Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Porodniška

Porodniška

Začetek septembra začnem porodniško, trenutno sem en teden že na bolniški in pogodba za določen čas se mi izteče junija čez en teden. Za nadomestilo za brezposelnost mi zmanjka točno 1 mesec in 20 dni. Delo sem si začela iskat že prej, ker sem imela občutek, da mi ne bojo podaljšali. Dvomim, da bom dobila zdaj delo v takem stanju, tako da me zanima kaj lahko naredim?
Ali bom dobila kakšna sredstva, če bom na bolniškem dopustu? In še nekaj, če mi ne bo uspelo se nikjer zaposlit za čas pred porodniško ali si lahko vsaj odprem s.p., da dobim porodniško? Ali je nujno imeti 12 mesecev s.p. za pridebitev porodniške? Prispevke je potrebno plačat verjetno vse do nastopa porodniške ali kako?

Pozdravljeni,

osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti.
Če je osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo plača, se kot osnova v posameznem mesecu upošteva bruto plača, od katere so bili obračunani prispevki.
Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal nadomestilo plače (bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost) ali denarno pomoč kot brezposelna oseba, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina nadomestila plače ali denarne pomoči, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.
Če je vlagatelj v tem obdobju prejemal delno plačilo za izgubljeni dohodek ali so se mu plačevali prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, se kot osnova za izračun starševskega nadomestila upošteva višina delnega plačila za izgubljeni dohodek, od katerega so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo oziroma osnova, od katere so bili obračunani prispevki za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva.

Za mesece, za katere je iz obrazca oziroma obrazcev Priloga št. S-6 – podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki razvidno, da v zadnjih 12 mesecih vlagatelj ni prejemal plače ali nadomestila plače oziroma zanj niso bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, center upošteva 55% minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta za istega otroka.

Za vlagatelje, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, pa so bili zavarovani za starševsko varstvo najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih, center kot osnovo upošteva 55% minimalne plače. Tako določeno osnovo poveča za 2% minimalne plače za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih treh letih, vendar povečanje osnove ne more biti večje od 50% minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega nadomestila za istega otroka.

Izplačilo očetovskega nadomestila, nadomestila za nego in varstvo otroka ter posvojiteljskega nadomestila ne more biti višje od dvainpolkratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov o mesečnih plačah.
Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti nižje od 55% minimalne plače, ki velja v mesecu izplačila nadomestila.

Še skrajšana varianta: Višina porodniškega nadomestila v času porodniškega dopusta je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12. mesecih pred vložitvijo vloge za uveljavitev pravice do porodniškega dopusta. Če so bili za zavarovanko obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v zakonu, se ji za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.

Če je premalo jasno ali pomanjkljivo, se prosim ponovno oglasite.

Srečno in uspešno pri vsem, česar se lotite,

Daša Modic Gorjup

ali so v obdobju prejemanja nadomestila za brezposelnost plačani tudi prispevki za starševsko varstvo?

Da. Od bruto nadomestila za brezposelnost se plačujejo prispevki in akontacija dohodnine.

Pozdravljeni ga. Daša!

Sem brezposelna že dve leti in prijavljena na ZRSZ. V času od 01.09.2009 do 31.08.2010 sem bila zaposlena ter sem od 01.09.2010 do 01.12.2010 prejemala nadomestilo.
Noseča sem in rok poroda imam 03.07.2013. Zanima me, če bom prejemala porodniško na osnovi plače in nadomestila ali pa je preteklo preveč časa od moje zaposlitve.

Zahvaljujem se vam za odgovor!

Ana

Še eno vprašanje iz moje strni.

Imam 27 mesečno hči. Zadnje leto sem bila zaposlena na 4 ure minimalne plače, torej 381 bruto, razliko prispevkov mi plačuje CSD. Kakšno porodniško pričakovati?
– od 381 bruto
– ali 55% minimalne plače
– ali od vseh plačanih prispevkov (deldajalca + CSD)

hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close