Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pošiljanje službenih emailov izven službenega časa

Pošiljanje službenih emailov izven službenega časa

Kako imate dogovorjeno v službi glede pošiljanja službenih emailov izven službenega časa? Naša šefica nima nobene meje in njeni maili prihajajo 24/7 tudi čez vikend. Smo se že z ostalimi sodelavci pogovarjali in njih tudi v stres spravlja.
Ona pravi, da ima drugačen ritem in naj na emaile izven delovnega časa ne odgovarjamo, ne razume pa, da če pošlje 15mailov čez vikend nas to spravlja v stres. Vidiš tisto cifro na mailu in ti pokvari vikend.

Se res pripravlja zakon v EU kjer take stvari ne bodo dovoljene? Francija naj bi že imela nekaj podobnega, da se po 17.uri ne sme več pošiljati službenih emailov in sms.

Vem za dve podjetji pri nas, kjer sta direktorja dala taka navodila in so vse stranke obvestili, da ne bodo sprejemali emailov in klicev izven delovnega časa.

Izven delovnega časa vam ni treba spremljati službenih mailov  – torej tudi, če ona pošlje čez vikend jih vi vidite šele v ponedeljek (službenega maila pač ne odpirate doma ali pač??). Saj vam menda to ne pošilja na privatne maile? Torej upoštevajte navodila, da izven delovnega časa ne berete in ne odgovarjate na službene maile.

Če vam pa službene zadeve pošilja na privatni mail je pa to drugače – tu pa bi morala ona spoštovati vašo pravico do prostega časa – čeprav spet vi teh mailov niste dolžni prebrati in ne ukrepati.

Pri nas, ko delamo od doma jih tudi po službenem času pošiljamo, ampak nihče ne pričakuje, da se izven delovnega časa nanj odgovori. Ker imamo en okviren delovni čas, smo pa lahko fleksibilni. Se pravi, če ob devetih začenm, ker peljem otroke v šolo to pomeni, da delam do petih. Nekdo, ki začne ob sedmih pa zaključi ob treh. Vmes smo pa načeloma vsi prisotni. Kakšen dan nekdo zaradi opravkov morda začne šele popoldan in dela pozno v noč ali nadoknadi čez vikend. In jasno, da potem pošlje tudi kakšen mail. Kar vidim šele v ponedeljek zjutraj. Kar tudi ni narobe oziroma je tudi namen fleksibilnega delovnega časa in dela od doma. Usklajevanje službe in zasebnega časa.

Če pa tebe kdo sili, da odgvarjaš tudi izven del.časa in zato nimaš plačanega dodatka, je pa narobe, ja.

Ti je lepo povedala, da ne rabiš brati in ne rabiš se odzivati.

Ne moreš pa njej prepovedati, da dela ponoči in čez vikend.

Če prav razumem, uporabljate službene telefone doma v privat času za privat namene in vas to frustrira?

Če pa uporabljate private telefone v privat času – potem pa ni nobene potrebe, da si jih povezujete s službenem mailom.

Jaz sem imela 1 leto en telefon – službenega sem uporabljala tudi kot privat (2 sim kartici – privat in službeno, seveda), da sem lahko služben telefon uporabljala tudi kot privat, so mi dovolili v službi.

Ampak sem ugotovila točno to, kar sprašuje avtor: da si potem “nenehno” v službi. Ker imaš seveda telefon, ki je tudi privatni, pri sebi med vsemi dopusti, popoldne, ob vikendih. In tako te lahko tudi iz službe kličejo v prostem času in tudi če se ne oglasiš, je to zame stres. Pa seveda maili, ki cingljajo in jih seveda opaziš (da so prišli), tudi če jih ne prebereš.

No, tega sem imela kmalu dosti in sem si kupila svoj telefon. Zdaj imam dva in enostavno v privat času službenega telefona nimam pri sebi, tako, da lahko zvoni in cinglja kolikor želi. Življenje je mnogo lepše. Jaz pa nisem v stresu vsakič, ko mi pozvoni (privat) teleofn.

Stresirate se sami. Zakaj odpirate službene emaile popoldan in čez vikend? Vam je bilo povedano da ne rabite. Da odgovarjate v delovnem času.

Se mi pa res smili vaša šefica ko ima za zaposlene take negativce, ki iz muhe naredijo slona. Moj nasvet – mal discipline in pozitivnega mišljenja vam ne bo škodilo. Druga varianta vam itak ne bi bila všeč. Kakšne bi šele zganjali da bi morali vse službene telefone in prenosnike pustit v službi?

Maili niso težava – pošiljatelj naj jih pošilja, ko mu ustreza. Težava so roki, ki so v teh mailih. Po mojem mnenju noben nadrejeni nikoli ne bi smel podrejenemu naložiti dela za čez vikend. Če pa je rok za opravljanje dela daljši, podrejeni pa to delo po svoji volji opravi čez vikend, pa je to njegova stvar in ni problematična.

Jaz sem imela obdobje, ko sem preprosto morala delati 7/7 (in to 10-12/24), ker je bilo toliko dela. Nadrejena (in sodelavci) seveda ni hotela razumeti, da nihče takega tempa ne zdrži več kot nekaj mesecev. Ko sem na koncu pregorela, so me pa skoraj vrgli iz službe. Od takrat se obnašam tako, da mi nihče ne sme naložiti ničesar več. Gnoji! Delo si v skladu s pogodbo o zaposlitvi odrejam sama.

jaz ne gledam mailov, ko nisem v službi. ker mi to predstavlja nepotreben stres. na telefonu imam izklopljena obvestila za mail. če je kaj res nujnega, dobim sms

Ne razumem, zakaj se stresirate, saj vam je lepo povedala, da ona pactako dela, vi pa maile preberete v sluzbenem casu.

Edino, ce imate slabo vest, da v sluzbenem casu niste vsega naredili, kar bi lahko in vas potem to spravlja v stres.

Meni – oz pri nas to ni noben problem. Maili kadarkoli kdo pač dela – pa naj bo ob dveh zjutraj ali pa na praznik. Tudi če vidim, da je kaj priletelo, berem, ko mi paše ali pa med delovnim časom.

Kličemo se pa samo v delovnih urah / dneh.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close