posoda za MV
Imam novo MV. Zjutraj si pogrejem mleko ali kavo v skodelici (navadni-taki veliki) in skodeliica se segreje.Poskusila sem že nekaj različnih, ampak vse ki jih imam doma reagirajo enako. To ni v redu, a ne? Kaj naj uporabim?
Pa drugače- ali je pri pogrevanju potrebno zapreti posodo s folijo? Je navadna -plastična v redu?
Še kak nasvet za novince? Hvala!!!
Mi imamo sicer že malo starejšo mikrovalovko, vendar kolikor se spomnim, je v navodilih izrecno pisalo, da se folije in kovinskih posodic NE SME dajati vanjo. Ne vem, morda je zdaj pri novih kaj drugače. Raje še 1x preberi navodila.
Je pa res, navadni krožniki in skodelice se močno segrejejo (mene to niti ne moti, pač malo počakam). Najboljše se pa obnese posoda, ki je malo mešana z nekim umetnim materialom. Ne vem, kako bi ti razložila… kot bi bil porcelan mešan z eno posebno trdo plastiko (nimam pojma, kako se reče temu materialu). Pri nas imamo take krožnike in skodelice, krožniki so črne barve, skodelice pa prozorne. In se skoraj nič ne segrejejo.
Jaz pri pogrevanju posod ne zapiram z ničemer, ponavadi pri nas pogrevamo kar na krožniku, vsako porcijo posebej. Se mi zdi še najbolj enostavno.
Pa pazi, da ne boš naštimala na previsoko temperaturo, ker manjše koščke mesa zelo rado raznese – dobesedno eksplodirajo. 🙂 Pa še maščoba šprica naokoli tako da moraš potem celo MV spucat.
Lp in dober tek z novo MV!
v MP resnicno ne smes segrevati folije in pribora, ker se unicijo mikrovalovi. Omake in podobne stvari je smiselno pogrevati v pokriti posodi, ker drugace omaka “sprica” po MP. Mi uporabljamo jenske posode-to so prav posode za va mikrovalovno pecico in imajo tudi pokrov. Vendar je ta pokrov samo postavljen na posodo, tako da gre zrak se vedno iz posode, omake pa nimate po celi mikrovalovni. Ce pa grejete hrano v plasticni posodi (na kateri mora biti napisano, da je dovoljena uporaba v mikrovalovni), pa se pokrov na eni strani malo dvigne, da lahko zrak uhaja iz posode, ker drugace pokrov odnese in nastane umazanija.
Draga Maja,
skodelica se segreje zaradi segretosti tekočine v njej. Kako ugotoviš, da je posoda primerna za mikrovalovko? V dovolj veliko skodelico postaviš kozarec z vodo in nato normalno pogreješ v mikrovalovki. Če je segret samo kozarec z vodo, je posoda OK, posoda, v kateri je bil kozarec pa ne sme biti preveč segreta (no malce bo že topla, zaradi kozarca, toda robovi morajo biti mrzli). Sama pogrevam stvari v navadnih skodelicah, krožnikih in posodicah iz jenskega stekla. Plastike (kljub temu, da je deklarirana tudi za mikrovalovko) pa ne uporabljam, nimam dobrega občutkaob tem, poleg tega pa mi hrana iz plastične posode ne tekne preveč. Če nočem, da mi omaka šprica po celi pečici, jo segrejem v stekleni posodici, ki jo enostavno pokrijem z navadnim krožnikom, tako ne uporabljam prozorne folije, ker je obremenilna za okolje.
No, to da kovinski predmeti, krožniki s kovinskimi vzročki ali robovi in alu folija v mikrovalovko ne sodijo, pa verjetno že veš…
Forum je zaprt za komentiranje.