poroštvo
Zanka bo, če bo s tem, ki mu greš za poroka, kaj narobe…
Drugače pa to načeloma ne vpliva na tvojo kreditno sposobnost. Vsaj dokler plačuje…
Ampak, jest se to ne bi šel, razen, če ne gre za koga res, res bližnjega.
Vsak kredit se da tudi drugače zavarovat.
macika, jaz sem bila posredno vpletena v taksno varianto zavarovanja kredita (moj brat je sel za poroka svojemu najboljsemu prijatelju); ko je brat zelel vzeti kredit so mu ga odobrili manj, kot bi mu ga sicer, saj so na banki izhajali iz tega, da mogoce nekega lepega dne njegov prijatelj ne bo mogel vec placevati kredita, to bi se potem preneslo na mojega brata (dve leti nazaj je bilo to dobrih 45.000 sit)…. po letu dni je prijatelj dejansko prenehal placevati kredit, moj brat pa je dobil samo obvestilo kadrovnice v njegovi sluzbi, da mora od sedaj naprej on placevati kredit.
ne vem, ce je to standardni postopek, Ksiht pravi, da naj to sicer ne bi vplivalo na tvojo prosnjo za kredit (kar se tudi meni sicer zdi logocno), ampak jaz imam s tem taksne izkusnje in tudi predlagam, da se v to ne spuscas, v kolikor ne gre za mamo, oceta, sestro, brata…
Takšnim in drugačnim poroštvom se izogibajte, ker gre to dejansko tako, da v kolikor preneha dolžnik plačevat, ste na vrsti vi kot porok in vaša plača. Banke takrat ne zanima nobena vaša socialna situcija in sem vam vsedejo na premoženje in ga tudi izterjajo, na tak ali drugačen način. Jaz ne bi šla nikomur za poroka, žal tudi bližnjim ne. Zakaj? Za majhne zneske, ki me ne bi skrbeli kako jih odplačevat, poroštva niso potrebna, pri visokih zneskih, ki se tako zavarujejo, pa se hitro zgodi, da nekdo ni več sposoben plačevat in takrat sem na vrsti jaz. Vaš ožji sorodnik zaradi nezmožnosti plačevanja preprosto neha plačevat, vi kot porok pa boste morali to plačevat naprej ne glede na vaše finanačno stanje, odgovorni ste pa za celo njegovo obveznost (če ni dogovorjeno drugače). Za povrnitev sredstev boste morali pa sami izterjati od dolžnika, torej je zopet vprašanje, če biste denar sploh dobili nazaj. LP
–Kako je to neumno. Namesto da bi izterjali tistemu, ki je vzel kredit, terjajo poroku. —
Zato pa se reče poroštvo.
Če ni neobhodno potrebno ne hodi nikomur za poroka. Rajši mu daj denar za zavarovalno premijo za kredit, kot da si porok. Preveč tvegano.
Če hočeš sam vzeti kredit poroštvo vpliva na višino kredita, če je banka o tem informirana.
Poznam primer, ko je sestra šla bratu za poroka in on veliki podjetnik vzame kredit si postavi ogromno bajto z gostilno, kupi BMW 735, stanovanje za hčerko v Ljubljani, … Potem pa neha plačevati kredit in sestrica zaposlena v prosveti je praktično ob celo plačo že kar nekaj let. Dolgovi vbrata so taki, da so vse premoženje banke lepo zaplenile in ga prodajajo na dražbi, ona pa lepo plačuje kredit.
Pa sta se prej lepo razumela. Sedaj pa je v bistvu to zelo tragična situacija za gospo, ki ima dve skoraj odrasli hčeri in jim mora razlagat, da ne moreta študirat, ker nimajo denarja…
LP
Forum je zaprt za komentiranje.