posoda za kis
V dar sem dobila posodo za kis (zeleno plastično – proizvajalca ROTO)., sedaj pa sem nekako neubogljena, ker ne vem kako naj se lotim naprave kisa. Posoda je 25 l in bi v njem rada naredila jabolčni kis. Na netu je ta proizvajalec zapisal, da so navodila za napravo na posodi sami, a na moji jih ni bilo. Pred dnevi sem šla v Merkur, ker bi jih naj tam tudi prodajali, da bi pogledala, če je na njihovih res recept…pa jih niso imeli. Moja posoda “je iz Semenarne…oz. Thalie”
Dela morda kdo od vas z takšno posodo!
Lep večer!
Alenka
Jaz sem lani delal kis v navadnih čebrih za kisanje zelja in mi je odlično uspel. Sem pa pred tem naredil cel doktorat in preštudiral precej take in drugačne literature. Tudi sam sem letos resno razmišljal o nabavi takšne posode, kakršno imaš ti, pa se mi zdi pretirano draga, čeprav je po moji oceni zelo praktična. Napiši mi svoj e-mail, pa ti (v nekaj dneh) pošljem mojo recepturo za jabolčni kis. Če boš upoštevala moj postopek (dovoljena so manjša odstopanja pri količinah), ne moreš sfaliti. Končni izid pa je vsekakor v veliki meri odvisen od uporabljenih jabolk: kis bo lahko bolj močan in oster ali pa bolj aromatičen in mil, ali pa kombinacija obojega.
P.S.: jaz imam pa letos težave, ker nimam kje dobiti jabolk. A mogoče veš, če kje v bližini Domžal ležijo pod drevjem kaka dobra, neškropljena, stara kmečka jabolka in vsa gnila dočakajo zimo? Bi jih prišel pobrat kakih 50 kg.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.