Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniško nadomestilo, brezposelnost

porodniško nadomestilo, brezposelnost

Spoštovani.

Zanima me, v kakšnem primeru mi pripada porodniško nadomestilo, mi teče delovno razmerje in zavarovalna doba.

Stara sem 27 let. Zaposlena v šolstvu za določen čas. Zaposlena sem bila od
1.9. 2003 do 30.6. 2004
nato od 1.7.2004 do 31.8.2004brezposelna, nadomestilo z zavoda mi ni pripadalo, ker sem bila zaposlena le 10 mesecev.
zopet zaposlena od
1.9.2004 do 10.7.2005
na borzi od 12.7.2005 do 31.8.2005 ostalo mi je le mesec in deset dni pravice do nadomestila z zavoda
sedaj zopet zaposlena za določen čas,
od 1.9.2005 do 31.6.2006.

Z možem planirava zanositev.

Zanima me, ali je bolje, da planirava datum poroda še med trajanjem delovnega razmerja, ki se mi prekine med porodniško – kako bo to vplivalo na višino porodniškega nadomestila.

Ali se splača, da me stric zaposli za čas porodniškega dopusta? Kakšne bonifikacije bi s tem pridobila?

Ali je načeloma možno, da mi tudi ravnatelj zavoda, kjer sem zaposlena, s kakšnim aneksom podaljša zaposlitev za čas porodniškega dopusta, saj imam vse pogoje in ustrezno izobrazbo.

Lepa hvala za pomoč, kljub zmedenemu vprašanju.

39. člen

(pravica do starševskega nadomestila)

Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste
osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile
zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste
starševskega dopusta.

—————–

Najbolje je torej, če ste v času nastopa starševskega dopusta še v delovnem razmerju in ste 12 mesecev predtem prejemali plačo. Osnova za izračun nadomestila je namreč povprečna osnova, od katere so bili v zadnjih 12 mesecih obračunani prispevki za starševsko varstvo. Če so bili prispevki obračunani za krajše obodbje, se za manjkajoče mesece kot osnova vzame 55% minimalne plače (to je 67.430 SIT).

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close