Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti poroka-lastnina

poroka-lastnina

Prosim za pomoč!

Prosim, če mi sporočite ali se motim, da ukrepam naprej: pred 7 leti sva si s sedanjim možem kupila stanovanje, oba sva dala polovico in oba sva bila vpisana. Nato sva tisto prodala, se poročila in nekaj časa živela pri mojih starših ter si s tistim denarjem in dodatnimi krediti zgradila hišo (kredit za hišo ima mož). Hiša je vpisana že od začetka samo na moža, da nama je bilo lažje, saj se nama je rodil prvi otrok in je bilo manj komplikacij. Sedaj sva poročena 6 let in me zanima, če pride do ločitve ali mi kot ženi pripada pol ali ne? Lahko ostanem brez vsega? Kaj mi svetujete?

Tudi oba avta sta vpisana nanj. Je zgodba enaka?

Hvala.

Spoštovani!

Celotno skupno premoženje, katerega sta si ustvarila z možem v času trajanja vajine zakonske zveze (isto pri zunajzakonski zvezi) se razdeli po idealnih deležih, torej vsakemu pripada ½ skupnega premoženja. Deleži vsakega izmed zakoncev na skupnem premoženju so lahko tudi drugačni in sicer na podlagi predpostavk, kako velik je bil prispevek posameznega zakonca k skupnemu premoženju – to predposatvko pa je potrebno v sodnem postopku uveljavljati in dokazati. Glede na opis dejanskega stanja v vašem vprašanju vam že na podlagi zakona pripada polovica – in sicer na celotnem vajinem skupnem premoženju. Premoženje lahko, v kolikor imate kakršnekoli pomisleke, razdelite tudi na način, da že zdaj z možem skleneta pogodbo o priznanju solastninskega deleža med zakoncema – za pomoč se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima, in da vam razlozim.
Midva s punco se bova v kratkem porocila, ziviva pri mojih starsih in sicer v mansardnem stanovanju, katerega sem financiral sam, razen kuhinje, ki jo je kupila punca. Celotna hisa in en kup zemlje je pisano na mojega oceta, name je pisan samo en star avto. Zdaj je pa problem, ker moj oce pravi da punci po poroki nebo podpisal za stalno bivalisce, zaradi tega, ce se slucajno skregava pa lociva da njej baje pripada pol hise. Zdaj me pa zanima, kaj ji res pripada ce imava kaj otrok in da se kdaj lociva in da je vse pisano na oceta in da je stalno prijavljena na nasem naslovu?

Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovor. LP

Hvala za odgovor.

Prosim sporočite mi še: če se le določim, da se tudi mene vpiše v zemljiško knjigo, kako to najlažje in s čim manj stroški naredim? Spremlja vse skupaj tudi kakšen davek?

lp

Spoštovani!

V primeru razveze zakonske zveze se razdeli tisto premoženje, katerega ste si skupno ustvarila za časa trajanja zakonske zveze oz. še pred tem v zunajzakonskem partnerstvu (z delom itd.). Vse ostalo je vaše posebno premoženje, ki ste ga pridobili pred začetkom vaše zunajzakonske oz. zakonske zveze in v času zakona, (npr. Dediščina, darila itd.) – prav tako se kot skupno premoženje ne šteje nepremičnina vašega očeta, ki jo boste podedovali (pazite na vprašanje priznanja vlaganj v primeru, če je dedičev po vašem očetu več). V primeru razveze vajine zakonske zveze bi se delilo le vajino skupno premoženje. V vsakem primeru na delitev premoženja ne vpliva odgovor na vprašanje, ali je vaša partnerica/žena prijavljena začasno oz. stalno.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Najlažje je, da se oglasite pri notarju, kjer boste uredili tako overitev podpisa tiste osebe, ki bo na vas prenesla lastninsko pravico, kot tudi vpis v zemljiško knjigo, za katero je sedaj predviden elektronski postopek, ki ga izvede notar.
Pri prenosu lastninske pravice (in pred vknjižbo v zemljiško knjigo) je potrebno plačati ustrezen davek – glede na to, da niste navedli s katero pogodbo se bo lastninska pravica prenašala, vam na to temo ne moremo dati točnega podatka.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close