poroštvo pri leasingu in stečaj dolžnika
Spoštovani,
pri najemu leasinga pred dvema letoma sem bila porok. Vrednost avtomobila je bila 5000 evrov, mesečni obrok 83 evrov. Leasingojemalec je avto imel v posesti tri mesece, dveh obrokov ni plačal in avto so mu zasegli. Takrat sem kot porok prejela obvestilo o odstopu od pogodbe. Glede na to, da so mu avto odpeljali sem domnevala, da je zadeva zaključena.
Letos pa sem februarja prejela sklep o izvršbi zaradi poplačila 4600 evrov dolga iz naslova tega leasinga. Avto, ki je pri nakupu imel vrednost 5000 evrov in so ga po treh mesecih odpeljali, so očitno prodali za samo 500 evrov. Ker je leasingojemalec od lani v postopku osebnega stečaja, je izvršba v celoti prešla name kot poroka. Seveda je zdaj prepozno, da bi od poroštva odstopila (ali obstaja kakšna pravna možnost tudi za to?). Imam pa dve vprašanji: ali je še možna kakršnakoli pritožba na prodajo avtomobila po takšni ceni (občutek imam namreč, da bi nekdo z avtomobilom rad dvakrat zaslužil) in ali lahko kasneje, v primeru, če jaz kot porok ta dolg poplačam, od dolžnika, ki je zdaj v osebnem stečaju, po preteku preskusnega obdobja izterjam ta denar (ali ga lahko na kakšni podlagi tožim)?
Vem, da sem malo zakomplicirala…
Hvala za vašo pomoč.
Spoštovani!
Po našem mnenju bi lahko poroštveno izjavo izpodbijali le, če bi dokazali, da ste jo dali pod vplivom grožnje, sile ali zvijače (izpodbojnost).
Predlagamo, da se obrnete na upnika, kjer naj vam naredijo natančen izračun dolga. Kljub temu, da je v izvršbi naveden znesek 4.600,00 EUR ni nujno, da je dolg v resnici tolikšen. Poleg tega vas pozivamo, da natančno preberite samo pogodbo o leasingu.
Porok, ki je plačal upniku njegovo terjatev, lahko zahteva od dolžnika, naj mu povrne vse, kar je zanj plačal, ter obresti od dneva plačila. Izvršbo lahko vložite takoj, ko boste dolg poplačali. Odpust dolga je namreč možen le za terjatve nastale do začetka postopka osebnega stečaja. Vi pa morate izvršbo vložiti takoj, ko je to mogoče, predvsem zaradi teka obresti in tudi zaradi samega zastaralnega roka (ki v tem primeru znaša 5 let).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.