Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pošiljanje službenih emailov izven službenega časa

Pošiljanje službenih emailov izven službenega časa

Ali lahko šef pošilja službene maile izven delovnega časa?
Zasledil sem, da v Franciji ne smejo, ne najdem pa podatka za Slovenijo.

Zakaj pa se to ne bi smelo? Vlada mora šef tebe vprašat  ali prideš menjat sodelavca, če ta zboli in nima nikogar drugega! A naj bo po tvoje čimveč prepovedi delodajalcem zato, da bodo podjetja imela tudi izpade pri delu in da bo lahko čimveč privat podjetij pocrkalo in bo cimvec revežev??? To bi radi vi levaki lenuharski, da vse crkne in  da nihče ne bi nič delal!

Mail je komunikacijsko sredstvo, kjer je izključno od naslovnika odvisno, kdaj ga bo prebral in kaj  bo z dano vsebino. Tudi jaz (nisem nikdar bil šef) včasih pošljem kakšen mail, ko mi “pade na pamet”. In pač pričakujem, da ga bo naslovnik prebral, ko bo ocenil za smiselno. Lahko takrat, ko pride v službo, me pa nekateri presenetijo in odgovorijo takoj :-).

Se spomnim primera, ko sem poslal mail, ko sem zaključil zadevo, okoli pol enih po polnoči :-). In sem prejel odgovor v eni minuti, pa se je delo nadaljevalo še eno uro, da je bilo res tako, kot je moralo biti.

Če odmislimo marsikaj, smo v končnem le plačani s tem, kar naše podjetje zasluži. Pa kolikor visoko/nizko smo v hierarhiji. In ali smatramo naš delež za ustrezen ali ne. In dobro (in hitro) opravljeno delo (kakršnokoli že) je en od elementov, ki v končni fazi prispeva k cilju – uspešnost podjetja.

Seveda so v vsakem podjetju ljudje, ki to so dojeli in oni, ki pričakujejo za svoje opravljeno delo (mnogokrat zgolj ure)  zgolj dogovorjeno plačilo in jih ostalo ne zanima (tudi povsem korektno). In dokler je razmerje enih proti drugim nekje znosno, dotlej podjetje preživi. Samo z onimi, drugimi – zelo težko.

Sme,od tebe je pa odvisno ce preberes ofgovoris ali naredis

Imas sluzbeni komp doma? Sluzbeni telefon? Imas doma dostop do sluzbenega maila?

Jaz nimam. In sefi mi lahko posiljajo maile kdarkoli hocejo, me ne gane. Na klice odgovorim obicajno tako, da cez cas poklicem nazaj.

V sluzbi oddelam vse, sem natancna in redoljubna, ce je kaj takega, da moram koga obvestiti, ga obvestim v casu sluzbe, ce moram posredovati navodila, tudi ta uredim v casu sluzbe, ostanem tudi cez delovni cas, ce je treba. Izven sluzbe se pa tega ne grem.

Kakor jih navadis, tako potem imas.

Zaenkrat je na ravni EU še v obravnavi.
Ćetudi imaš službeni mobitel, te ne sme vznemirjati izven delovnega časa. Za to se dodatno plačuje! Vsak normalen delodajalec ve.
Naši šefi so tujci in se držijo pravil ko pijanec plota. Vsi uporabljamo mejle zakasnitvijo pošiljanja. Lahko štepa maile cel vikend, v inboks jih lahko dobim šele v ponedeljek od 8.00 dalje.
Imamo vsi službene računalnike in telefone, delamo veliko od doma. Vso opremo lahko uporabljamo v privat namene.
Smo v podpis dobili pravilnik kdaj se sme pisati in klicati izven službenega časa.

Drugo so hitre menjave zaradi bolniške in podobno. Takrat se ne pošilja mailov ampak se kliče ker rabiš odgovor takoj.

Pri nas imamo skupino na družbenem omrežju, pa dobim nešteto sporočil, vendar jih ne prebiram ko sem doma! Navadno nas šefica nadleguje z pisanjem, kaj ni bilo vredu narejeno, kaj se še mora narediti ipd. To mi naj pove v službi, saj v svojem prostem času, ne mislim prebirat njenih sporočil. Kaj mi pa je še huje, da med malico nadleguje o službenih zadevah.  Malica= odmor od vsega! Ta čas se lahko čoham po riti, pa se me ne moti!

V gospodarstvu so maili čez vikend ali med prazniki nekaj običajnega. Vsej jst imam take izkušnje. Če gre samo za obvestila, okrožnice za zadolžitve čez teden ali vabila, ne vidim problema.

Če imaš v pogodbi, da si 24/7 dosegljiv na slizbeni opremi s sluzbenim mejlom, si dolžan tudi reagirati. Če pa nimaš, ti pa loh pošlje xy mejlov, pa lahko odreagiraš, ko prideš nazaj na del. mesto.

Pri nas moras bit dosegljiv 24/7, tudi na dopustu. Je pa seveda to tudi ustrezno ovrednoteno. Sicer pa itak na vsakem dopustu delam par urc na dan, sicer mi je dolgcajt.

Kar se tice pa mailov zunaj delovnega casa:  ne vidim razloga da jih nebi pisal – oni jih bo prebral, ko jo zelel. Drugo so klici.

Počasi bodo tudi to pravilo morali upoštevati.

Mi smo dobili že od parih tujih strank zraven pogodbe še dokument, katerega kršitev je lahko razlog za odpoved sodelovanja, in v katerem je zapisano malo morje stvari: od tega da naša firma ne izkorišča delavcev, ne podpira mobinga, nismo v sorodu s partnersko firmo, …. do tega, da njihovi firmi ne smemo pošiljati emailov izven delovnega časa. Jp. Tudi čas pošiljanja maila je pomemben. In se lepo držimo teh pravil.

Upam, da se navadimo tega tudi med sabo, ker je že prešlo čez meje normalnega.

Kot pravijo: če delodajalec želi tvojo stalno dosegljivost, jo mora ustrezno plačati. Služben računalnik in telefon nista plačilo za našo stalno dosegljivost.

Prepovedano se ni.

Je pa odvisno kdaj bos prebral.

V prejsni sluzbi sem si nalozila mail na telefon pa sem potem kot obsedena spremljala kaj se dogaja.

V tej sluzbi nima nobena v pisarni mailov na telefonu. Ko zapustimo pisarno je to to do drugega dne.

Odgovor na objavo uporabnika
Šišmaš, 01.10.2023 ob 14:45

Če imaš v pogodbi, da si 24/7 dosegljiv na slizbeni opremi s sluzbenim mejlom, si dolžan tudi reagirati. Če pa nimaš, ti pa loh pošlje xy mejlov, pa lahko odreagiraš, ko prideš nazaj na del. mesto.

kot prvo, se to plača kot dežurstvo, vsaj 15% od vrednosti ure

kot drugo, nihče ne sme in ne more biti 24/7 dežuren vse dni v mesecu. nihče ni suženj firme, sploh pa je dopust čas za to, da si spočiješ od dela tudi mentalno, ne pa da letijo maili in da polovico dopusta delaš za firmo.

če to dopuščate, ste bedaki.

ura dopusta je itak vredna isto, kot povprečna ura v zadnjih treh mesecih, kar pomeni, da tudi če na dopustu nisi dosegljiv, moraš biti plačan, kot da bi bil dosegljiv.

Pozdravljeni,

Včasih se znajdemo v situacijah, kjer se lahko hote ali nehote znajdemo v težavah.

Nasveti odvetnika, spori z delodajalci, spori z zavarovalnicami, družino, zahtevanje primerne odškodnine in še mnogo drugih primerov, povzročajo visoke stroške. Zavedamo se, da so odvetniški in sodni stroški visoki, zato vam ponujamo rešitev – zavarovanje ARAG- ki ga pa morate skleniti pravočasno- še preden nastane težava, saj gre za zavarovanje. V okviru zavarovanja vam pripada enkrat mesečno tudi brezplačni pravni nasvet pri odvetniku.

S sklenitvijo zavarovanja ARAG boste prihranili ter se zaščitili. Tega se zaveda že veliko strank, skoraj 80.000, ki so že sklenili zavarovanje pri zavarovalnici ARAG.

Pobrskate lahko tudi po naši spletni strani: https://www.arag.si/zavarovanje-pravne-zascite/

V kolikor bi želeli skleniti zavarovanje, to najlažje storite tukaj: https://www.arag.si/sklenitev-zavarovanja/

V kolikor pa imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo tudi na 080 30 16.

ARAG zavarovalnica pravne zaščite

Na privat e-mail ali na službenega? Glede privat maila: tega lahko odpreš ali pa ne, lahko ga 1 teden ne pogledaš, to je tvoja stvar!! Če pa pošilja na službeni mail: kako to? Jaz službeni mail, ki ga imam na službenem računalniku, zaprem, ko grem iz službe! Od doma niti dostopa nimam na službeni mail. Na zasebni mail mi šef ne pošilja nič, čeprav ga ima. Ker od mene lahko zahteva, da sproti spremljam službeni mail, zasebnega pa ne.

Pošlje mail lahko, ne sme pa zahtevati, da se delo opravi izven službenega časa. Pri nas smo imeli primere, ko so nadrejeni zahtevali, da se delo opravi čez vikend… Jaz sem se na take zahteve postopoma nehala odzivati.

V manjših firmah se seveda odgovarja na emaile tudi zvečer in čez vikend. Zato pa sem jim tudi kupil službene telefone in ta male laptope, da imajo to vedno s sabo. Tudi ko grejo na morje, lahko pod borovci lepo odgovorijo na emaile.

Zablokirala sem klice šefu. 57 klicev preko telefona v prostem času, dnevno gnavljenje po službi preko Wappa.

Moj telefon, moja naročnina, moj duševni mir.

Delam v taki branži že like 20 let. lahko pošlje, ampak ni ti treba odgovorit. Dost je telih nadebudnih privatnikov, ki mislijo, da lahko človeka dobesedno zasužnijo, zato pa je v Franciji tak zakon. Če je šef debil, bo itak takoj te klical in ti moril z nepotrebnimi pizdarijami, pizda človek še na kak dejt ne more, da ga ne bi en idiot iz službe klical, ponavadi se gre samo totalne idiotizme, oziroma zabite ljudi k fafajo, da dobijo kake službe.

Pri nas smo se uprli, nujne zadeve ja, seveda, ampak ne me klicat u petek zvečer za kr ene fore, k se na sestankih zmeniš že čez dan… Zagrozil smo šefici, naj palač vse klice, oziroma naj obračuna po 12 ur na dan dela in to je to. Pol pa lahko, seveda je po uporu, in ker smo komerciala, ki ji nosi biznis, in če gremo vsi stran lahko zapre krava stara, no sedaj je znosno, samo če je res res nujno se kliče…

Čim bolj liberalizirate trge delovne sile, tem bolj se odprejo vrata za izkoriščanje in to po mojih dolgoletnih delovnih izkušnjah ni prav, žal je treba regulirati vse, ker so ljudje pač debili, sploh Slovenci, to pa sploh…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close