PORODNIŠKA – regres in letni dopust
Porodniško zaključujem 18.januarja 2009
Zaposlena sem za nedoločen čas, več kot 1 leto. Takoj po končani porodniški želim izkoristiti celoten dopust, ki mi pripada za leto 2009. Dopust za leto 2008 sem koristila v celoti pred nastopom porodniške.
Na različnih forumih sem zasledila različne komentarje glede pravice do izrabe dopusta, ker zakon (po moje dvoumno) navaja, da pripada celoten dopust, če DELAŠ več kot 6 mesecev. Nekateri to tolmačijo kot fizično prisotnost v službi, drugi pa kot zaposlenost.
Glede na vse prebrano sem (upam da pravilno) zaključila, da mi pripada za leto 2009 celoten dopust.
Ga lahko koristim v celoti, takoj po preteku porodniške, glede na to, da bom delovno razmerje nato prekinila?
REGRES za leto 2008 (ko sem bila na porodniški) sem dobila v celoti.
Porodniško zaključim 18.1. Imam 22 dni dopusta, kar se nato izteče s 17.2. Regres naj bi bil torej sorazmeren procent, ki ga verjetno izračuna računovodja:
31 dni januar + 17 dni februar = 48 dni, kar je glede na celo leto (365 dni) dobrih 13% , se pravi, da mi pripada 13% regresa???
Ali mi mora delodajalec pripadajoči regres izplačati z zadnjo izplačano plačo, ali čakam do junija, ko ga bo izplačal vsem ostalim zaposlenim.
Za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Mateja
Za lansko leto vam pripada letni dopust-10 dni, ker morate dva tedna dopusta (10 delovnih dni) koristiti v tekočem letu.
Glede regresa vam pripada sorazmerni del in sicer po dnevih dopusta. Če imate 22 dni letnega dopusta je to za januar 1,8 + februar 1 dan je skupaj 2,8 kar se zaokroži navzgor se pravi za tri dni. Regres deljeno z 22 krat 3 dni je končni izračun višine regresa.
Pozdravljeni!
Prosim za informacijo. Ali mi pripada regres za leto 2009 v mojem primeru oz. ali imam pravico do celotnega letnega dopusta: zaposlena sem 9 let pri istem delodajalcu(nedolocen cas),porodnisko sem nastopila novembra 2008 (dopust za leto 2008 sem v celoti izrabila) in nastopim z delom oktobra 2009!
Lepo prosimza odgovor,
in se v naprej zahvaljujem!
L.P.
Hvala lepa za odgovor! Ali bi mi lahko lepo prosim posredovali tudi kaksen link-zakon npr. iz uradnega lista, kjer je razvidno da mi pripada cel dopust in pravtako cel regres. Tako da bi pokazala svojemu delodajalcu, v primeru,ce ga ne bila delezna. Kot “crno na belem”.
Se ze v naprej zahvaljujem in
Vam zelim prijeten vecer
Vi ste v delovnem razmerju in vam ni bilo prekinjeno, tako da vam pripadajo vse pravice iz delovnega razmerja, saj ste zaposleni in prijavljeni v podjetju, ter imate pravico do letnega dopusta v letu 2009. Po zakonu vam je dolodajalec dolžan do 31.3. poslati obvestilo o višini letnega dopusta.
Zakon o delovnih razmerjih:
131. člen
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
Če ne bo dovolj, pa napišite kaj vam bo rekel, samo dvomim, da bi tako slabo poznal zakon.
Tudi vam želim lep večer
Pozdravljeni, vem da se vprašanja ponavljajo, ampak bi prosila če mi potrdite mojo razlago zakona..
porodniško sem nastopila 22. decembra 2008 in grem delat 22 decembra 2009, ker ne bom mogla v letu 2009 izkoristiti 10 dni dopusta ampak samo 8 dni oziroma 9 če štejem še soboto ki je delovna, mi pripada samo 11 dni dopusta in polovico regresa oziroma(regres deljeno z 22 krat 11)
upam da sem razumela, ker se je z delodajalcem težko pogajati če ti zakoni niso jasni.
Hvala za odgovor
Mirjam
Pozdravljeni!
Glede na spodaj navedeno:
– redna zaposlitev z letom 2007 (d.o.o.)
– 01.06.2009 se mi izteče porodniška
– po porodniški ne bom nadaljevala z zaposlitvijo, podana je oddpoved delovnega razmerja zaradi selitve z moje strani
– iz leta 2008 imam še 8 dni dopusta (ga bom koristila)
– za leto 2008 sem prejela regres za letni dopust
– iz leta 2009 imam še celoten dopust 20 dni (ga ne bom koristila zdaj)
– ne prestopam v novo delovno razmerje
Zanima me ali mi v tem primeru pripada izplačilo regresa za letni dopust za leto 2009 ?
Živjo!
Jaz sem popolnoma zmedena. Ali mi lahko nekdo pomaga pri tolmačenju izrabe letnega dopusta?
Rok imam 31.3.2010. Razmišljam, ali lahko v letu 2010 koristim pred nastopom porodniške (28 dni pred rokom) tudi cel letni dopust za 2010, kar znaša 21 dni?
Prepričana sem bila, da lahko, sedaj pa dobivam različne informacije v službi.
Ali sem po zakonu upravičena koristiti VES letni dopust?
Hvala!
Lep večer,
M
Majcikiko- kakšno vrsto zaposlitve imate? Za nedoločen čas? Po mojem mnenju lahko koristite pred nastopom porodniške ves dopust. V kolikor ste na bolniški je pa dobra volja delodajalca, da vam prekine bolniško in koristite dopust. Če poveste malo več, vam lažje odgovorim.
Edda glede na to da imate pogodbo do konca avg vam pripada sorazmerni del regresa in dopusta. Lahko ga koristite pred porodniško. Tako jaz razumem zakon.
Pozdravljeni!
Zaposlena sem v nepremičninski agenciji(d.o.o.) in sicer za nedoločen čas in me za nima,če mi pripada regres za letni dopust, saj mi po nekaterih informacijah naj ne bi pripadal,če ga ni v kolektivni pogodbi,katere pa žal nisem videla.Na internetu sem zasledila kolektivno pogodbo ZA DEJAVNOST POSLOVANJA Z NEPREMIČNINAMI in tam regres je vključen,vendar pa ne vem,če je to pogodba za vse nepremičninse agencije in, če se sme ta pogodba spreminjatu s strani delodajalca(glede regresa)?
Prosila bi za čimhitrejši odgovor.
Hvala in lep pozdrav
Nenca
Moje vprašanje pa je naslednje.
V podjetju d.o.o. sem zaposlen cca 2 leti in pol in sem dobil pogodbo za podpisat šele po slabih dveh letih, ker pa je nisem želel podpisat, saj ni vsebovala člena kjer bi bil vključen regres me delodajalec sedaj enostavno ignorira in mi ne da nove pogodbe, kjer bi bil vključen regres. Torej se moje vprašanje glasi: “Ali lahko podpišem pogodbo, katera ne bo vsebovala regresa in potem vseeno od delodajalca lahko zahtevam regres oz., če mi je brez regresa v pogodbi delodajalec po zakonu tudi dolžan regres ali mu potem to več ni potrebno, če regresa ni vključenega v pogodbi in kje lahko to najdem definirano?” Ne upam, pa se kam na inšpektorat pozanimat, saj se bojim, da se lahko tudi mene kaznuje, ker še vedno delam brez pogodbe, čeprav ne po moji krivdi.
Že vnaprej se zahvaljujem za čimhitrejši odgovor
Imam sledeče vprašanje.
V podjetju sem bila zaposlena od 01.03.2008 za določen čas 6 mesecev. Ker sem zanosila so mi pogodbo podaljšali ponovno za določen čas do 31.01.2010. Porodniško sem nastopila z dnem 24.01.2009. Sedaj pa sem bila obveščena, da mi pogodbe ne bodo več podaljšali. Tako, da s koncem januarja 2010 z delom tam zaključim, sočasno oz. 10 dni prej pa mi poteče tudi porodniška. Dopust za leto 2008 sem v celoti porabila, in sicer 23 dni letnega dopusta Sedaj pa me zanima kako je z dopustom za leto 2009. Mi pripada celotni dopust in sem tako upravičena do izplačila zneska celotnega dopusta, torej 23 delovnih dni?
Pa še eno vprašanje, če sem pravilno razumela vse zgoraj napisano mi torej pripada za leto 2009, ko sem bila na porodniški tudi regres?
Najlepša hvala za odgovor!!
Pri dopustih je tako: za leto 2009 imaš pravico do celotnega dopusta, neizkoriščen del dopusta se lahko prenese v naslednje leto in se ga izkoristi do 30.06 (pod pogojem, da je bil v preteklem letu izkoriščen najmanj 14 dni). Vendar, ker ste na porodniškem dopustu, bi ga morali izkoristiti v letu 2009 najmanj dva delovna tedna, razliko pa prenesete v leto 2010. Glede na vaše podatke boste izkoristili le dopust do zaključka delovnega razmerja t.j. 10 dni?
V vsakem primeru pa imate pravico do celotnega regresa za letni dopust.
Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlena od 1.6.2007 za nedoločen čas. V pogodbi je samo navedena bruto plača, podatki delodajalca in moji podatki in pa navedeno je še 21 dni dopusta. Odkar sem zaposlena še nisem videla nobene plačilne liste in tudi plača je tako, da mi minimalno plačo nakaže ostalo dobim “na roke”, kar mi je čedalje manj všeč, sploh pa sedaj, ko sem noseča. Z mesecem junijem nastopim na porodniški dopust, zanima pa me če lahko mesec dni pred porodniškim dopustom izkoristim ves letni dopust in če mi pripada izplačilo letnega regresa?
V tem letu nam je izplačal 300€ (neto) letnega regresa ostalo je rekel, da bomo še dobili ampak do danes še nismo, no nekateri so dobili danes “na roke” jaz pa nisem. Pa tudi to ni bil manjkajoči del regresa ampak kot neka tolažilna “nagrada” ker ne da regresa. Trenutno sem na bolniški zaradi slabosti, ampak mi je delodajalec rekel da naj bolniške ne prekinjam, ker me ne misli plačevati zdaj, ko sem noseča.
Ali mi mora izplačati ves letni regres?
Lep pozdrav in hvala za Vaš odgovor.
V podjetju sem zaposlena od 1.6.2007 za nedoločen čas. V pogodbi je samo navedena bruto plača, podatki delodajalca in moji podatki in pa navedeno je še 21 dni dopusta. Odkar sem zaposlena še nisem videla nobene plačilne liste in tudi plača je tako, da mi minimalno plačo nakaže ostalo dobim “na roke”, kar mi je čedalje manj všeč, sploh pa sedaj, ko sem noseča. Z mesecem junijem nastopim na porodniški dopust, zanima pa me če lahko mesec dni pred porodniškim dopustom izkoristim ves letni dopust in če mi pripada izplačilo letnega regresa?
Pred nastopom porodniškega dopusta lahko koristite dopust a le če boste prej delala ali se to dogovorite z delodajalcem, kar pa dvomim, glede na to kar ste napisala.
V tem letu nam je izplačal 300€ (neto) letnega regresa ostalo je rekel, da bomo še dobili ampak do danes še nismo, no nekateri so dobili danes “na roke” jaz pa nisem. Pa tudi to ni bil manjkajoči del regresa ampak kot neka tolažilna “nagrada” ker ne da regresa. Trenutno sem na bolniški zaradi slabosti, ampak mi je delodajalec rekel da naj bolniške ne prekinjam, ker me ne misli plačevati zdaj, ko sem noseča.
Bolniško vam lahko prekine vaša ginekologinja ali zzzs in vi na to nimate vpliva. Ne glede na vašo bolniško pa vam je dolžan izplačati cel regres za leto 2009.
Ali mi mora izplačati ves letni regres?
Regres vam mora izplačati za leto 2009 in celoten regres za leto 2010.
Forum je zaprt za komentiranje.