Porodniška + otroški dodatek?
Lep pozdrav! Imam vprašanje glede porodniške in otroškega dodatka.
Sem redna študentka, nikoli zaposlena in pričakujem prvega otroka. Če se ne zaposlim, prejmem le otroški dodatek, ki znaša cca. 193€. V primeru, da bi se pred porodom zaposlila, bi dobila nekje ok. 200€ porodniške.
Zanima me, ali se porodniška in otroški dodatek seštevata ali ne? Dobim v primeru, da se zaposlim, oboje, ali prejmem samo eno ali drugo? Se opravičujem, če je neumno vprašanje, ampak resnično potrebujem odgovor, da vem, kako planirati za naprej. Najlepša hvala!
(Če slučajno ni pravi forum, me lahko prosim usmerite dalje?)
Če ne izpolnjuješ pogojev za starševsko nadomestilo (po domače porodniško), ti pripada starševski dodatek – cca 193€. Hkrati ti pripada tudi otroški dodatek, ki je odvisen od višine prihodkov na družinskega člana (če boš imela enostraševsko družino, se tvoji dohodki delijo z dve).
Kdaj ti pripada starševsko nadomestilo (porodniška)?
a) če imaš v zadnjih 3 letih vsaj 12m delovne dobe (ti tega ne izpolnjuješ)
b) si bila dan pred nastopom porodniške zaposlena
V obeh primerih je osnova za star. nadomestilo vsota vseh prihodkov, v zadnjih 12m, od katerih so bili obračunani soc. prispevki. Za manjkajoče mesece (ko nisi bila zaposlena), se ti v osnovo všteva 55% minimalne plače.
Otroški dodatek ti pripada v vsakem primeru (razen, če presežeš mejo 99% povpr. bruto plače na družinskega člana).
Podrobnejše info dobiš na pristojnem CSDju oz. na spletni strani CSD Šiška (tam imaš tudi info izračune).
Forum je zaprt za komentiranje.