posebna riževa moka
Prosim za pomoč. Iščem posebno riževo moko, ki se ji reče glutinous rice flour, oz. sweet rice flour in je drugačna od običajne. Na Kitajskem in Tajskem jo veliko uporabljajo za pripravo različnih jedi.
Hči se po letu študija vrača od tam in jo zanima, ali je možno to moko dobiti pri nas in je ne bi bilo treba nositi od tam. Že tako ima preveč prtljage, haha.
Spraševala sem že v trgovinah, kjer prodajajo kit.izdelke, a imajo samo navadno riževo moko, ali pa glutinsko moko, za katero pa prodajalka ne ve, ali je sploh riževa.
Tukaj na forumu je kar precej ljubiteljic kitajske hrane, zato mi boste mogoče lahko pomagale.
Hvala za vsak namig!
Darja
Nak, sem že našla, ni isto. V Nemčiji obstaja tako glutenous rice, ki mu rečejo milchreis, kot tudi mlečni riž oziroma milchreis. Očitno ni isto. Pa še več vrst tega lepljivega riža obstaja. Po moje tega ni na našem tržišču. Razen če je tista riževa moka, ki jo prodajajo v Sparu. Nikoli nisem bila pozorna na originalno etiketo, je pa precej drugačna, čisto bela in mehka, kot tista od Biotopa ali če sam doma zmelješ riž.
LP Barb
Barb, končno sem bila v Kalčku in tudi tam žal prvič slišijo za to moko. Napotili so me v Žito, a dvomim, da oni izdelujejo nekaj, kar nihče ne išče, a ne?
Če slučajno ugotoviš kaj s Sparovo moko, mi prosim sporoči, ker v bližini nimam njihove trgovine in ne bi šla tja, če ni nujno.
Lep pozdrav,
darja
No, eno novico imam. V Maximarketu v trgovini v Lj sem danes kupila Lepljiv riž oz. sticky rice kar naj bi bil ravno to: glutenous rice”, ki je zaradi višje vsebnosti OH bolj lepljiv. Skeptična sem le, ker ima kar precej dolga zrna, po netu pa berem da naj bi bila čisto okrogla. Aha, ravno berem, je to to. Piše Thai Sweet rice, riz gluant! Golden Camel. Ni ista blagovna znamka in proizvajalec kot tista moka, čeprav jo tudi imajo v Maximarketu. Moka je pa T.A.S. brand, ampak po internetu se nič ne najde. Je res s Tajske in nimajo veliko objavljeno:)) Bom probala ta riž doma zmlet v moko, poročam kako bo uspelo. Lahko hčerko prosite za kakšen recept s to riževo moko, pa bomo sprobali s to T.A.S. moko in videli če uspe:)))
Mimogrede, spominjam se, da sem že enkrat kuhala puding s to riževo moko iz Spara, pa je bil zelo dober, ko sem isto ponovila z Biotop moko, pa mi zelo ni bil všeč:( Prej nisem bila pozorna kako različni sta si ti dve moki, takrat sem se šele zamislila, kako neki dobijo Tajci tako belo in gladko moko?
LP Barb
Barb, zaenkrat pošiljam link do spletne strani, kjer je napisano nekaj več o tej moki. Žal ne vem, ali mi bo uspelo narest aktivnega, ampak to je to. Gor je tudi kakšen recept, žal pa ne pošiljajo izdelkov izven Amerike.
Po opisu sodeč je ta riž iz Maxija pravi, saj je moka sticky rice flour ali sweet flour.
Kaj več o receptih in vsem pa verjetno kaj več po prihodu hčerke, ki se vrača v avgustu in že zdaj žaluje za njihovo hrano, sadjem in raznovrstnostjo jedi.
To je pa stran, kjer sem našla še največ o teh izdelkih:
Sporoči, kako je uspelo mletje riža v moko in lp
Darja
No, malo sem gledala te recepte. In še nekaj drugih. Vsepovsod je ta moka uporabljena z vrelo vodo iz česar dobiš neke vrste testo iz katerega potem skuhaš cmočke. Lahko jih napolniš s sladkim ali slanim nadevom ali povaljaš v čem ali pokuhaš v kakšni največkrat kokosovi sladki omaki.
Riž se lepo zmelje v kavnem mlinčku. Malo dlje ga je treba mleti, da je moka bolj gladka, a še vedno je bolj groba kot tista T.A.S. brand. Poskusila sem narediti te cmočke iz moke, ki sem jo dobila z mletjem tega lepljivega riža. Po okusu sicer ni sladka nima pa tistega rahlo grenkega priokusa, ki ga ima Biotopova riževa moka ali če jo zmeljem iz polnozrnatega riža doma. Zmešala sem s tretjino volumna vrele vode in dobila lepljivo maso. Zmočila sem si roke in kroglice so se dale lepo oblikovati, v veliko vrele vode (da se spira škorb), so bile zelo hitro kuhane in ker nisem imela nič pametnega pri roki sem jih pomakala v sladkor in so bile res okusne. Mislim, da bom zadevo uporabila namesto krompirjevih njokov, s kakšno omakco in bodo krasni. Sem prav vesela, da sem to sprobala. Eno sem pustila, da se je ohladila in se je dala res oblikovati kot sem hotela, primerna za oblikovanje nadevanih cmokov, vsekakor, čeprav tega nisem izvedla do konca.
Isti postopek sem ponovila z Biotopovo moko. Morala sem še dodati moke, ker je bila tretjina volumna vrele vode tu preveč. Kroglice je bilo težje oblikovati, sem si morala večkrat zmočiti roke. Na vrh so ravno tako hitro priplavale, a niso bile skuhane skozi kot prejšnje. Na sredini je bil surov otoček:)) Mogoče, ker sem dala malenkost več moke??? Bile so bolj trde in lepile so se na zobe, kar se pri prejšnjih ni zgodilo, ne glede na to, da so bile v roki lepljive. Očitno res neka razlika obstaja.
Jutri grem še po tisto T.A.S. brand moko, da sprobam še s to in vidim kako bo. Vendar bo hčerka najbrž veliko bolj verodostojen sodnik. Se priporočam za kak njen recept, ko se vrne:)))
LP Barb
Ni problema glede receptov, Barb. Ko se hči vrne, bomo vedeli kaj več. Čeprav je že poslala nekaj kitajskih kuharskih knjig domov, žal ne znam razvozlat teh njihovih znakov.
Dobra si, da si se lotila preizkušanja vseh teh mok. Verjetno ti je azijska kuhinja všeč, a ne?
Hvala, ker si sporočila, kaj si ugotovila in …se še kaj bereva …
Lp, Darja
Sem pogledala na enaplus Mimi N. Ta riževa moka, ki jo prodajajo je ravno ta T.A.S. brand, ki sem jo jaz videla v Sparu. Sem sprobala tudi to, pa je sicer bolj gladko mleta, a se mi zdi, da ni iz lepljivega riža. Ko so knedelčki kuhani, so sicer okusni a se ne dajo naprej oblikovati kot so se tisti, ki sem jih naredila iz zmletega glutinastega riža. Zanimivo pa, da vsepovsod vidim to Golden Camel blagovno znamko, a le jasminov riž. Samo v Maximarketu spodaj sem videla tudi sladki lepljivi riž te blagovne znamke.
Ja, rada imam kitajsnko kuhinjo, a trenutno sem na “prisilni dieti”, ker dojim skratka, ki je obcutljiv na marsikaj. Pa sem ugotovila, da so zelo uporabni Tajski, Indijski in Veganski recepti:)) Tako da, če se bosta s hčerko spomnili name s kakšnim receptom, že vnaprej hvala,
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.