Porodniško nadomestilo
Živijo,
moj partner si srčno želi še enega otroka. Imava že dvoletno deklico, za kateri si želi družbe in čim manjšo razliko v letih. problem je v tem, da sem bila jaz v času prve nosečnosti zaposlena za nedoločen čas in je letos prišlo do reorganizacije firme, združitve in so mi dali ponovno pogodbo za določen čas (poprej sem bila za nedoločen preko agencije, sedaj direktno pri firmi). Pogodbo imam do konca leta, ali bom dobila podaljšano ali ne, se ne ve. Vse kaže, da da. kar me zanima je, kako bi bilo z porodniškim nadomestilom, če sedaj zanosim ali pa v naslednjem letu in mi letos ne podaljšajo? Ali bom dobivala tako nadomestilo kot v času prve nosečnosti ali zmanjšano na minimalno? In, v primeru, če mi podaljšajo in zanosim drugo leto ter v istem letu rodim ter mi konec leta ne podaljšajo, ali bo to vplivalo na nadomestilo oziroma, bo csd vmes preveril, če sem ostala brez zaposlitve.
Malo sem se zapletla z besedami, upam, da se znajde kdo in mi zna tudi odgovoriti. Tudi sama si želim še enega, ampak brez dohodkov ne.
pridnačebelica,
za pravico do porodniškega dopusta in porodniškega nadomestila moraš biti v delovnem razmerju (ali prejemati nadomestilo na zavodu ali prejemati bolniško nadomestilo od ZZZ po preteku delovnega razmerja), torej zavarovana za starševsko varstvo vsaj en dan pred nastopom porodniškega dopusta. CSD ti prizna pravico na podlagi potrdila delodajalca, da si res zaposlena. Takoj naslednji dan po nastopu porodniške ti lahko pogodba preneha, pravico prejemaš kljub temu vse leto. višina nadomestila pa je seveda odvisna od dohodka 12 mesecev pred oddajo vloge.
srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.