posoditi avto za dopust na hrvaško
Tole preberi.
Ponekod se priporoča, ponekod je pa obvezen dokument.
Tole preberi.
Ponekod se priporoča, ponekod je pa obvezen dokument.[/quote]
Me še zmeraj ne prepriča. O tem potrdilu govorijo samo razni avto klubi in ne Policija. Na Hrvaškem še nikoli nihče ni povprašal o takem potrdilu. Kakšne komplikacije bi lahko, če bi bil to res obvezni dokument, imeli tisti, ki imajo npr. služben avtomobil tudi za zasebno uporabo ali s.p.-ji. Iz prve roke: v BiH na meji vprašajo po zeleni karti, ne po tem amzs-dovoljenju, tudi če avto ni pisan na tebe.
Tole preberi.
Ponekod se priporoča, ponekod je pa obvezen dokument.[/quote]
Me še zmeraj ne prepriča. O tem potrdilu govorijo samo razni avto klubi in ne Policija. Na Hrvaškem še nikoli nihče ni povprašal o takem potrdilu. Kakšne komplikacije bi lahko, če bi bil to res obvezni dokument, imeli tisti, ki imajo npr. služben avtomobil tudi za zasebno uporabo ali s.p.-ji. Iz prve roke: v BiH na meji vprašajo po zeleni karti, ne po tem amzs-dovoljenju, tudi če avto ni pisan na tebe.[/quote]
Ajej, ajej, vsak, ki vozi službeni avto, mora imeti potni nalog, draga gospodična. Tudi za zasebno uporabo, kar se šteje tudi v boniteto. Sploh ne bom več debatirala, ker vidim, da je tvoj domet dolg toliko, kot je možev pendrek.
Joooooooooj si pametna, upam, da ni tud tvoj mož policist tolk pameten kt ti. No ja, sicer pa sage o policajih niso iz trte zvite…zdej pa vidm, da jim tud žene sledijo:))[/quote]
A lahko potem prosim svojo vsevednost deliš z drugimi in nam nevednežnem pojasniš, kateri člen katere zakonodaje (domače ali tuje) predpisuje to dovoljenje kot obvezen dokument? Po takšni amzs-logiki se npr. žena z avtom, ki je pisan na moža, ne more peljati v tujino izven EU. Dobro, da obstajajo na mejah normalni policisti s svojo znamenito pametjo, sicer bi bili zastoji vsaj desetkrat daljši, ker bi preverjali vsa možna in nemožna potrdila, na katerih bi nekdo lepo služil.
OMG in takim bi pol še dajal dodatke? Svašta no, res. Ti se pa nehaj smešit, ker si naravnost butasta. In ja, če se žena pelje z moževim avtom, ji policist lahko zaseže avto. Po zakonu. katerem, ti pač ne bom iskala, ker mi dol visi. Je pa to jasno vsakomur, ki ima vsaj za lešnik velike možgane. Ali pač ne?
Me še zmeraj ne prepriča. O tem potrdilu govorijo samo razni avto klubi in ne Policija. Na Hrvaškem še nikoli nihče ni povprašal o takem potrdilu. Kakšne komplikacije bi lahko, če bi bil to res obvezni dokument, imeli tisti, ki imajo npr. služben avtomobil tudi za zasebno uporabo ali s.p.-ji. Iz prve roke: v BiH na meji vprašajo po zeleni karti, ne po tem amzs-dovoljenju, tudi če avto ni pisan na tebe.[/quote]
Ajej, ajej, vsak, ki vozi službeni avto, mora imeti potni nalog, draga gospodična. Tudi za zasebno uporabo, kar se šteje tudi v boniteto. Sploh ne bom več debatirala, ker vidim, da je tvoj domet dolg toliko, kot je možev pendrek.[/quote]
No, dobro da vsak vidi le do svojega plota. Dovolim si te podučiti z mojim kratkim dometom, da se v določenih državah EU za uporabo službenega vozila ne uporablja vedno potni nalog, za primer navajam kar sosednjo državo. Tam plačaš za uporabo službenega avtomobila, ki ga stalno uporabljaš v privatne namene dajatev v smislu bonitete, a potnega naloga res ni potrebno pisati. Na srečo niso vsi tako zbirokratizirani kot Slovenija.
Ne mislim se spuščati na tak nivo in prekinjam to neproduktivno debato. Ti vseeno toplo priporočam, da si prebereš vsaj slovensko zakonodajo in sicer Zakon o motornih vozilih (npr. 26. člen, 73, člen, 75, člen). Se pa vsekakor priporočam za link do enakovredne tuje zakonodaje, ki kot obvezno predpisuje amzs-dovoljenje.
Nič ni slabega, če človek nečesa ne ve. Bo pa zvedel, ko bo čas. Slabo pa je, če s svojo nevednostjo škoduje drugim, ker jih zavaja.
Laični pogled na mednarodno vozniško dovoljenje o katerem tukaj teče beseda, je tukaj. Posebej prečitaj zadnji odstavek s seznamom držav, kjer je le to obvezno. Link je tukaj.
Hočeš še zakone? Prav. Tukaj imaš link na Uradni list Republike Slovenije z objavljenim Pravilnikom o vozniških dovoljenjih. Omenjeno Mednarodno vozniško dovoljenje je navedeno v 25. členu, pa si prečitaj.
Pa še nekaj. Nihče na svetu ni vseved. Tudi policisti fizično NE MOREJO v podrobnosti poznati vse zakonodaje iz njihovega področja. Zato si, kot vsi ostali državljani, lahko neko stvar razlagajo narobe. In lahko v tvojem primeru ne kontrolirajo nečesa, kar sicer zakonodaja opredeljuje. Sicer pa ti prvi link lepo pove, zakaj je DOBRO IMETI to dovoljenje, četudi ga nekje uradno ne rabiš. Še link
Res je. Na hitro sem preletel nekaj prispevkov in očitno zamenjal bistvo naslovnega posta. Oglasil sem se pa zato, ker ena od diskutantk pravi, da “razna AMZS potrdila” niso uradni dokumenti in jih policisti ne morejo upoštevati. Ampak kot rečeno, moja napaka, saj sploh ni šlo za Mednarodno vozniško dovoljenje, ampak za nekaj drugega.
To drugo pa se imenuje Dovoljenje za vožnjo tujega vozila. Pa poglejmo, ali ima diskutantka v tem primeru pa prav. Pogledam na mnenje Glavnega policijskega inšpektorja ki pravi, da nima. Potrdilo celo priporoča. Ker se z njim lahko voznik izogne zapletom ob POLICIJSKI KONTROLI. Še link
Ups… Si sedaj še vedno tako “hudo pameten” ?
ce nisi opazil, jaz mnenja o temi nisem podajala. mi je kristalno jasno, da se ti brez potrdila pot lahko po nepotrebnem zakomplicira, ceprav le to ni obvezno. je razlika med obvezo in priporocilom, a ne. sledjega lahko upostevas, ali pa ne, po zelji, nihce pa te zaradi tega ker ga ne upostevas ne more kaznovat. tako da sam potrjujes, da ima prav tista, ki trdi, da potrdilo ni obvezno. skodi seveda ne, razen denarnici.
Točno tako: nevednost ne gre nekomu očitati, se strinjam. Saj se vedno znova nekaj naučimo in prav je tako. Link, ki ga navajaš je priporočilo iz leta 2005 in seveda velja za RS in ne eksplicitno za Hrvaško. Na podlagi priporočila, ki ga ne upoštevaš, te policist v Sloveniji ne more kaznovati ali (še huje) zapleniti avtomobila, saj smo pravna država. V tem primeru mora upoštevati le omenjen Zakon o motornih vozilih.
Še zmeraj bi me zanimalo, kateri hrvaški ali bosanski ali npr. srbski zakoni predpisujejo tako amzs-potrdilo kot obvezno. Tega sama žal ne najdem. Če se oddaljim od teme, so imeli tudi na naših uradnih spletnih straneh MNZ-ja vedno posebej omenjeno, da za prehod meje s “tujim” otrokom v določenih državah potrebuješ posebno pooblastilo. Za uporabo “tujih” vozil kaj podobnega še nisem zasledila, razen seveda na straneh avto-moto združenj, ki to potrdilo proti plačilu tudi izdajo.
Policistova žena ima popolnoma prav.
ostali pa kvasite samo neumnosti, sploh ne preberte vsebine, še manj jo skušate razumeti, zapičite se le v nick “policistova žena” in potem se vam zamegli um in trosite razne neumnosti :)))
Ne poznam nikogar, ki bi imel kadaroli težave, če vozi tuj avto, pa vozim že 25 let. Prvih 10 let sploh nisem imel avto pisan na svoje ime, pa sem bil marsikje v evropi.
to podtrdilo je le priporočilo raznih avto klubov še izpred 30-ih let, ko ni bilo baze podatkov in informacijske tehnologije in je preverjanje res dolgo trajalo. Danes pa lahko vsak policaj izza grma preveri prej ali je vozilo ukradeno, kot pa da bi še gledat to mednarodno potrdilo.
S tem potrdilom od AMZS danes le malce hoče zaslužit. :)))
Če ti ne poznaš nikogar še ne pomeni da je tako prav !!!
Pri vožnji drugega lastnika avtomobila v drugi državi potrebuješ POTRDILO !!!!! ki ga izda AMZS ali pa overovljeno pooblastilo , tega potrdila NE potrebuješ če voziš avtomobil svojega zakonca seveda če se isto pišeta in živita na istem naslovu , je pa res , da je vse odvisno od policaja , vsekakor pa na Hrvaškem NE SMEŠ brez takega potrdila voziti avtomobil svojega prijatelja, glede tega imam izkušnjo saj me je Hr. policaj na meji enostavno vrnil v Slo. pa še zelo razumevajoč je bil , lahko bi me mirno postavil na kraj in zahteval da po avto pride lastnik , tudi policaj na naši strani je rekel da sem imel srečo, pred kratkim sem v Slo. vozil avto Švedskih reg. tablic , na srečo je lastnik avtomobila sedel poleg ( svak ) rutinska kontrola pregled dokumentov in opozorilo policaja da avtomobila tuje registracije v Slo. brez potrdila NE SMEM VOZIT !!!!!!!
Zakonov sicer nisem prebirala, verjetno pa je res, da se z dovoljenjem za uporabo tujega vozila izogneš nepotrebnim zapletom na meji in drugje. Sama sicer ne vozim tujih avtomobilov (razen moževega ali včasih očetovega, vendar nikoli v tujino), potuje pa naša družina že nekaj let na počitnice z avtodomom, ki je last mojega očeta. Do sedaj smo potovali že v kar nekaj držav, pa so nas samo ob vstopu v Turčijo vprašali po omenjenem dovoljenju. Dobro, da smo vsi bolj ziheraški tipi in imamo dovoljenje vedno urejeno, kar tako, za vsak primer, ker človek nikoli ne more vnaprej vedeti. Še sreča, ker bi se drugače lahko morali vrniti in bi 1200 km x 2 zastojn naredili. Na srečo pa policisti niso vedno tako pedantdi, ampak so bolj življenjski.
Pozdravljeni,
za vse, ki vas zanima ali je Dovoljenje za vožnjo tujega vozila – DVVT obvezno za Hrvaško je odgovor: NE NI OBVEZNO IN NI POTREBNO.
Na njih sem naslovil vprašanje z naslednjimi pogoji: če vozite avto, ki je registriran na vašega družinskega člana, ki je doma (ne potuje z vami npr. na morje) in stanuje na istem naslovu kot vi (pač naslov na vozniškem in prometnem dovoljenju). In na AMZS informacijah so mi zagotovili, da ne potrebujem nobenih dovoljenj, pogovor se tudi snema. Obvezno je, če greste juženje (BIH, Srbija…).
Verjetno je drugače, če je lastnik vozila pravna oseba, ali kdo drug (prijatelj).
Lp