Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniška

porodniška

Pozdravljeni,

28.8 se mi izteče porodniška, pred nastopom porodniške sem bila 3 leta zaposlena na osnovni šoli, vsa leta na isti. Vsako leto so mi podaljšali za določen čas za 1 leto. Prejšnje šolsko leto me niso zaposlili, tudi to šolsko leto nevem, ali me bodo sprejeli nazaj ali ne, pač iščem slušbo in pošiljam prošnje. Ker se mi kmalu izteče, me zanima, kaj naj naredim, kam naj se prijavim, ko se mi izteče. Zanima me tudi, ali mi to leto teče delovna doba ali ne, dobim polno porodniško. Kmalu želimo imeti še enega družinskega člana in v primeru, da zanosim še v času porodniške, kam se lahko obrnem oz kaj mi pripada, če se ne zaposlim.

Hvala za odgovor,

Ksenija

Tvoja vprašanja so nekako nelogična. Morda si zamešala kakšen pojem.
Torej, ko se ti izteče porodniška (verjetno misliš dopust za nego)-ki je po tvojem verjetno trajala 12 mesecev, a ne!? se moraš prijaviti na Zavodu za zaposlovanje. Od tam lahko potem 3 mesece dobivaš nadomestilo za čas brezposelnosti. In tam ti tudi marsikaj pojasnijo.

ali dobiš polno porodniško? Ne vem-o čem sprašuješ, če si porodniško že dobivala. (mimogrede, dobivala si porodniško 3 mesece po rojstvu otroka in starševsko nadomestilo 9 mesecev za nego in varstvo otroka-tako, da bo bolj jasno, da ni vse samo ”porodniška”, kot rečemo po domače…)

če se ne zaposliš, je torej za vsa tvoja vprašanja in domneve prvi in pravi naslov Zavod za zaposlovanje, kamor se obrni še pred 28.8.
če pa te slučajno 1.9. spet zaposlijo na isti šoli,potem pa te zavod pač spet odjavi.
Torej prijavi se na Zavodu za zaposlovanje.

P.s ne morem pa mimo vprašanja, ali si bila zaposlena kot učiteljica? (tvoja vprašanja res kažejo na pomanjkanje razgledanosti)

Kmalu želimo imeti še enega družinskega člana in v primeru, da zanosim še v času porodniške, kam se lahko obrnem oz kaj mi pripada, če se ne zaposlim.

Hvala za prijazen odgovor, sem prekopirala-ponovila, morda bo sedaj bolje jasno, saj je treba tudi v šoli večkrat ponovit, kajne?!

LaHko pa Še odebelim pomembne besede!

No, pa vseeno še malo razjasnim stvari, v primeru,da zanosim v času te porodniške, ali grem lahko naprej na bolniško do naslednje porodniške.

Morda bi lahko povedala o tem, katera, ki že ima s tem izkušnje-ko je šla kar naprej iz ene porodniške v drugo.

Od kje in kako pa si predstavljaš dobivati ‘bolniško’, če nisi več zaposlena?
No, če te 1.9. spet zaposlijo in si ti že noseča, potem mislim, da moraš delat…a ne? ali boš takoj nahecala gin. za bolniško? No, če boš, boš seveda bolniško tudi dobivala, če boš v delovnem razmerju-spet za 1 leto. In potem, boš isto dobivala porodniško in starševsko nadomestilo.

Če pa te ne zaposlijo, pa si noseča, potem od tvojega poteka 28.8. lahko na zavodu uveljavljaš pravico do 3 mesecčnega denarnega nadomestila za čas brezposelnosti.-kar pomeni, da boš še 3 mesece dobivala 70% den. nadomestila.

P.s: porodniški dopust traja vedno samo 105 dni (nastopiš ga 28 dni pred predvidenim datmom poroda) , dopust za nego in varstvo otroka pa traja 260 dni. Oboje skupaj se imenuje starševski dopust. In dobivaš za to (si dobivala) starševsko nadomestilo. (porodniško nadomestilo in nadomestilo za nego in varstvo otroka) To je bila tvoja ‘kao’ porodniška. (=denar)

na socialni obstaja vrsta brošur, ki razlagajo pojme in pravice, ki jih rabiš za razumevanje pravic nosečnic in tudi vrsta brošur, ki ti razložijo, kaj dobiš (in ne dobiš) če si brezposelna. (kar bi ti bila, če te ne zaposlijo takoj z 28.8. )

Lahko ti pa tudi jaz odebelim pomembnejše pojme:) da ti bo sploh kaj jasno..
Drugače pa za vse

Goskula! Hvala, ker ste si vzeli čas za odgovor, čeprav menim , da je način vaše komunikacije zelo neprimeren.

Oprosti, ampak glede na stopnjo izobrazbe, ki jo moraš imeti, če si učiteljica, bi res pričakovala vsaj malo razgledanosti. Sicer pa je bil tudi tvoj ton malo ‘sumljiv’, ko namesto, da bi bila vesela, da ti kdo razlaga osnovne pojme, pišeš, ali lahko katere pomembnejše besede še odebeliš? itd…

Ker, če sama nisi sposobna prebrati kakšne brošure (ali pravilnikov-ki jih imaš na spletnih straneh več kot ogromno), potem ni treba, da si (z malce ‘neumnimi’ vprašanji’ še arogantna.

Kot pišeš:
”Hvala za prijazen odgovor, sem prekopirala-ponovila, morda bo sedaj bolje jasno, saj je treba tudi v šoli večkrat ponovit, kajne. LaHko pa Še odebelim pomembne besede! ”

p.s.tudi jaz sem učiteljica, in mi gredo nekatere ‘pametne’ kolegice včasih že močno na živce. Ko se z njimi pogovarjaš, nekatera nima razčiščenih osnovnih pojmov, niti kdo je predsednik vlade…

Goskala, mislim da tudi ti poskušaš pametovati. Prednost MONa je, da nekdo ve to, drugi drugo in si potem izmenjamo informacije. Obtoževanje je odveč. Kaj spada v splošno znanje, je pa zelo individualno. Tudi če se v določenih pogledih strinjam s teboj, je to zgolj moje mnenje in menim, da nimaš razloga, da kritiziraš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close