/tt0814314/?ref_=ttls_li_tt
Hvala.

Če se le da, daruje mrtvec (logično, da se on sam prej opredeli oz. to dovolijo živi sorodniki, da ne bo kdo dobesedno razumel). Primeri, ko daruje živi darovalec so pri nas izjemno redki. Gre recimo za primere, ko enojajčni dvojček pomaga z ledvico recimo. Ampak vsekakor prej poskušajo z mrtvim darovalcem.

Jaz vsekakor sem za darovanje. Po smrti meni moji organi ne bodo več koristni, če komu rešijo življenje pa je super.
Ledvice pa kaj vem, če bi dala, ko bi bila še živa. Če bi šlo za meni zelo ljubo osebo ja, drugače ne. Pa itak te ne vprašajo za ledvico, ko jo rabi nek neznanec. Vprašajo te, ko jo rabi recimo tvoj brat, tvoj sin, hči. S tem da ledvice sploh redko vzamejo živemu, ker imaš možnost dialize. Pri jetrih pa, če odpovedo, umreš. Tako, da tu, če ni mrtvega darovalca, res povprašajo po živem. Recimo bratu, sestru, če da del jeter. Je pa za oba to hud poseg.

jAZ imam izkaznico v denarnici! Med bančnim karticami…. hahaha in upam, da jo bodo upoštevali. Vedo tudi moji najbližji.
Dam vse, kar bo za ponucat! Upam, da komu pomagam do zdravja, preživet!

Enako bi ravnala (če kdo ni izrazil posebne želje, ker gre ponavadi za mlajše ljudi, ki ne mislijo na smrt) , če bi umrl nekdo od naših! Daruj!!

Ženi in staršem sem povedal, da če mi bo kdaj kaj, da bom v kritičnem stanju oz. da bom 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} umrl čez par ur ali dan, da me naj odklopijo iz aparatov, pa vse organe, ki jih kdo rabi, dajo naprej. Ker če me bodo imeli v evidenci, bodo zdravniki hoteli vse narediti, da mi ne bo pomoči, samo, da pridejo do nujno potrebnih organov. Enega pobere, par jih preživi.

Avtorica, ampak česar ti zagotovo ne veš, je pa to, da noben nikomur ne daruje organa zastonj. Tu se takšni denarji obrnejo, da se ti še sanja ne. Itak, da je Selena Gomez dobila od najboljše prijateljice organ, ampak ji je zato plačala okoli milijon dolarjev. Jaz bom živ in pri pameti daroval organ samo svojim ta najbližjim. Ostalim pa, ko mi zagotovo več ne bo pomoči.

Kakšna prjatlca?? Organ, krvna skupina pa še cel kup enih “tipov’ se mora ujemat u nulo!!

A ti veš da en naš umrli daruje dele telesa: zrklo v Francijo, jetra na Portugalsko, srce v Nemčijo in ledvico na Hrvaško??
Da naši bolniki dobijo organe iz cele EU??
Da se opravljajo avionski leti samo za prenos organa? Iz bolnišnice v Londonu do našega UKC???
Med tem časom (gre za ure, prej pa lahko čakanje par mesecev…. ) se zberejo ekipe vrhunskih strokovnjakov (tudi če je nedelja sredi julija, ko glih na jahti ješ ribice in piješ vino)
se zvozijo na kup,
– tretja ekipa pripravi pacienta …”Dober dan, za vas imamo organ, ste lahko v dveh urah v UKC ali vam kako drugače pomagamo? Od zdaj naprej ne jejte nič.,.. dobrodošli ”

To vi butasti ne boste nikoli dojeli! In prej ko lapaš, se malo izobrazi! Ker lahko ti že jutri nekdo reši lajf – magari samo s krvjo!!

Tudi jaz povedala najbljižnjim, da v primeru moje klinične smrti medicina lahko ponuca za druge karkoli je še ostalo uporabnega. Vpis v register bi sicer verjetno bil boljši.

V širši družini imamo tri transplatirane in ti povem, da nihče ni plačal niti centa za svoj nov organ in tudi ne vem kako bi se na ta način obračali denarji, če ni v igri milionar, ki organ lahko plača. Črni trg obstaja, sigurno, sigurno so ljudje, ki so pripravljeni prodati organ za boljše življenje. Npr. z eno ledvico lahko človek dejansko živi povsem normalno življenje.

Pa še zanimivost … Leta 2006 so presadili prvi penis, danes, leta 2018, so prvič presadali tudi penis z mošnjo, kar omogoča transplatiranemu ponovno erekcijo:
https://www.zurnal24.si/zdravje/intima/prvi-na-svetu-presadili-penis-in-mosnjo-308819

Pa še malo v debato. Človek v Prekmurju se je odločil, da bo prodal ledvico za 50.000 eur. MNenje avtorja oz. kaj je sledilo …
https://kavarnahayek.wordpress.com/2015/08/21/ce-zelis-prodati-ledvico-je-to-tvoja-pravica-ne-pa-stvar-drzave/

Seleni je ledvico res dala prijateljica, očitno se je vse ostalo tudi poklopilo. Za denar ne vem, najbrž pa je dobila kaj za to.

Nekdo je omenil Ameriko in žive darovalce, drug je dodal, da se za to plača. V tem primeru ni bilo govora o mrtvih darovalcih, temveč živih. Seveda nekdo živ ne bo dal nekemu tretjemu svojo npr. ledvico zastonj. Pa tukaj ne govorimo samo o črnem trgu, temveč kar “navadnem biznisu”… Pri mrtvih pa je seveda postopek drugačen.

Očitno znajo pa presaditi tudi maternico, ravno zadnjič je bil en članek o tem.

Jz pa nisem darovalka organov, tud ne rabjo men pomagat, bom pa umrla, čist ok.

v bistvu je strogo prepovedano darovati organe za denar. tudi v ameriki

lahko si misliš zakaj

https://www.kidney.org/news/newsroom/positionpaper03

Offering money for organs can be viewed as an attempt to coerce economically disadvantaged Americans to participate in organ donation. Furthermore, since the economically disadvantaged have been shown to be less likely to be organ transplant candidates, financial incentives for organ donation could be characterized as exploitation.

Kakšna prjatlca?? Organ, krvna skupina pa še cel kup enih “tipov’ se mora ujemat u nulo!!

A ti veš da en naš umrli daruje dele telesa: zrklo v Francijo, jetra na Portugalsko, srce v Nemčijo in ledvico na Hrvaško??
Da naši bolniki dobijo organe iz cele EU??
Da se opravljajo avionski leti samo za prenos organa? Iz bolnišnice v Londonu do našega UKC???
Med tem časom (gre za ure, prej pa lahko čakanje par mesecev…. ) se zberejo ekipe vrhunskih strokovnjakov (tudi če je nedelja sredi julija, ko glih na jahti ješ ribice in piješ vino)
se zvozijo na kup,
– tretja ekipa pripravi pacienta …”Dober dan, za vas imamo organ, ste lahko v dveh urah v UKC ali vam kako drugače pomagamo? Od zdaj naprej ne jejte nič.,.. dobrodošli ”

To vi butasti ne boste nikoli dojeli! In prej ko lapaš, se malo izobrazi! Ker lahko ti že jutri nekdo reši lajf – magari samo s krvjo!!
[/quote]

Vem zelo dobro, kako poteka vse to! Ogromno oddaj rad gledam, kjer so zgodbe o medicini. Dobro vem, da zdravniki dvakrat temeljito pregledajo organ, preden ga dajo notri, dobro vem, da more vse štimat tako med darovalcem, kot med bolnikom, dobro vem, da našega falcona uporabljajo za prevoz organov med državami evropske unije, dobro vem, da tudi bolnika dan pred predvideno operacijo temeljito pregledajo, če je “zrel” za operacijo, dobro vem, da tudi tik pred operacijo še enkrat preverijo organ in bolnika, če sta oba takšna kot moreta biti. Dobro vem, da dostikrat prekinejo oz. prestavijo operacijo tik, ko je bolnik že na operacijski mizi, vendar še pri zavesti, ker odkrijejo napako v darovanem organu, dobro vem, kako se takrat hitro ekipa zdravnikov zmiga iz raznih koncov, dobro vem, da tu ne deluje samo en zdravnik, ampak lahko tudi več deset zdravnikov itd itd. Ne bodi ti preveč pameten, ker nisi einstein, da bi bil najpametnejši od vseh tu gor.

Vem zelo dobro, kako poteka vse to! Ogromno oddaj rad gledam, kjer so zgodbe o medicini. Dobro vem, da zdravniki dvakrat temeljito pregledajo organ, preden ga dajo notri, dobro vem, da more vse štimat tako med darovalcem, kot med bolnikom, dobro vem, da našega falcona uporabljajo za prevoz organov med državami evropske unije, dobro vem, da tudi bolnika dan pred predvideno operacijo temeljito pregledajo, če je “zrel” za operacijo, dobro vem, da tudi tik pred operacijo še enkrat preverijo organ in bolnika, če sta oba takšna kot moreta biti. Dobro vem, da dostikrat prekinejo oz. prestavijo operacijo tik, ko je bolnik že na operacijski mizi, vendar še pri zavesti, ker odkrijejo napako v darovanem organu, dobro vem, kako se takrat hitro ekipa zdravnikov zmiga iz raznih koncov, dobro vem, da tu ne deluje samo en zdravnik, ampak lahko tudi več deset zdravnikov itd itd. Ne bodi ti preveč pameten, ker nisi einstein, da bi bil najpametnejši od vseh tu gor.
[/quote]

Tudi to veš, da v Ameriki organe pošiljajo v druge bolnišnice z droni??

Itak, da pošiljajo po svetu.ogromno je pa črnega trga, ker vsi, ki so bolani, ne dobijo organov. Zelo malo, vcasih je potrebno, večkrat pri istem človeku zamenjati, ker telo, ne sprejme organa, kljub zdravilom. To je ogrooomno biznis.

Kar težko verjamem, da je biznis, če se piše o takšnih in drugačnih slavnih, ki čakajo na kakšen organ …

Kako veš, da se bojo trudl z oživljanjem, če vejo da si darovalec?

ker šele po ugotovljeni možganski smrti lahko izvejo, če si se opredelil za darovanje organov

Če maš kartico v denarnici in ko iščejo kdo si, najdejo ta podatek

Kako veš, da se bojo trudl z oživljanjem, če vejo da si darovalec?

Ko bo enkrat ureditev takšna, da boš darovalec, če se ne boš izrecno izrekel proti, potem bo organov za transplatacije verjetno dovolj. Drugače pa je reševanje človeka naravni odziv na umiranje. Obstajajo ljudje, ki lažejo, kradejo ipd., ampak umor človeka zaradi koristoljublja? Kaj misliš koliko ljudi bi se dejansko šlo tega?? Poleg tega je pri oživljanju zraven ekipa večih ljudi, ne gre za enostavne zadeve.
Tako kot je mlada vzgojiteljica takoj prijavila vodjo zasebnega, da neprimerno, surovo in nasilno ravna z otroci, tudi osebje ne bi stalo križem rok, če bi videli, da je možnost, da človeka umorijo, čeprav bi mu lahko pomagali. Tudi sankcije v teh primerih so drugačne, da ne govorimo o stigmatizaciji.

ta podatek je viden šele PO možganski smrti in vidijo ga lahko samo tisti, ki so zadolženi za transplantacije

Vse se da če imaš dovolj denarja

https://www.srbijadanas.com/vesti/hronika/trgovina-organima-na-kosovu-je-bila-jeziv-biznis-evo-koliko-danas-kostaju-delovi-tela-2017-05-05

Sigurno se vsake toliko kje pojavi kakšna mreža ljudi, ki bi s tem služili, ampak tako je pri vsaki stvari. Na koncu koncev gre le za odgovor na vprašanje ali želim darovati, da so moji organi še komu koristni ali ne.

Sem proti in strogo prepovedujem. Sem tudi proti umetni oploditvi, nadomestnem materinstvu itd.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close